Realtid

Nya regler kan försvåra betalningar med kort

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 04 sep. 2019Publicerad: 04 sep. 2019

Svenska Bankföreningen varnar för att handlare och banker inte hunnit förbereda sig för nya regler för kortbetalningar och risken är att en del köp inte går igenom. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 14 september ändras reglerna i EU:s betaltjänstdirektiv. Syftet med ändringarna är att göra kortbetalningar säkrare och minska risken för bedrägerier inom unionen.

De nya reglerna kommer framför allt att påverka hur betalningar görs på nätet. Det kommer inte längre att vara möjligt att endast ange kortuppgifter och säkerhetskoden på kortets baksida. Kunden behöver göra något ytterligare för att identifiera sig, säger Lars Rutberg, betalningsansvarig på Bankföreningen, till TT. Det kan exempelvis ske via mobilt bank-id, säkerhetsdosa eller pin-kod.

Även om en ganska liten procent av den totala mängden transaktioner görs helt utan pin-kod är det bekymmersamt, enligt Lars Rutberg: 

– Det är fortfarande en del som väljer att göra sina betalningar utan kod, som kommer att undra över vad som egentligen gäller.

Han hoppas att banker ser till att informera handlare och kunder om vad som gäller.

I de fall en butik eller nätbutik inte följer de nya reglerna kan betalningar komma att nekas, förklarar Lars Rutberg.

– Transaktioner online där man inte har lösningen med säker kundverifiering, så kallat 3D-secure, kan komma att stoppas. Gissningsvis kan det bli upp emot 25-30 procents transaktioner som inte kan genomföras, säger Lars Rutberg. 

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]