Realtid

Pensionsexpert: Varför dröjer viktiga reformen för din pension?

pension
Dags för en utbetalning? Kanske inte, om du inte vill betala mer skatt än nödvändigt. (Foto: (Pexels/Riksbanken)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

Lagen om att kunna pausa sin tjänstepension vinner laga kraft i januari. Men de flesta svenskar med pension får vänta med att dra nytta av den viktiga reformen. Alectas pensionsekonom Staffan Ström förklarar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsförvaltare som handhar din tjänstepension har fått nya direktiv, som träder i kraft om några veckor.

Från och med den första januari kan du nämligen höra av dig till pensionsbolaget för att pausa dina uttag.

Ett dåligt system som ingen ville ha

Alectas pensionsekonom Staffan Ström välkomnar förändringen, och säger så här till Realtid:

”Under alla de år jag har jobbat med den här frågan är det ingen som riktigt kunnat förklara varför man inte ändrat lagen för länge sedan. Politikerna, företagen, facken, pensionsbolagen – alla har velat ha en förändring. Men först nu händer det”, säger Staffan Ström.

Alectas pensionsekonom Staffan Ström.

Missa inte: Finansinspektionen: Undvik dessa bolag som pesten. Realtid

ANNONS

Finansministern har ordet

ANNONS

Det kan vara klokt att pausa pensionsutbetalningarna om du fått ett erbjudande om ett jobb efter att du gått i pension, och du inte vill betala mer skatt än nödvändigt.

Har du inkomst från lön och pension samtidigt så kan du tvingas att åka på statlig skatt trots att din lön egentligen inte alls är särskilt hög. För att inte bli av med pengarna vill du säkert pausa din pensionsutbetalning. Och det har du fått göra med allmän pension, men inte med din tjänstepension.

Men du måste inte göra så. Du kan också bara gå i pension, och fokusera på nåt helt annat än jobb. Förändringen innebär att du får välja själv.

”Det fina är att man nu får större frihet att välja hur man vill göra. Vissa vill sluta jobba så fort det går, för andra är jobbet en viktig del av livet som man gärna fortsätter med, åtminstone på deltid”, säger Staffan Ström.

Så maxar du din pension

För att du ska få ut så mycket pengar som möjligt utan att betala högre skatt än nödvändigt, är att höra av dig till förvaltaren för din tjänstepension.

”En vanlig anledning att vilja pausa är att man, om man börjar jobba heltid igen och samtidigt tar ut full pension, kommer upp i en så hög inkomst att man måste betala statlig skatt. Genom att pausa pensionen medan man jobbar jämnar man ut inkomsten över tid och kommer ner på en lägre skattenivå.”

Då får du också mer avkastning på dina pengar än om du tar ut dem direkt.

ANNONS

”Dessutom står pensionspengarna och växer lite till vilket gör att pensionen bli högre när man drar igång utbetalningarna igen”.

Många tar ut sina pengar för tidigt. Det gör att inkomsterna faller brant bara några år efter pensionen.

Läs mer: Riksbankschefen Erik Thedéen: ”Inte hållbart”

”När det gäller möjligheten att förlänga utbetalningarna så är det idag ganska många som väljer att utbetalningarna ska ta slut redan efter fem år. Vissa ångrar sig när de inser att inkomsten kommer att falla ganska brant efter de fem åren, och nu får de äntligen möjlighet att återgå till en livslång utbetalning igen, eller om man så vill till en utbetalning som sträcker sig åtminstone tio eller tjugo år framåt.”

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)
”Den här förändringen blir en win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). (Foto: Claudio Bresciani/TT)

Vad är det som tar sådan tid?

Men parterna drar ut på tiden och alla bolag genomför inte förändringen på momangen.

Vissa får förändringen redan vid årsskiftet dröjer ITP till 1 oktober 2025. Anställda inom kommun och landsting kan få förändringen redan den 1 juli 2025 medan privatanställda arbetare, som har avtalspensionen SAF-LO, tvingas vänta till första januari 2026 innan de kan pausa sina uttag.

ANNONS

”Eftersom riksdagen fattade sitt beslut för bara ett par veckor sedan är det nu väldigt kort om tid tills den nya lagen börjar gälla. För vissa bolag kan det ta ett bra tag att få funktionaliteten på plats, men vi satsar på att vara igång vid eller bara kort efter årsskiftet, säger Staffan Ström, och fortsätter:

”Det är en ganska liten förändring i lagtexten, men den får stor påverkan på pensionsbolagens IT-system, försäkringsvillkor, kundinformation och mycket annat”.

Ministern: ”Win-win-win”

Syftet med att pausa uttagen är att uppmuntra fler pensionärer som kan att jobba lite extra på ålderns höst, enligt äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

”Den här förändringen blir en win-win-win för individ, arbetsgivare och samhälle”, sade hon på pressträffen i somras.

Missa inte: Finansinspektionen: Undvik dessa bolag som pesten. Realtid

I dag gäller femårsregeln. Den innebär att sparat kapital i en pensions­försäkring eller på ett pensionssparkonto inte får betalas ut under en kortare tid än fem år. Utbetalningarna under den tiden ska göras med samma eller med stigande belopp.

Friare boliner för ”jobbonärer”

ANNONS

När förändringen träder i kraft för just din tjänstepension får du undersöka med ditt pensionsbolag.

När det väl inträffat kan du istället pausa, krympa och återuppta ditt tjänstepensionsuttag friare, likt de regler som redan gäller för jobbonärernas uttag av inkomstpension och premiepension.

”Att pausa sin tjänstepension handlar om att stärka pensionerna och arbetslinjen samtidigt som äldre personers kompetens på arbetsmarknaden tillvaratas”, säger Tenje.

Läs mer: Snöbollseffekt för Northvolt: ”Dött och begravet”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS