Grälet mellan Advokatguiden och Sveriges advokatsamfund tar en ny vändning: Nu polisanmäler samfundet guiden för otillåtet användandet av advokattiteln.
Nu polisanmäler Advokatsamfundet hyllad och kritiserad advokatguide
Realtid skrev för en tid sedan om en guide listar tusentals svenska advokater, deras kontaktuppgifter och typ av specialitet, utan att de tillfrågats – något som fick Sveriges advokatsamfund att rasa.
Advokatguidens grundare, entreprenören Erling Løken Andersen, menade dock att advokater måste tåla granskning.
Knäckfrågan är framförallt hur Advokatguiden använder den lagskyddade titeln ’advokat’, då enbart ledamöter i Advokatsamfundet har rätt att använda den.
– Advokatsamfundet har kontaktat advokatguiden.se vid flera tillfällen med uppmaningar om att sluta använda advokattiteln och uppgifter från Advokatsamfundets medlemsdatabas (matrikeln). Advokatguiden har dock hittills inte bemödat sig med att svara, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, till Realtid.
Nu gör Advokatsamfundet verklighet av hoten att polisanmäla guiden, samtidigt som samfundet inte utesluter att vidta andra rättsliga åtgärder.
– Något som är särskilt allvarligt är att hemsidan numera även listar ett stort antal personer under titeln advokat som inte längre är advokater. Vi ser oss därför nu tvungna att gå vidare med en polisanmälan gällande det otillåtna användandet av advokattiteln. Vi utesluter inte heller att vidta andra rättsliga åtgärder, säger Mia Edwall Insulander.
Advokatsamfundet har även uppmanat alla sina ledamöter att begära att de tas bort från Advokatguiden och lämnat rådgivning hur man begär att personuppgifterna raderas i enlighet med GDPR.
Realtid har bättre tur i kontakterna med Advokatguiden, och når Erling Løken Andersen tio minuter senare för en kommentar.
– Advokatguiden har som mål att alltid hålla korrekt och uppdaterad information, men ibland kan det bli fel i vår databas. Det är svårt att i varje stund vara 100 procent uppdaterad på tusentals advokater. Samtidigt har vi precis lanserat i Sverige och framöver kommer vi att anställa dedikerade dataanalytiker i Sverige som kommer att förbättra informationen i guiden. Enskilda advokater kan också ta direktkontakt med oss för att ändra sin information, och i dessa fall korrigerar vi felen omedelbart, säger Erling Løken Andersen till Realtid.
Liksom tidigare tar han polisanmälan och andra rättsliga åtgärder med ro och hänvisar till EU-domar som stärker hans sak.
– Vi tar alla juridiska hot med stor ro. Vi vill i grunden ha ett gott samarbete med samfundet, men om de känner sig utsatta för orättvisa så får det vara upp till polis och domstol att avgöra, säger Erling Løken Andersen.