Realtid

Nyfiken på nästa steg

Sara Sparring
Sara Sparring.
Ulrika Fjällborg
Uppdaterad: 24 feb. 2019Publicerad: 24 feb. 2019

Man måste inte göra som alla andra. Sara Sparring hoppade av delägarskapet i Bird & Bird för bygga en advokatbyrå som är som ”ett vanligt företag”. Tilltaget blev en snackis och sedan dess har hajpade Synch drivit förändring

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

–Vi är en advokatbyrå. Det är viktigt, påpekar Sara Sparring så gott som genast när vi satt oss i det stora konferensrummet i Synchs vindsvåning på Birger Jarlsgatan.

Att hon säger det illustrerar tydligt särarten i det hon och hennes delägarkompanjoner gjort de senaste fem åren: De har startat ett advokatbolag. Vilket skiljer sig på en hel del avgörande punkter från en advokatbyrå som en sådan brukar se ut.

– Om man är lite insatt i vårt skrå ser man att det är jätteunikt. Vilket är jättekonstigt för bolag i andra branscher, säger hon och skrattar.

Hon berättar om grunderna för deras bolagsbygge:

– Jag hade varit på Bird & Bird i tolv år, när jag och tre herrar som också var delägare började fundera: Varför gör vi som vi gör egentligen?

– Varför är en delägare, en partner, automatiskt också en bra bolagsledare? Och om man gillar att jobba men inte vill bli partner: Up or out-systemet ledde ju till en enorm kompetensflykt. Måste man kunna både sitt område, vara kundansvarig och sälja – man kanske vill göra bara det man är bäst på? Varför satsas så lite på innovation?

Frågorna krävde svar och de fyra lämnade sitt delägarskap, tog sina kunder och gick. De ville se om det gick att driva en advokatverksamhet på annat sätt. De fem år som gått sedan den dagen har visat att det går utmärkt.

–Vi mötte viss skepsis, men nu har vi gjort ”the walk”. De flesta börjar förstå och det har kommit byråer som tar efter oss. Det känns som ett roligt kvitto, säger Sara Sparring.

ANNONS

På Synch delar alla anställda på vinsten:

– Vi tömmer inte bolaget varje år. Vi återinvesterar hälften av vinsten och delar hälften mellan alla anställda, fördelat utifrån deras månadslön.

De har en fast prissättning mot kunder, så långt det är möjligt och i den mån kunden vill ha det:

–Vi måste kunna säga till våra kunder vad saker kostar, inga andra företag kommer undan med att inte göra det. Det får inte vara jobbigt att prata om pengar.

Det är inte en partnerledd organisation, även om hon själv är COO och en annan delägare är vd. De kräver inte att seniorer tar på sig partnerskap. I stället berättar Sara Sparring om tre alternativa karriärvägar: expertspåret, säljspåret och managementspåret. Man ska kunna nörda ner sig i ett expertområde och bli väldigt bra på det utan att för den skull vara tvungen att bli partner som drar in kunder och deltar i byråns drift.

–Känner medarbetarna att de får arbeta med saker de känner för, kommer det också att bli bra för Synch, säger Sara Sparring.

Vilket spår passar dig själv?

– Jag är nog en mix. Intresset för managementfrågor fick ju mig att grunda Synch, men jag gillar också mina expertområden med immaterialrätt, Life Science och avtalsskrivande.

ANNONS

Det var inte självklart för Sara Sparring att välja advokatyrket.

–  Jag funderade på både stridspilot och läkare, men jag hade gått ekonomisk linje vilket innebar kompletteringar för att bli läkare. Så jag testade juristlinjen, men jag minns att jag tänkte att om detta inte är roligt så måste jag verkligen hoppa av. Jag började ju direkt efter gymnasiet, 1995.

Men det var roligt, varierande, allmänbildande. Hon insåg att hon skulle ha nytta av utbildningen oavsett vad hon valde efter den. På den vägen är det. Extrajobb på byrå från 1997, tingsmeritering i Solna 2000. När hon var klar 2002 började hon på Bird & Bird.

– Jag sökte till B&B för de hade ett uttalat sektorfokus och jag har alltid varit intresserad av Life Science-branschen. Jag fick möjlighet att arbeta dagligen med klienter i den branschen.

2005 blev hon advokat och 2009 delägare i Bird & Bird.

– Det var efter att jag fött mitt första barn, Clara, i december 2008. Det kändes spännande och riktigt roligt! Att kunna vara med och påverka lite mer, säger hon.

Sedan kom Axel 2011, Ebba 2012 och Erik så sent som förra året, 2018.

– Min man och jag var osäkra på hur det skulle gå att kombinera delägarskapet med föräldraskapet. Vi var överens om att om det inte funkade  så fick vi omvärdera våra delägarskap. Nu konstaterar vi att det har fungerat väl, även om vi precis som alla andra småbarnsföräldrar kämpar med logistik och annat.

ANNONS

Maken Kristoffer är också advokat, också delägare fast på ADN Law. De träffades på Wilow & Petrus, men jobbade bara en kort period tillsammans. Nu pratar de aldrig juridik hemma vid middagsbordet, säger hon:

– Med fyra barn och många fritidsaktiviteter har vi lite annat att engagera oss i.

Fyra barn på tio år. Under en period hon också blivit delägare i Bird & Bird, hoppat av och dragit igång en start-up. Ja, OK en advokatbyrå, om än inte som andra advokatbyråer. En byrå som på fem år vuxit från tio personer till i dag 46 anställda i Stockholm, och dessutom med kontor i Oslo, Köpenhamn och Palo Alto, där de har ett representationskontor.

Man kan undra om Sara Sparrings dygn har fler timmar än andras. Så är det förstås inte. Hon och maken funderade över det här med tajmingen i barn och byråpartnerskap, men tänkte som så “att vi får se hur det går”. Funkar det inte så får vi göra något åt det. Men hon är inte den som backar innan hon vet.

– Jag är inte så rädd för att göra nya saker.

Som att säga upp ett delägarskap och slänga sig ut för att förändra branschens affärsmodeller till exempel.

Hon berättar att hon någon gång beskrivits som en speedad karriärist, i full fart, som inte vågar stanna upp och tänka till i skräck för att allt skulle rasa. Det känner hon inte alls igen.

– Jag är inte den som bara kör på och jag är inte rädd för att stanna upp. Jag reflekterar ganska mycket.

ANNONS

Hon tror själv att det grundar sig i en grundtrygghet från barndomen. Uppvuxen med inställningen att ”det ordnar sig alltid” och känslan av att hon duger och inte mäts på prestation.

– Jag har alltid upplevt att jag har haft valmöjligheter, att man inte behöver göra som alla andra.

Vad driver dig?

– Det är roligt att se hur långt vi kan ta Synch. Från början ville vi se om det gick. Nu undrar jag vad nästa steg är och vill dra bolaget ditåt. Det är också roligt att se medarbetarna ta kommandot över sina karriärer och se hur bra de blir. Den energin ger kunden utväxling.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS