Finanssektorn sticker ut som en av de sämsta. Samtidigt ifrågasätts kvalitén på den inrapporterade datan, när Storbritannien testar nytt grepp för ökad jämställdhet.
Obligatorisk rapportering av löneskillnader i Storbritannien
Mest läst i kategorin
Storbritannien provar just nu ett nytt grepp för att komma till rätta med löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Från och med i år måste arbetsgivare med 250 eller fler anställda rapportera sitt “gender pay gap” till regeringen. I morgon är deadline för offentlig sektor. Privat och ideell sektor har till den 4 april på sig att rapportera.
När allt är klart kommer det att vara den mest uttömmande databas om lönegap som någonsin sammanställts i ett land, enligt Financial Times (FT). Samtidigt får systemet mycket kritik för att datans kvalité och relevans kan ifrågasättas.
Den brittiska regeringen har uppskattat att cirka 9.000 företag berörs, men siffran har ifrågasatts och Financial Times har gjort en egen uppskattning som landar runt 13.500 företag. I tisdags hade bara drygt 4.400 arbetsgivare rapporterat sina siffror och en första genomgång visar på en hel del brister i inrapporteringen, enligt FT. Regeringen har även fått kritik för att den insamlade datan att inte har rensats för skillnader som beror på exempelvis ålder, erfarenhet eller tjänst.
Inte desto mindre har rapporteringskravet bidragit till att sätta löneskilnader i strålkastarljuset och inte minst finanssektorn har synats i sömmarna.
Finanssektorn i fokus
Med 22 procents lönegap mellan könen hör finanssektorn till de minsta jämställda i Storbritannien. Bara bygg och anläggning är värre, med 23 procent. Detta är alltså preliminära siffror, men finanssektorns inrapportering har rönt stort intresse.
Tidigare i veckan sammanställde FT listan över City’s 10 största investeringsbanker. Medianvärdet för lönegapet mellan män och kvinnor vid de 10 största investeringsbankerna i London ligger på 28,92 procent, enligt FT:s beräkningar. Bonusgapet är än större med en medianskillnad på 50,57 procent.
Goldman Sachs International har rapporterat ett lönegap på 36,4 procent. Banker som Barclays, Lloyds, RBS och HSBC har lönegap som spänner mellan 14,2 till 43,5 procent, rapporterar FT.
Särskild kritik har riktats mot att siffrorna från exempelvis revisionsbyråer och advokatbyråer blir missvisande eftersom delägarna tekniskt sett inte räknas som anställda och därför inte kommer med i statistiken. Samtidigt är det bland delägarna som de högsta inkomsterna finns, och även stor obalans mellan könen.
EY tog första steget
Som ett svar på kritiken har de största revisionsbyråerna valt att frivilligt rapportera mer uttömmande siffror. Den 7 mars i år, dagen före internationella kvinnodagen, passade EY på att, som första revisionsbyrå i Storbritannien, kommunicera sitt verkliga löngeap. EY hade dittills rapporterat en löneskillnad mellan män och kvinnor på 19,7 procent. När delägarna inkluderades i statistiken ökade skillnaden till 38,1 procent. Även inom partnergruppen finns ett inkomstgap där kvinnors medeianersättning är 10 procent lägre. Allt enligt FT.
Efter EY:s initiativ hakade Deloitte på och räknade ut lönegapet för samtliga anställda, inklusive bonus och delägarnas utdelning. Denna räkneövning resulterade i ett ersättningsgap på 43,2 procent. KPMG:s totala lönegap landade på en liknande nivå. PwC har också uppgett att de ska offentliggöra sitt verkliga lönegap.
Ökad transparens
Trots de många barnsjukdomarna i Storbritanniens unika rapporteringskrav, som nu alltså genomförs för första gången, är det uppenbart att det satt ljuset på frågan och medför ökad transparens kring löneskillnaderna mellan kvinnor och män i de största företagen. Inklusive många av företagen med de allra högsta lönerna, där skillnaderna alltså kan bli dramatiska.
Det nationella lönegapet i Storbritannien är, enligt officiell statistik, beräknat till 18,4 procent.