Mercer satsar på att hjälpa institutionella investerare hantera regleringskraven och hitta rätt investeringar. MiFID II och Solvens II ställer stora krav på kunderna, som letar efter nya rådgivningslösningar..
"Nya regleringar utmanar våra kunder"
Mest läst i kategorin
Stora investerare är hårt drabbade av de ökade regleringarna- och rapporteringskraven och är i ett allt större behov av skräddarsydda rådgivningslösningar med höga transparensnivåer och styrning. Det är vad konsultbolaget Mercer ska fokusera på i Norden och därför förstärktes avdelningen Mercer Investments i Stockholm nyligen, säger Nordenchefen för området Annabell Mathiesen till Realtid.se.
För ett par veckor sedan anställdes Silva Hanell och Margareta Storckenfeldt från Handelsbanken Markets som nordisk chef för Mercer Implemented Solutions respektive senior ledare inom Investments-segmentet i Sverige.
Det blir allt viktigare att ta fram kostandseffektiva lösningar anpassade efter kundernas behov, menar Hanell.
— Jag har jobbat inom kapitalförvaltningsbranschen i 17 år och ser i det dagliga arbetet hur de nya regleringarna och de låga räntorna utmanar våra kunder. Till exempel ökar rapporteringskravet för försäkringsbolag och deras finansiella motparter oerhört pga. Solvens II. MiFID II däremot ökar kraven på produktionsdelen av kapitalförvaltningsindustrin, säger hon.
De ökade regleringarna, marknadsvolatiliteten och de låga räntorna ändrar även institutionernas investeringsvilja och vilka tillgångsklasser de letar avkastning i.
— Regleringarna och aptiten för diverse tillgångar varierar från land till land i Norden men som en generell trend har vi sett att diskussionerna om alternativa tillgångar och privata marknader ökar. Till exempel tittar investerare på infrastruktur, privata skulder, riskkapital, likvida hedgefonder och absolutavkastande räntebärande tillgångar, säger Mathiesen.
Nordiska institutionella investerare implementerar strategier som hjälper de att hantera effekterna av de låga räntorna både på skuld- och tillgångssidan. Till exempel tittar försäkringsbolagen på nya strategier som behåller avkastningen samtidigt som de försöker ta hänsyn till den transparens Solvens II kräver, menar Hanell.
— Vilka tillgångsklasser som krävs beror på deras skulder och de strategiska tillgångarna som de redan äger, som till exempel svenska fastigheter. Men vi ser en efterfrågan för alternativa investeringar och väldiversifierade likvida hedgefonder, samt hållbara private equity-strategier, säger hon.
Vid en Solvens II-konferens i Stockholm i februari uppgav en industriaktör – som arbetar med att levererar just rapporteringslösningar till den institutionella sektorn – för Realtid att en möjlig effekt av regleringen blir ökad konsolidering inom försäkringsbolagens fondportföljer. På grund av kraven på detaljerad information om alla investeringar och fonder kan det bli så att de behöver trimma andelen externa fonder för att underlätta sitt arbete. Detta kan framför allt gälla om de har för många produkter med samma investeringsfokus.
Både Mathiesen och Hanell anser att det finns en poäng i påståendet men att svaret inte är så enkelt att fastställa i det här skedet.
— Det beror helt enkelt på försäkringsbolaget, dess storlek och interna resurser och hur stort kostnadstrycket är för det enskilda företaget, säger Mathiesen.
Silva Hanell utvecklar resonemanget vidare:
— Jag håller med båda åsikterna. Ett potentiellt skäl till konsolideringen kan vara att kapitalförvaltare inte möter rapporteringskraven samtidigt som kunder behöver förenkla den inhämtade informationen. Jag tror inte någon av oss har svaret men vi ser att trenden har börjat. De första rapporterna under Solvens II kommer i april och då får vi se effekterna. Strukturerade produkter kommer inte att vara lika eftertraktade framöver dels på grund av räntemiljön och dels för att de kan försämra kapitalkraven, säger hon.