Ny affärsbyrå väljer bort Advokatsamfundet för att bli mer flexibla.
Ny affärsbyrå nobbar samfundet
Mest läst i kategorin
Grundarna vd Ludvig Blomqvist och ordförande Johannes Asp ligger i startgroparna med en byrå som kan röra om i den konservativa advokatbranschen.
Northlaw är en affärsjuridisk byrå som går emot strömmen och väljer att inte vara ansluten till Advokatsamfundet, av flera anledningar – närmare bestämt 600 sidor med anledningar, förklarar Johannes Asp och hänvisar till samfundets goda advokatsed där man reglerar hur yrket ska utföras.
– Det är ganska unikt om man tänker på hur stark branschorganisationen Advokatsamfundet är. När det gäller affärsjuridiken kan man fråga sig om det är rimligt och ändamålsenligt för kunderna att ha ett så oerhört reglerat tjänsteutövande som det är för advokaterna, säger Johannes Asp.
Johannes Asp har tidigare arbetat som advokat på Ashurst advokatbyrå och Delphi i Stockholm men kommer närmast från fondbolaget Man Investments i Schweiz.
Hans tidigare kurskamrat och numera kollega Ludvig Blomqvist kommer närmast från Hannes Snellman där han arbetade som advokat i både Stockholm och Köpenhamn. Dessförinnan arbetade han på Linklaters.
Utöver dessa två delägare anländer snart ytterligare en partner till byrån och två biträdande jurister. Namn på dessa kan Northlaw inte avslöja eftersom de fortfarande är anställda på andra advokatbyråer.
– På en av byråerna som Ludvig har arbetat på finns det en som är taggad till tusen och sagt att han hänger på. Den tredje partnern kommer från en annan drake. Henne träffade vi genom bekantskapskretsen, säger Johannes Asp som talar försiktigt för att inte avslöja för mycket.
Northlaw siktar på att vara 20 personer i utgången av 2013.
Johannes Asp och Ludvig Blomkvist började spåna på affärsidén för drygt ett år sedan. De hade tidigare diskuterat att det borde finnas ett annat alternativ till de större affärsbyråerna som endast täcker en nisch av klienter.
– När vi jobbade på advokatbyråer så konstaterade vi att det var ett jättebra format att ge rådgivning å ena sidan men egentligen finns det vissa delar från samfundet som också är utformade för brottmålsadvokater och processadvokater, vilket är oerhört långt ifrån det som vi sysslar med till vardags. Från vårt perspektiv såg vi oss som vilka konsulter som helst.
Ett av de största skillnaderna mellan Northlaw och advokatbyråerna som är anslutna till samfundet är prissättningen på tjänsterna.
– De flesta som jobbar med advokater tycker inte om fenomenet med en tickande klocka. Tiden börjar löpa så fort man lyfter luren. Kunderna kan tycka att det är typiskt advokater men det kommer ursprungligen från samfundet.
Han förklarar att detta är en reglering från samfundet som säger att en advokat ska redovisa och specificera sin tid löpande per timme.
Northlaw arbetar antingen med fast pris eller på projektbasis.
– Man utför sin rådgivning som vilken annan konsult som helst men då måste man stå utanför samfundet. Om man ska sammanfatta det kan man säga att vi vill tillhandahålla affärsjuridisk rådgivning flexibelt och med det menar vi pris, utförande och vilka uppdrag vi får ta.
Johannes Asp förklarar vidare att Advokatsamfundet har bland annat bestämt att man inte får engagera sig i klientbolag. Man ska ha en distans.
På Northlaw vill man dock inte ha distans till sina klienter utan tar fler helhetsuppdrag även om det skulle innebära att varje jurist hinner med färre klienter. Att vara en extern bolagsjurist är ett typiskt uppdrag som Northlaw tar.
Strukturen på affärsbyrån är också olik den traditionella advokatbyrån.
–Man tömmer bolaget i princip på löner och utdelning. Det finns ingen anledning att ackumulera kassa i en advokatbyrå. Däremot är vi av en annan syn. Om vi tänker på lång sikt så bygger vi en byrå där vi kan ta in externt kapital, vilket inte en advokatbyrå kan göra, säger Johannes Asp.
Northlaw byggs upp som en konsultorganisation med anställda och där bolaget skapar avkastning till sina aktieägare.
På byrån kommer det finnas en övervägande andel biträdande jurister per delägare. En aktieägare behöver inte betyda att man är verksam i bolaget utan kan helt enkelt vara en finansiär.
– Här kan det bli så att vi har 25 passiva finansiärer och 4 aktiva aktieägare. Detta innebär att man får en helt annan incitamentsstruktur i och med att det hela går ut på att skapa värde för sina aktieägare, säger Johannes Asp.
Han förklarar att byrån istället kan komma att arbeta med personaloptioner för anställda som ett incitamentsprogram istället för det ”partnerrace” som finns på advokatbyråer.
I Sverige är denna form av affärsjuridisk byrå unik. Däremot har det blivit ett stort och omtalat fenomen i England där den största och mest framstående byrån är Riverview Law där draken DLA Piper är grundare och delägare.
Trenden kom till England efter en regelförändring under 2009 där lagstiftaren meddelade att det var ”för stelt i branschen” vilket inte var bra för konsumenterna, förklarar Johannes Asp. Lagstiftaren öppnade då upp för externt ägande i advokatbyråer.
I denna konservativa bransch där advokattiteln klingar högt försäkrar Johannes Asp att de klienter som vänder sig till Northlaw får samma kompetens som hos en traditionell advokatbyrå.
– Det är samma personer som jobbar hos oss som på en byrå. Kompetensen är identisk. Det enda som skiljer är formatet och flexibiliteten som man säljer.
Men riktigt alla kanske inte håller med:
– Om man frågar samfundet kommer de säkert säga att det är en kvalitets-sigill att komma från branschorganisationen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.