Realtid

Nya uppgifter stärker misstankarna om centralstyrda ICA-priser

Nya uppgifter stärker misstankarna om centralstyrda ICA-priser
Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 23 mars 2023Publicerad: 23 mars 2023

Nu har dataentreprenören Jens Nylander grävt vidare bland ICA:s priser och e-handelssystem – och hittat nya uppgifter som stärker misstanken om centralstyrda priser och eventuell kartellbildning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Efter att ha analyserat 1 232 aktiebolag, cirka 13 000 årsredovisningar och jämfört geografisk prissättning har Jens Nylander identifierat misstankar om samarbeten och möjlig kartellverksamhet mellan ICA:s livsmedelsbutiker. Därför anmäler han nu ICA Gruppen till Konkurrensverket – något som Realtid skrev om tidigare idag. 

Nu har han grävt vidare i materialet som skapats av hans egenutvecklade ”big data”-system Ormeo. Resultatet utmynnade i en komplettering av hans befintliga anmälan till Konkurrensverket.

Kompletteringen innehåller detaljer om livsmedelsbutikernas prissamordning och hur priserna sätts beroende på geografi och profiltillhörighet inom ICA Gruppen.

Jens Nylander har analyserat en rad olika livsmedel över tid, och sedan sorterat prissättningen i stigande ordning och ritat ut punkterna för varje pris i ett punktdiagram. Där ses ett mönster att prissättningen följer åtta prisgrupper som han benämner med en bokstav A-H.

De avvikelser som finns i mönstret är kopplade till en särskild dold flagga i ICA Gruppens e-handelssystem. Flaggan har namnet HasPriceAdjustment, och Jens Nylanders bedömning är att flaggan används för att indikera om priserna ska eller inte ska skötas centralt av ICA Gruppen baserat på respektive ICA-butiks geografiska tillhörighet och fördefinierade bruttomarginaler.

Han noterar också att det inom varje prisgrupp förekommer grupperade indelningar av örespriser typiskt i 0,50 0,90 och 0,95 öre – även om andra avrundningar också förekommer.

– Vid analysen såg vi att det löpande sker justeringar av handlarnas örespriser. Som ett exempel ändrade en större grupp handlare senaste dagarna priset från 0,50 och 0,90 uppåt till 0,95 på samtliga analyserade artiklar. Det krävs mera analys för att avgöra vad som påverkar dessa prisjusteringar men de verkar ske på ett systematiskt sätt där handlaren inte egentligen modifierar dem själv, säger Jens Nylander.

Realtid har sökt ICA, som bekräftar att man känner till Jens Nylanders anmälan.

ANNONS

– Vi noterar uppgifterna om en anmälan till Konkurrensverket. Det är upp till Konkurrensverket att bedöma om de vill inleda ett tillsynsärende. Vi avvaktar nu deras vidare hantering, men vår uppfattning är att det är en väl fungerande konkurrens mellan ICA-butikerna, säger Jenny Gerdes, pressansvarig på ICA Gruppen AB.

ICA:s Sverige-vd Eric Lundberg har i en intervju med SvD samtidigt medgivit att det finns ett rekommenderat pris från ICAs grossist till ICA-handlaren. Han poängterar att handlarna är fria att sätta sina egna priser men vill samtidigt inte förklara hur påslagen gör i grossistverksamheten.

– Jag kan tyvärr inte kommentera hur vår affärsmodell är uppbyggd, säger Eric Lundberg till SvD.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS