Realtid

Nytt rekord för börshandlade produkter

Sao Paolobörsen. Foto: Rafael Matsunaga (Wikimedia Commons)
Foto: Rafael Matsunaga (Wikimedia Commons)
Realtid.se
Uppdaterad: 30 aug. 2016Publicerad: 30 aug. 2016

I Europa kom många investerare tillbaka efter Brexit-oron.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Starka nettoinflöden till den europeiska ETF/ETP-industrin bidrog till att juli var den månad i år med mest kapital. Det var även den 22 månaden på raken med nettoinflöden, enligt ny data från analysfirman ETFGI.

Totalt uppgår industrins kapital i Europa till 539 miljarder dollar per slutet av juli, ett nytt rekord. Globalt rör det sig också om rekordsiffror och per slutet av juli finns 3,3 biljoner investerade i produkterna. 

Investerarna fick tillbaka förtroendet för marknaden efter den initiala Brexit-oron i juni, menar ETFGI:s managing partner Deborah Fuhr.

– S&P500 gick upp 3,7 procent i juli medan utvecklade marknader exklusive USA steg 5,1 procent och tillväxtmarknader gick upp 4,8 procent, säger hon.

Nettoinflöden under juli till börshandlade produkter- och fonder uppgick till 9,4 miljarder dollar, där räntebaserade produkter står för nästan hälften, enligt ETFGI. Där var nettoinflöden 4,8 miljarder dollar medan råvaru-ETF/ETP:er kom på andra plats med 2,6 miljarder dollar. Aktier kommer först på tredje plats med nettoinflöden på 2,2 miljarder.

Rangordningen för året hittills är densamma vad gäller de första två placeringarna. Allt fler som investerar i ETF/ETP:er söker sig till ränte- och råvarubaserade produkter. Årets nettoinflöden till räntor uppgår till 22,4 miljarder dollar.

Aktier har genomgått en tuffare period 2016. Även om juli hade nettoinflöden så har aktiebaserade produkter haft nettoutflöden på 2 miljarder dollar.

BlackRocks iShares, som är den största ETF-leverantören i Europa, står sig starkt i konkurrensen och toppar statistiken för kapitalinflöden både för juni och för året före konkurrenter som SPDR och ETF Securities.

ANNONS

Några leverantörer har dock haft ett år med nettoutflöden både inom ETF:er samt ETP:er, som Deutsche Asset Managements db X-trackers och BNP Paribas EasyETF. HSBC och dess ETF-segment drabbades också av kapitaluttag men bara inom börshandlade fonder, enligt ETFGI.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]