Realtid

Ny kompetens krävs för grön omställning 

admin
admin
Uppdaterad: 26 nov. 2021Publicerad: 26 nov. 2021

Kompetensbristen är det största hotet mot företagens forskning och utveckling. Särskilt utmanande är det inom digitalisering, AI, grön teknik och elektrifiering, visar IVA:s FoU-barometer 2021. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige har ett bra klimat för att bedriva forskning och utveckling, anser en majoritet (68%) av FoU-cheferna. Men däremot har andelen företag som anser att det har blivit svårare eller mycket svårare att hitta FoU-personal ökat (till 43%). En av de viktigaste faktorerna till detta är utbildningssystemets utbud, kvalitet och genomströmning. 

”Det är en oroväckande utveckling att svårigheterna för företag att hitta personal med spetskompetens inom forskning och utveckling ökar.”

– Det är en oroväckande utveckling att svårigheterna för företag att hitta personal med spetskompetens inom forskning och utveckling ökar. En vanlig kritik från FoU-chefer är att lärosätena är för långsamma med att förändra utbildningsutbudet, säger Tuula Teeri, vd på IVA. 

Flera FoU-chefer påpekar att även om utbildningsplatserna inom datavetenskap och AI blir fler, så ökar samtidigt behovet kraftigt inom i stort sett alla branscher. För att bredda rekryteringsunderlaget och hitta nya talanger är det viktigt att fler kvinnor söker sig till IT-utbildningarna anser flera av de intervjuade. 

”En vanlig kritik från FoU-chefer är att lärosätena är för långsamma med att förändra utbildningsutbudet”

Omställningen mot digitalisering och hållbarhet kräver fler utbildade inom områden som mjukvaruutveckling och grön teknik. Möjligheten att locka utländska experter till Sverige är ett problem som tagits upp även i IVA:s tidigare undersökningar. Men att företag nu är mer öppna för distansarbete, en utveckling som pandemin har påskyndat, kan underlätta att attrahera ny personal även utanför Sverige. Å andra sidan ökar konkurrensen om arbetskraften då distansarbete är en global trend. Några av de intervjuade oroar sig för att distansarbete kan leda till högre personalomsättning då det är enklare för anställda att byta jobb. 

Liksom i IVA:s undersökningar 2019 och 2020 svarar FoU-cheferna att FoU:n i deras företag kommer att öka mer utomlands än i Sverige. 65 procent svarar att den totala FoU:n kommer att öka under de närmaste fem åren, men bara 56 procent svarar att FoU:n kommer att öka i Sverige. 

I enkät och intervjuer har FoU-chefer fått föreslå åtgärder för att göra Sverige mer attraktivt för FoU-investeringar. Här är några av förslagen: 

ANNONS

Stärk samarbetet med lärosätena 

Större företag understryker vikten av långsiktiga forskningssamarbeten med lärosätena. För att sänka trösklarna och möjliggöra dessa samarbeten krävs mer offentlig medfinansiering anser FoU-cheferna vid flera svenska storföretag. På områden där Sverige ligger i framkant kan mer pengar till samverkansforskning bidra till innovationer som sedan kan ge nya jobb. Flera FoU-chefer efterlyser också mer satsning på kommersialisering genom att exempelvis förenkla uppskalning från pilotskala genom förmånliga lån. Offentliga aktörer inom exempelvis vården bör i ökad utsträckning efterfråga och testa innovativa idéer. 

Förläng expertskatten 

Sverige kan bli bättre på att ta hand om utländska talanger anser FoU-cheferna. Expertskatten pekas ut som ett mycket viktigt instrument och flera företag vill se en ytterligare förlängning. Ett alternativ som föreslås är sänkt arbetsgivaravgift för FoU-anställda. Även andra former av ”FoU-rabatt” välkomnas liksom en ”one-stop-shop” för utländska studenter och experter för allt praktiskt inklusive personnummer, arbetstillstånd, internationell skola för barnen.   

Inrätta en CTO för Sverige 

Flera FoU-chefer anser att ”landet Sverige” skulle behöva en tydligare strategi för hur vi ska behålla vår framskjutna position inom forskning och utveckling. De efterlyser till exempel en ”nationell målbild”, och en ”mer aktiv och framåtlutad attityd från myndigheterna”. Flera FoU-chefer lyfter fram 1990-talets hem-pc-reform och skulle gärna se en liknande statlig satsning inom exempelvis digitalisering. En FoU-chef säger att: ”vi skulle behöva en CTO för Sverige”, det vill säga en pådrivande kraft för att göra Sverige världsledande inom utvalda framtidsområden. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS