Realtid

Nytt riktmärke för indexfonder – "Aktiemarknaden är på väg käpprätt åt fel håll"

Frida Bratt, Helena Palmgren, Fredrik Nordström, Joakim Bornold.
Frida Bratt, Helena Palmgren, Fredrik Nordström, Joakim Bornold. Foto: Respektive företag
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 07 maj 2021Publicerad: 07 maj 2021

Pensionsmyndighetens nya riktmärke för årlig avgift för globala aktieindexfonder skapar olika reaktioner bland experterna.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Pensionsmyndigheten vill öka medvetenheten hos sparare om att avgiften på valda fonder påverkar värdeutvecklingen negativt.  I valet mellan likartade fonder tycker myndigheten att fonden med lägst avgift ska väljas, oavsett om det handlar om premiepension, tjänstepension eller eget privat sparande.

Myndighetens sammanställning över fondbolagens avgifter för globala aktieindexfonder visar att avgiftsnivån 0,4 procent är något högre än medianen, den mittersta observationen när avgifterna är rangordnade från lägsta till högsta nivå.

På Pensionsmyndighetens fondtorg för premiepensionen är fondernas avgifter lägre än på den öppna marknaden. Det beror på att Pensionsmyndigheten kräver rabatt av fondbolagen. Den rekommenderade avgiften på 0,2 procent gäller före rabatten. 

Är sänkningen till 0,2 procent rätt?
– Ja, det är rimligt. De globala indexfonder som är allra mest populära bland Nordnets kunder, så som Nordnet Indexfond Global, Robur Access Global och Länsförsäkringar Global Indexnära kostar alla omkring 0,2 procent. Jag kan egentligen inte se någon anledning till att betala mer än så för en indexföljande fond som placerar globalt, säger Frida Bratt till Realtid.

Tidigare låg riktmärket på 0,4 procent, det är en ganska stor skillnad.
– Det tidigare riktmärket tycker jag snarare man kunde se som något slags maxtak – betala absolut maximalt 0,4 procent. Men med den här förändringen betonar man att det går att hitta fonder som är betydligt billigare än så, och det är bra att det blir ännu tydligare. Många sparare är numera kostnadsmedvetna, men allt fler kan bli det.

Vad innebär förändringen?
– Avgiftsnivån har stor betydelse för allt slags sparande, men särskilt för långsiktigt sparande som det till pensionen eftersom avgifter äter så mycket på kapitalet över tid. För de allra flesta sparare passar en global indexfond utmärkt som bas i sparandet. Mycket forskning och undersökningar har under åren visat hur svårt aktiva förvaltare har att slå passiva när det gäller väl genomlysta marknader. Undantag finns, men för spararen är det omöjligt att med säkerhet veta vilken förvaltare som ska lyckas slå index, och därmed veta om en högre avgift är värd att betala. Därför tycker jag passiv förvaltning i form av en globalfond är en utmärkt bas, och sedan kan aktiv förvaltning med fokus på mindre marknader vara en bra ”topping”.

Helena Palmgren på Palmgren & Bähr uppskattar att indexfonder nu finns tillgängliga för pensionssparare.

– Det går mycket riktigt att köpa globala indexfonder på nivåer om 0,2 procent, och till både lägre och högre avgifter idag. Det viktiga i sammanhanget är att indexfonder äntligen har tillgängliggjorts även för ej professionella investerare, såsom pensionssparare, som därmed kan nå en effektiv marknadsexponering över tid, säger Helena Palmgren.

ANNONS

– När det gäller tjänstepension och privatpension är det dock de totala avgifterna som avgör och inom dessa segment är indexfonder fortsatt underrepresenterade på grund av det befintliga intäktsberoendet till högre fondavgifter. För att försäkringsbolag och distributörer ska kunna sälja indexfonder till 0,2 procent behöver de ta betalt på andra sätt för försäkring och rådgivning.

”I förlängningen kan det innebära att bara vi bara har fem stora passiva förvaltare i världen.”

Förändringen skapar många frågor för Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– För kunden är det absolut bättre om en fond kostar 0,2 procent i stället för 0,4 procent. Men vilka plattformar ska gå runt på den här nivån? PPM självt har en kostnad 0,085 procent.

Enligt Joakim Bornold blir det aktiva fonder som blir lidande.

– Prispressen på aktiva fonder blir ju med den här förändringen lägre. Desto mer måste de kompensera. Det bästa vore om sparmarknaden vore mer transparent när det gäller kostnader för förvaltning och förtjänster.

– Och vad är det staten säger egentligen? Välj det billigaste alternativet. I förlängningen kan det innebära att bara vi bara har fem stora passiva förvaltare i världen. Aktiemarknaden är på väg käpprätt åt fel håll. Dagens besked från Pensionsmyndigheten har påskyndat den utvecklingen. Är det den typ av kapitalism vi tror på? Den diskussionen saknas i dag, säger Joakim Bornold.

Fondbolagens Förenings vd, Fredrik Nordström är i grunden positiv till förändringen.

ANNONS

– Som Pensionsmyndigheten konstaterar har fondavgifterna gått ner i Sverige, men publiceringen väcker publiceringen väcker också en del frågor. Ska en myndighet lämna rekommendationer utanför sitt ansvarsområde? Är det inte lite stelbent att ha en rekommendation som drar gränsen vid en fjärdedel av marknadens fonder? Skiljer det sig vad gäller möjligheten till till exempel rådgivning för de produkter som rekommenderas? Bortsett från det så delar vi Pensionsmyndighetens bild av att fondavgifterna blir allt lägre, säger Fredrik Nordström.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS