En av Fingerprints större aktieägare åtalas för otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott. "Den nu åtalade har lagt säljorder till ett totalt värde om cirka 3,5 miljarder kronor. Säljorder som inte varit avsedda att leda till avslut utan som har systematiskt återkallats", uppger chefsåklagare Thomas Langroth vid EBM:s Finansmarknadskammare.
Nytt åtal efter handel i Fingerprint
Mest läst i kategorin
I går, den 22 augusti 2017, väckte chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndighetens Finansmarknadskammare åtal gällande otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott. Det aktuella åtalet gäller Fingerprint-aktien och den åtalade är en av de större aktieägarna i bolaget. Detta framgår av ett pressmeddelande från myndigheten på onsdagsmorgonen.
Enligt åtalet har den nu åtalade under tiden den 7 januari 2016- den 29 december 2016 agerat på ett sätt som har syftat till att otillbörligen påverka marknadspriset eller andra villkor för handeln med Fingerprintaktien, eller på annat sätt vilseleda köpare och säljare av Fingerprint-aktien.
– I korthet består brottsuppläget i att den nu åtalade har lagt säljorder till ett totalt värde om cirka 3,5 miljarder kronor. Säljorder som inte varit avsedda att leda till avslut utan som har systematiskt återkallats. Detta har bland annat lett till att marknaden har vilseletts om utbudet och marknadspriset avseende Fingerprint-aktien, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Finansmarknadskammaren.
Det görs gällande att den åtalade vid 17 tillfällen i den så kallade öppningscellen och vid 61 tillfällen i stängningscellen lagt säljorder avseende aktier i Fingerprint Card som inte varit avsedda att leda till avslut, framgår det av åtalet. Brottet bedöms som grovt med hänsyn till omfattningen av handeln som varit systematisk och avsett ett totalt ordervärde om cirka 3,5 miljarder kronor.
Enligt åtalet lämnades en anmälan in till Finansinspektionen den 10 februari 2017.
Den åtalade förnekar brott.
– Otillbördig marknadspåverkan är ett allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden, säger Thomas Langrot i pressmeddelandet.
Realtid.se söker den åtalades privata försvarare Jonas Nilsson på Foyen Advokatbyrå för en kommentar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.