Realtid

Ny ordförande för YAS

Helene Rothstein
Helene Rothstein
Uppdaterad: 28 juni 2013Publicerad: 28 juni 2013

Den 18 juni utsågs Rikard Wikström, delägare på White & Case, till ny ordförande för Young Arbitrators, YAS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

YAS kärnfråga har varit att lyfta fram och skapa en plattform för yngre jurister som är verksamma inom skiljemannarätten och är en skiljedomsförening som samarbetar med Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC).

Föreningen bildades 2003 och har över 400 medlemmar spridda över hela världen. YAS har till syfte att öka kunskapen om och intresset för skiljeförfarande bland yngre jurister samt att stärka Sveriges position som säte i internationella skiljeförfaranden.

Rikard Wikström utsågs till delägare i White & Case år 2011.

– Rikard är en av de mest framstående processadvokaterna i sin generation. Han är mycket uppskattad både av klienter och kollegor för sin kompetens och sitt engagemang. Han driver också flera projekt för att stärka Sveriges framträdande roll som skiljedomsland, vilket har rönt uppskattning inom branschen, sade hans dåvarande kollega Claes Zettermarck.

Rikard Wikström har arbetat på White & Case sedan 2006 och har länge varit engagerad i Young Arbitrators styrelse.

Han tar över ordförandeskapet efter Therese Isaksson, delägare på Lindahl som där leder Stockolmskontorets processgrupp.

Realtid.se skickade ett par frågor till Rikard Wikström:

Nu fyller organisationen tio år. Är du nöjd över vad ni har åstadkommit?

ANNONS

– Jag är stolt över att vi inom YAS har tagit flera lyckade initiativ under de senaste åren för att samla de advokatbyråer i Sverige som är aktiva inom skiljeförfaranden. Jag upplever att vi har påverkat branschen att lyfta blicken från att enbart marknadsföra den egna byrån och verksamheten till att se att vi verkar på en internationell marknad där vi har ett gemensamt intresse av att marknadsföra och synliggöra den imponerande kompetens som finns i Sverige och det svenska rättssystemet när det gäller skiljeförfaranden. Jag är också stolt över att vi inom YAS är ”doers” och inga föreningsbyråkrater, vi använder våra nätverk för att snabbt sy ihop bra seminarier och events både i Sverige och utomlands.

Vilken är den största utmaningen framöver?

– Enligt min mening är den största utmaningen i framtiden att förmå parter att välja svensk rätt som tillämplig lag i kommersiella internationella avtal. Det är det som är grunden för att svenska advokater och skiljemän får uppdrag i internationella skiljeförfaranden. Engelska advokater har de senaste 10 åren med stor framgång marknadsfört engelsk rätt som det naturliga valet vid internationella affärer, understödda av det brittiska justitiedepartementet. Men engelsk rätt innehåller en hel del nationella märkligheter. Svensk rätt, som har inslag av både civil law och common law, är mycket väl lämpat som lagval vid internationella affärer. Svensk rätt är generellt sett oformalistisk och respekterar avtalsfrihet och affärsbruk. Vi advokater måste kommunicera och förklara detta för våra utländska kollegor. Ingen annan kommer göra det åt oss.

Är det inte så att det finns ett generationshopp i skiljemannakåren; det finns en hel del yngre förmågor och några lite äldre men inte så många som är mellan 50 – 60?

– Det ligger något i det påståendet, men idag ser jag inte det som ett stort problem. För 10 år sedan var det ett äldre garde som ständigt utsågs som skiljemän eller var ombud i skiljeförfaranden. Det har ändrats. Jag upplever att både klienter och advokater har blivit modigare när det gäller valet av skiljemän och ombud. Numera utses jag och mina kollegor i 40-årsåldern regelbundet till skiljemän även i större tvister. Tillväxten av duktiga yngre processadvokater är mycket god, vilket är roligt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS