Realtid

Nya kopplingar mellan knarkmisstänkt och Melinsfären

Melinsfären
Per Agerman
Uppdaterad: 21 okt. 2021Publicerad: 21 okt. 2021

Samtidigt som fastighetsmannen Thomas Melin sitter häktad gräver polisen och flera konkursförvaltare allt djupare i hans affärshistorik. Vissa av spåren leder till en knarkmisstänkt Helsingborgare som pekats ut som nyckelperson i en omfattande smugglingshärva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt tre personer sitter häktade i den förundersökning som bedrivs gällande bland annat svindleri och bokföringsbrott i Melinsfären. Förutom Thomas Melin själv är hans affärspartner Johan Tungard och en tredje person häktad. Senast på fredag denna vecka kommer besked om åklagaren kommer att begära förlängd häktning. Samtliga nekar till brott.

Hittills är mycket lite känt om vad misstankarna mot trion gäller. Åklagare Ola Lavie kommenterar inte ärendet mer än att ett flertal husrannsakningar och förhör har genomförts den senaste tiden. Denna vecka ska nya förhör med de misstänkta hållas.

Realtid har gått igenom ett stort antal offentliga handlingar från domstolar och bolagsregister för att kartlägga vad som kan ligga bakom de nya misstankarna. Av tingsrättsprotokollen framgår att det handlar om misstänkt svindleri under 2018 och 2019 samt bokföringsbrott under ett stort antal år.

Ett första spår leder till den brottsanmälan som gjordes av revisorn som hoppade av ett flertal uppdrag i sfären för ganska exakt ett år sedan.

”I samband med revisionen av ovannämnda bolag, för räkenskapsåret 2019, som ingår i en större koncern där ett antal bolag inte har revisor har det framkommit mycket stora brister i redovisningen varför vi misstänker bokföringsbrott”, skrev revisorn i en redogörelse till Bolagsverket.

Misstankarna om svindleri kan ha koppling till Quorum Properties som försattes i konkurs i augusti 2020 med över 200 miljoner kronor i skulder. Detta är inte bekräftat men konkursförvaltaren Christer Lewold skriver i förvaltarberättelsen från i april att en anmälan är gjord:

”Bland annat har vidare en brottsanmälan upprättats och ingivits till Ekobrottsmyndigheten.”

Förvaltaren konstaterar i sin utredning att obeståndstidpunkten i Quorum kan ligga så långt tillbaka som 2016. Trots detta tog bolaget upp ett nytt obligationslån under 2018. Av de drygt 40 miljoner kronor som flöt in från investerarna gick stora delar till att betala av gamla skulder och inte till den påstådda renoveringen av ett antal fastigheter som utlovades.

ANNONS

”Såvitt kunnat utrönas under utredningen har någon renovering de facto inte påbörjats under perioden och fram till och med konkursutbrottet”, skriver Lewold.

Spår till knarkmisstänkt

Han är inte den enda konkursförvaltaren som försöker reda ut turerna i den brokiga bolagssfären kring Thomas Melin och Johan Tungard. Bara under de senaste månaderna har flera bolag försatts i konkurs.

Ett av dessa är Melitho som för några år sedan var ett av sfärens centrala bolag. Bolaget försatts i konkurs i augusti och bouppteckningen lämnades nyligen in till Helsingborgs tingsrätt. Av denna framgår att skulderna uppgår till nästan 300 miljoner kronor (delvis på grund av ett solidariskt betalningsansvar som även täcker in delar av Quorums skulder).

Av bouppteckningen framgår också att Melitho i bokföringen har ett särskilt konto, 1614, där transaktioner med en misstänkt knarksmugglare har bokförts. Kontot har förklaringen ”avräkning” och så efternamnet på den misstänkta personen. Enligt bokföringen har bolaget en fordran på 200 000 kronor på mannen.

I slutet på 2020 greps han i en uppmärksammad razzia. Mannen har av svensk och spansk polis beskrivits som en ledare för en storskalig narkotikasmugglingsliga. Mannen sitter för närvarande häktad i Spanien och omfattande beslag av kontanter och tillgångar har gjorts i bägge länderna. Han nekades nyligen rätten till ny prövning av de tillgångar som frysts i Sverige trots nya inlagor till tingsrätten.

”Frysningsbeslut avser egendom vilken dels inte tillhör honom dels sådan egendom vilken inte införskaffats under brottstiden för de i Spanien och i Sverige utredda misstankarna varför det saknar legal grund att frysa densamma eller påför tvångsmedel mot densamma”, skriver mannens advokat.

