Fintechbolaget Accumulate anklagar svenska storbanker för patentintrång. "Utmaningen är att förklara att också etablerade och mäktiga aktörer kan bryta mot lagregler”, säger advokat Monique Wadsted.
“Också mäktiga aktörer kan agera felaktigt”
Sedan 2017 pågår en rättstvist mellan det svenska fintechbolaget Accumulate och bolaget Finansiell IT-teknik BID, som ägs av Handelsbanken, Swedbank, SEB, Skandiabanken, Danske Bank, Ikano Bank, och Länsförsäkringar Bank.
Tvisten rör obehörigt utnyttjande av företagshemligheter.
Bakgrunden till tvisten är att utvecklingsföretaget Accumulate under 2010 hade utvecklat en unik lösning för bland annat identifiering som hade saknats på marknaden. BID hade vid tidpunkten ett spretigt system för bank-id med olika lösningar. Den mobilbaserade lösningen var operatörsberoende och krävde ett särskilt sim-kort. Andra lösningar fungerade bara på PC med en lokal fil eller en kortläsare kopplad till PC:n. BID var således i behov av en ny lösning som var enklare och effektivare, men fortfarande säker.
– Under 2010 träffades parterna mer än 30 gånger. Vid dessa möten presenterade Accumulate sin lösning och överlämnade ett stort antal tekniska dokument, säger Monique Wadstet, delägare i den affärsjuridiska advokatbyrån Bird & Bird tillika ombud för Accumulate.
Accumulate hävdar att under tiden och utan Accumulates vetskap anlitade BID ett annat företag för att utveckla det som blev Mobilt BankID. Accumulate menar att det inte varit möjligt för BID att utveckla det som blev Mobilt BankID så snabbt utan att obehörigt utnyttja Accumulates företagshemligheter. BID hävdar motsatsen.
Accumulate begär att bankerna betalar ett skadestånd på 1,2 miljarder kronor för stöld av företagshemligheter och patentintrång. Dessutom vill Accumulate att de banker som använder Mobilt Bank-ID i framtiden betalar en licensavgift.
Vad är det som utmärker detta mål?
– Det är ett omfattande mål, rör stora värden och rör tekniskt avancerade system, säger Monique Wadsted.
Vad är mest utmanande i denna tvist?
– Utmaningen är som alltid när David slåss mot Goliat att förklara att också etablerade och mäktiga aktörer kan agera felaktigt och bryta mot lagregler.
Datum för förhandling i Patent- och marknadsdomstolen är satt till slutet av mars 2020.