Peter Malmqvist anser att det är ologiskt att Swedbank kan stämmas av amerikanska myndigheter, Ny chef för Världsbanken och Buffet uppmanar Wells Fargo att inte välja vd från Wall Street. Det är några av rubrikerna i måndagens nyhetssvep.
”Obegripligt att USA stämmer Swedbank”
Mest läst i kategorin
Peter Wallenberg blir hedersdoktor
Peter Wallenberg Jr är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans med Linda Keeling, Nashwa Eassa, Alan Prout, Karsten Åström, Peter Larsson och Nick Hopwood vid promotionshögtiden den 25 maj, framgår det av ett pressmeddelande från universitetet.
”Peter Wallenberg Jr utses till teknologie hedersdoktor för sina insatser att främja och stärka grundläggande och framåtsyftande forskning inom teknikområden av stor betydelse för näringsliv och samhälle. Som ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt åtta andra Wallenbergsstiftelser har han vidgat stiftelsernas forskningssfär med strategiska satsningar inom bland annat organisk elektronik, bioteknik, AI, autonoma system, materialvetenskap och kvantdatorer”, skriver universitetet.
Man nämner även att Peter Wallenberg Jr har ”engagerat sig för att öka unga människors intresse för teknik och naturvetenskap i en landsomfattande satsning på science centers, som leds från Linköpings universitets Visualiseringscenter i Norrköping”.
”Obegripligt att USA stämmer Swedbank”
Nu förväntas Swedbank betala ett gigantiskt skadestånd till amerikanska myndigheter. Peter Malmqvist skriver i en analys på FPlus att detta bara är början för en våg av processande som kommer att drabba bolag utanför USA:s gränser. Han menar även att logiken att Swedbank kan stämmas av amerikanska myndigheter är obegriplig. Han tycker att det är konstigt att ingen ifrågasätter hur USA kan flytta ut sitt regelverk över hela världen. Ingen förstår varför USA stämmer Swedbank för att banken har hanterat penningtvätt åt ryska medborgare, ”men mumlar ofta något om att ”dollar har använts”. Han anser att det då är mer logiskt att ryska myndigheter stämmer Swedbank för att hjälpa ryska medborgare att olagligt föra pengar ur landet och därigenom troligen slippa undan skatt.
Han pekar på flera liknande fall där USA i princip snott företagens vinst.
”Alla förlikar och betalar och håller käften. Detta är en lysande affär för den amerikanska staten, som nu börjat tillämpa tekniken även utanför USA. Telia var det första svenska företag som drabbats och nu förväntar sig de flesta att Swedbank skall få betala”, skriver han.
Ny chef för Världsbanken är vald
Den av USA:s president Donald Trump nominerade David Malpass valdes av Världsbankens styrelse enhälligt till organisationens nye chef. Vilket ägde rum på fredagskvällen , rapporterar bland annat Reuters. David Malpass, är i dag statssekreterare med ansvar för internationella affärer vid USA:s finansdepartement och tidigare chefekonom vid Bear Stearns. Han var också ende kandidaten till posten. Han tillträder sin nya post i morgon, tisdag.
”Swedbankskandalen visar behovet av EU:s bankunion”
Carl B Hamilton skriver i en debattartikel i DN att ansvaret för att röja upp i Swedbankskandalen även vilar på aningslösa svenska politiker. Han anser att Socialdemokraternas och Moderaternas motstånd mot EU:s bankunion är feltänkt.
”Vi behöver den ökade insyn i banksystemet som den skulle ge. Sverige bör därför följa Danmark och meddela att landet går med i bankunionen till hösten”, skriver Carl B Hamilton.
Han skriver att den svenska hanteringen av frågan om medlemsskap i bankunionen 2012-13 blev olycklig då beslutsfattarna, även han själv som då var ordförande i riksdagens EU-nämnd, enbart fokuserade på risken för att bankkriser i andra länder skulle framtvinga svenska statsutgifter för att rädda deras krisande banker, främst i Sydeuropa. Bankunionen diskuterades aldrig som en potentiellt viktig tillsynsmetod för oss i Norden för att skaffa oss bättre kontroll över tvättning av brottsliga ryska pengar och skattefiffel.
Han nämner att Swedbank kan bli den största skandalen när det gäller penningtvätt genom sin verksamhet i Baltikum då det är den största banken i Estland, Lettland och Litauen. Endast verksamheten i Estland har undersökts.
”Det ska inte uteslutas att slutresultatet blir att även Swedbank tvingas upphöra med sin verksamhet i Baltikum, såsom Danske Bank fått göra”, skriver han.
Ghosn utesluts från Nissans styrelse
Nissans aktieägare har vid en extrastämma röstat för att utesluta den tidigare Nissan-chefen, Carlos Ghosn, från företagets styrelse.
Ghosn anklagas bland annat för att ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor under en period på nästan tio år. Ghosn har avfärdat anklagelserna. Även Ghosns tidigare andreman, Greg Kelly, utesluts eftersom också han misstänks för brott.
Carlos Ghosns hustru uppges samtidigt ha lämnat Japan för att resa till Frankrike där hon ska vädja till staten om hjälp, uppger Financial Times.
– Som en fransk medborgare så borde det vara en rättighet, säger Carols Ghosn.
Samtidigt rapporterar Japans public service, NHK, att japanska åklagare vill förhöra Carols Ghosn.
Åklagare misstänker även att Carlos Ghosn filtrerade en del av betalningar genom ett bolag där hustrun är chef för att sedan kunna köpa en lyxjakt.
Buffet uppmanar Wells Fargo att inte välja vd från Wall Street
Warren Buffett, som är den störste aktieägaren tWells Fargo, uppmanar banken att rekrytera en ny vd utanför Wall Street som kan återväcka bankens förtroende. Han säger i ett uttalande till Financial Times att näste vd borde inte komma från JP Morgan eller Goldman Sachs. Wells Fargos tidigare vd, Tim Sloan, lämnade sin post förra månaden. Allen Parker har tagit över som tillförordnad vd.
Fler mäklare tror på prisuppgång än prisnedgång
De senaste fyra veckorna har andelen mäklare som tror på sjunkande bostadspriser de kommande tre månaderna minskat från 24 procent till 19 procent, medan andelen som tror på prisuppgång har ökat från 27 procent till 36 procent. Samtidigt tror 45 procent på stillastående priser, mot 49 procent förra mätperioden. Det visar Mäklarpanelen som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard.
Detta är tredje månaden i rad som andelen mäklare som tror på prisuppgång ökar samtidigt som färre bedömer prisnedgång. Mäklarnas bedömning ligger i princip på samma nivå som förra året.