Helsingborgs Dagblad har tidigare avslöjat flera historiska kopplingar mellan bolag i Melinsfären och den misstänkte mannen. Det rör bland annat finansieringen av en renovering av mannens privatbostad samt hyreskontrakt mellan sfärbolag och ett bolag med koppling till mannen.

ANNONS

Transaktionerna med Melitho är inte kända sedan tidigare. Konkursförvaltaren Ingmar Grönberg säger till Realtid att han inte hunnit sätta sig in i detaljerna och att han inte har tillgång till bokföringsunderlaget. Det är i dagsläget därför inte känt om avräkningskontot gäller aktuella eller äldre transaktioner. Flera poster på tillgångssidan ska nu utredas vidare.

Fler konkurser att hålla koll på

En annan färsk konkurs i sfären gäller bolaget Auragen Realty, tidigare Koggbron Fastigheter. Som Realtid har rapporterat varnade en tysk myndighet i vintras för att bolagets aktier salufördes till tyska småsparare. Thomas Melin nekade till ansvar och lämnade styrelsen tillsammans med Johan Tungard.

Därefter såg entreprenören Anthony Norman till att en ny styrelse valdes in. Men sedan verkar bolaget ha lämnas vind för våg innan Skatteverket valde att begära det i konkurs i somras. Av konkursakten framgår att en av de nya ledamöterna har polisanmält händelsen då han säger sig vara helt ovetande om uppdraget. En annan ledamot uppger att han saknar kännedom om bolagets ekonomi då arbetet aldrig kom igång.

”Han blev invald i styrelsen och ombedd att sanera bolaget men har inte lyckats etablera kontakt med övriga styrelseledamöter”, summerar tingsrätten.

Men Anthony Norman själv förnekar bestämt att det ska ha förekommit målvakter i Auragen.

”Jag kan bara säga att detta är ett helt felaktig påstående och jag anser att det är löjligt att spekulera i det. Vad anbefaller den ledamot som sägs ha anmält detta välkomnar jag en formell utredning om denne har blivit felaktigt invald men jag anser att så inte är fallet”, skriver Norman i en kommentar till Realtid.

Enligt Norman förbereder han själv en polisanmälan mot Thomas Melin då denne inte infriat löften som gavs då Norman tog över som storägare i Auragen.

ANNONS

”Vi har vid övertagandet av en större aktiepost i bolaget erhållit långtgående garantier från ägarbolaget Melimark AB representerat av Thomas Melin gällande bolagets innehav. Dessa har vi presenterat för konkursförvaltaren och vi driver nu frågan om återvinning av eventuella överföringar väldigt aktivt”, kommenterar Anthony Norman och tillägger:

”Thomas Melin var i högsta grad operativt involverad och vi upplevde problem att få ett vettigt överlämnande från honom vilket gjorde det svårt att driva bolaget vidare.”

Thomas Melin har inte kunnat kommentera uppgifterna.

Av Auragens konkursbo framgår också att Quorum inkommit med ett krav på över 40 miljoner kronor. Detta då man vill att en transaktion från 2018 ska återgå. Fortsatt utredning pågår om vad denna transaktion inneburit för de bägge bolagen.

Ytterligare en konkurs att hålla koll på i Melinsfären gäller MI Andersson Fastighetsbolag. Utredningen har redan pågått i över två år och är långt ifrån slutförd. Konkursförvaltaren har bland annat gått till domstol för att återkräva flera pantsatta fastigheter som sålts vidare till andra sfärbolag. Av allt att döma var dessa fastigheter en stor del av det kvarvarande värdet i sfären.

Enligt den senaste redogörelsen till tingsrätten som kom in i slutet på september har konkursboet nu kommit överens om en uppgörelse som ser ut att göra det möjligt att sälja fastigheterna och att pengarna ska hamna i konkursboet. Detta är i sin tur centralt för att MI Andersson i sin tur ska kunna infria krav från ett annat Koggbron-bolag som i sin tur gett ut obligationer.

Konkursförvaltaren Hans Renman uppger att transaktionerna inte är slutförda men att han bedömer att häktningen av Melin och Tungard inte ska hindra processens gång.

– Min uppfattning idag är att de uppgörelser som träffats kan slutföras på avsett sätt, säger han till Realtid.

ANNONS

Realtid har sökt den misstänkta ligaledarens svenska advokat men hittills utan resultat. Thomas Melins och Johan Tungards försvarare har valt att inte kommentera brottsmisstankarna ytterligare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS