Realtid

Nu sätter Handelsbanken press på höga advokatarvoden

Foto: Pixabay
Anders Frick
Uppdaterad: 01 dec. 2021Publicerad: 01 dec. 2021

Advokaternas arvoden är för höga och därför gör Handelsbanken i Sverige gemensam sak med kollegorna i Norge för att pressa priserna och införa fastprisavtal i stället för timdebitering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen gick chefsjuristen på Handelsbanken i Norge, Helge Lundestad, hårt åt advokatbranschen. Han menar, kort och gott, att advokaterna tar alltför saftigt betalt.

– Det säger lite när delägarna i de stora advokatbyråerna tjänar mer än vd:ar i stora företag, sa Helge Lundestad till Dagens Näringsliv.

Han hävdar att en bov i dramat är partnermodellen, som förhindrar långsiktighet. Dessutom föredrar Helge Lundestad en fastprismodell och hävdar att det stimulerar effektiviteten, vilket timprismodellen inte gör.

Handelsbanken i Sverige är inne på samma spår som sina norska kollegor och banken har nu initierat ett arbete för att pressa kostnaderna.

– Vi är av samma åsikt som vår kollega i Norge vad gäller nivåerna på advokatarvoden, och även vi tittar på alternativa prismodeller, säger Kristina Nordenhök, chef för centrala juristavdelningen allmän bankrätt på Handelsbanken.

Realtid har även varit i kontakt med fler svenska banker, men ingen av dem har uttalat något lika kraftfullt önskemål likt Handelsbankens.

– Vi ser löpande över våra samarbetspartners och strävar alltid efter kostnadseffektivitet. Detta i enlighet med Nordeas finansiella mål. Vi kommenterar i regel inte våra avtal med externa parter, säger Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea, till Realtid.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]