Greklands och Portugals riktade regler som innebär att personer som flyttar dit från Sverige betalar en mycket låg eller ingen skatt alls på exempelvis tjänstepensioner och kapitalvinster som härrör från Sverige är snart ett minne blott.
"Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten"
Mest läst i kategorin
Under tisdagen överlämnar regeringen två propositioner till riksdagen med förslag om att säga upp Sveriges skatteavtal med Grekland respektive Portugal. Det framgår av ett pressmeddelande från Finansdepartementet.
Grekland och Portugals riktade skatteregler innebär i praktiken att personer som bosätter sig i länderna har möjlighet att helt undvika skatt eller ta ut vissa inkomster till väldigt låg beskattning. I Portugal handlar det till exempel om privata tjänstepensioner från Sverige som tas ut helt skattefritt. 2020 införde även Grekland särskilda regler för inflyttade personer som innebär att endast en skatt på 7 procent betalas på inkomster som härrör från andra länder, oavsett storlek och typ av inkomst. Samtidigt förhindrar Sveriges skatteavtal med länderna Sverige att beskatta vissa av inkomsterna enligt svenska regler.
– Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten. Det kommer inte längre vara möjligt att flytta till Portugal och Grekland för att ta ut fallskärmar och mycket hög privat tjänstepension helt eller nästan skattefritt. För en undersköterska med allmän pension som har flyttat till Portugal efter pension blir det ingen förändring. Det är en fråga om rättvisa och om legitimiteten för skattesystemet. Vanligt folk som slitit ett helt yrkesliv betalar för vår gemensamma välfärd medan en grupp slipper undan. Så ska vi inte ha det, säger finansminister Magdalena Andersson i en skriftlig kommentar.
Förutom att de här reglerna skapar incitament för personer att flytta till dessa länder av skatteskäl, riskerar de även att skada förtroendet för det svenska skattesystemet, skriver departementet.
Den principiella svenska inställningen är att pension som tjänats in i Sverige ska beskattas när den betalas ut. Detta eftersom pensionsavsättningarna varit avdragsgilla. När beskattning inte sker alls eller på en mycket låg nivå i Portugal eller Grekland, ska den därför ske i Sverige.
2017 inledde Sverige diskussioner med Portugals regering om att ändra skatteavtalet mellan länderna för att kunna stoppa den här typen av skatteplanering. 2019 undertecknades ett ändringsprotokoll men Portugal har inte ratificerat protokollet.
Regeringen har öppnat en dialog med den grekiska regeringen att inleda förhandlingar om ett helt nytt avtal.
Regeringens förslag är att skatteavtalen ska upphöra att gälla 31 december i år. Det innebär att de inte längre kommer att tillämpas från och med beskattningsåret 2022. För tidigare beskattningsår är avtalen fortsatt tillämpliga.