Realtid

Oddsen sjunker för hård brexit

En hård Brexit kan bli en dyr affär för de europeiska bankerna, konstaterar konsultföretaget Oliver Wyman.
admin
admin
Uppdaterad: 04 juni 2019Publicerad: 04 juni 2019

Theresa May förlorade till slut maktkampen i Tories och lämnar som partiledare och premiärminister på fredag. Det brittiska brexit-partiets enorma framgångar i Europaparlamentsvalet ökar risken för en hård brexit, skriver Realtids brexit-expert Rickard Ydrenäs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av januari bildade förre Ukip-ledaren Nigel Farage Brexit party, som har ett enda politiskt krav; att Storbritannien ska lämna EU så snart som möjligt med eller utan avtal. Partiet fick hela 30,4 procent i Europaparlamentsvalet, medan Tories och Labour kollapsade, och fick 8,9 procent respektive 13,7 procent av rösterna. Tories går från 18 ledamöter till enbart fyra. Partiernas väljare straffar de största partierna Tories och Labour för deras katastrofala brexit-hantering. Tre år efter folkomröstningen har Tories fortfarande inte levererat.

De partier som är emot brexit, går däremot kraftigt framåt. Anti-brexitpartierna Libdems (som vill stoppa brexit) och det gröna partiet rönte stora framgångar i valet, med 19,8 respektive 11,8 procent av rösterna.

I går kom en opinionsmätning som visar att brexit-partiet är det största partiet i Storbritannien, med stöd av 26 procent, om det skulle vara val idag. Labour kommer tvåa på 22 procent, medan Tories hamnar på 17 procent och Libdems på 16 procent.

Resultatet skapar enorm press på Tories nya ledare att snabbt agera i brexit-frågan och få bort den från den politiska dagordningen. Samtidigt har inte det politiska stödet i parlamentet förändrats i synen på utträdesavtalet. Det är lika låst som tidigare.

David Cameron försökte neutralisera Nigel Farages Ukip genom att utlysa folkomröstning och han lyckades i den meningen att partiet är utraderat från brittisk politik. Nigel Farage själv har dock överlevt och gått till val på ett enda vallöfte – att leverera brexit.

Nästa ledare för Tories måste återigen neutralisera Farage. Ett sätt att göra det är att inta en hård linje om brexit, att lämna EU utan en deal om inte EU vill bättra på utträdesavtalet, vilket EU inte har någon som helst aptit att göra. EU-sidan är också urless på brexit och många har tröttnat på britterna. Boris Johnson har sagt att han är den enda person som kan slå Farage, och har varnat brittiska Tory-ledamöter att de kan tvingas lämna sina uppdrag om de inte levererar brexit.

Intressant är att EU nu byter kommissionsordförande och ordförande för europeiska rådet. Beroende på vem som utses till dessa poster skulle det kunna innebära en förändring på EU-sidan i attityd gentemot britterna. Men det är ett halmstrå för britterna att gripa tag i. Allt talar för att EU-sidan kommer hålla fast vid sin EU-linje.  

Det mesta pekar nu på att Boris Johnson, som leder racet att ta över efter May, ställs inför ett svårt val: Antingen utlysa nyval och därmed skjuta på brexit ytterligare, med stor risk att förlora regeringsmakten eller att lämna EU utan ett avtal den 31 oktober.

ANNONS

Även om Tories vinner ett nyval, kommer inte EU-sidan vilja förhandla om utträdesavtalet. Brexit-kaoset riskerar att pågå långt in på hösten, och man ska inte utesluta en ytterligare förlängning.

Samtidigt ökar risken för en hård brexit. Det är en till synens enkel lösning som tillfälligt kommer att gynna Tories och rädda partiet från intern kollaps. De stora negativa ekonomiska och politiska konsekvenserna kommer att märkas först efter ett par år. Frågan är vilken väg nya premiärministern väljer. Oavsett lär brexitdramat fortsätta för lång tid framöver.  

Rickard Ydrenäs, brexit-expert, grundare av kommunikationsbyrån Ydrenas Communications, Brexitpodden och Tullpodden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]