Realtid

”Nutidens anställda har helt andra krav”

admin
admin
Uppdaterad: 22 feb. 2016Publicerad: 22 feb. 2016

Viktigt i ett modernt ledarskap är att flytta bort från det gamla systemet där verksamheten styrs med järnhand till att skapa en miljö och förutsättningar för människor att kunna använda sina förmågor och skapa mer värde.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så beskriver Nordnets vd Håkan Nyberg hur han anser att en modern chef ska vara. Framtida anställda hos Nordnet har helt andra krav och uppfattningar än när han började sitt första jobb för ett 20-tal år sedan.

– Nutidens anställda har helt andra krav på de arbetsgivare de kan tänka sig arbeta hos. De har precis det perspektivet, att de vill vara med och skapa ett värde. Och då försöker vi successivt förändra Nordnet till att vara en sådan arbetsgivare. Men det är svårt. Vi är i ett slags paradigmskyfte och människor är otroligt olika, så här handlar det om att bygga en verksamhet som tillåter framtidens talanger att leva ut sin kreativitet. Vi vill vara innovativa och det är en del av vår strategi. Man måste kunna använda båda händerna här, säger han i en intervju med Realtid Karriär.

Sin egen ledarstil karaktäriserar han som möjliggörande; ge medarbetare ansvar och möjligheter att använda sina förmågor, utveckla de förmågorna och vara med och skapa ett område i stället för att bara delegera uppgifter.

– Jag har utvecklat min ledarstil och ledarförmåga över tid men jag brukar tänka så här när jag till exempel rekryterar människor: vad ska jag ha den personen till? Då måste de ha mig till någonting som chef och min uppgift ska vara att skapa de möjligheter och förutsättningar för dem att göra ett bra jobb. En del ledare har en gammal ledarstil men jag kommer från ett helt annat perspektiv. Den dagen medarbetarna slutar komma till mig med sina bekymmer och problem har jag slutat leda dem. Antingen betyder det att de känner att de inte får respons eller att de tappat förtroendet. Det är en viktig grundbult i mitt ledarskap, säger han.

Nybergs egna karriär började efter KTH och han fick jobb på IBM. Efter att ha blivit otålig och en vilja att leda växt fram bytte han bransch och hamnade på Industrifinans, som sedermera bytte namn till Swedbank Finans. Där började han som säljare och fick sedan leda en regional organisation med säljare och administratörer. Efter en omorganisation utvecklade sig detta till en roll som chef för hela nationella säljkåren.

– Om man har ett mål man vill uppnå – försäljningsmål eller intäktsmål till exempel – så måste man gå bakåt och tänka på vart det börjar någonstans. Det fick jag med mig. Man får anledning att tänka igenom det och när det gäller försäljning så börjar det med aktivitet. Det finns en korrelation mellan antalet kundkontakter man har och antalet affärer man gör. Så det var en lärdom och att då leda människor att skapa den rätta aktivitetsnivån var en viktig del av mitt första ledarjobb, säger han.

Innan Nordnet jobbade han som vd för Entercard. Till jobbet på Nordnet blev han headhuntad och lockades mycket av faktumet att bankvärlden är ständigt föränderlig, samt att bolaget var börsnoterat, något han inte hade upplevt som chef förr.

– Det är fantastiskt att få jobba i en bransch under en väldigt stor förändring och den galopperande digitaliseringen träffar finansbranschen mycket och digitaliseringen för med sig en hel mängd nya fenomen, som de sociala aspekterna och delningsekonomin, som också påverkar oss. Sedan är vi inte bara bank utan även ett försäkringsbolag och där kommer det hela tiden nya regelverk som handlar om bland annat kundskydd. Sedan har vi en stor ambition att växa så komplexitetsgraden är väldigt hög, vilket gör att jobbet även blir roligare.

ANNONS

Nyberg förklarar att han inte hade en speciell karriärplan annat an att göra ett bra jobb och att möjligheterna skulle öppna upp sig då. Filosofin med ”good guys win in the end” har han haft med sig som ledstjärna, säger han.

En viktig del av ledarskapet är att utveckla kommunikationen och det är något han försöker göra inom organisationen.

– Jag vill att alla ska våga komma till mig och ge mig feedback. När det hände på ett av våra meet-ups nyligen var det ett ögonblick av lycka för mig, säger han.

Några större motgångar har han inte stött på än så länge men är medveten om att allt inte alltid väntas gå på räls. Däremot ser han en större utmaning i sitt dagliga arbete, nämligen att han är för snäll.

– För att vara en ansvarsfull ledare måste man ibland göra folk förbannade och det är aldrigt roligt att göra det. Om man i grunden tycker om människor är det ett motstånd att göra dem ledsna eller besvikna.

Tipset till dem som vill nå högt och någon gång leda en organisation är att de måste ha olika förmågor. En chef måste vara operativt stark men även kunna konceptualisera, samt vara en stark ledare.

– I en mer komplex värld gör man allt mindre själv och då ska man vara duktig att skapa ett nätverk och det gäller både inom det egna bolaget och utanför. Då gäller det som individ att kunna bevisa sig i de fyra dimensionerna, så att man medvetet tar och försöker få jobb där man kan bevisa sin förmåga. Det hade jag egentligen ingen tanke på när jag började min karriär och det är ett tydligt tips. Det andra är att byta jobb relativt ofta. Man får inte fastna och hamna i ett fack. En till dimension där är också löneutvecklingen. Det är enklare att få en bra utveckling lönemässigt när man byter jobb, så är det bara, avslutar han.

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS