Medan Kina och USA väntar snabba uppgångar efter branta stup utför väntar Europa en betydligt mer utdragen väg tillbaka: "Det hade varit kul om Europa lärt något av finanskrisen", säger Jonas Thulin på Erik Penser Bank.
”Nu förlorar Sverige och Europa”
Mest läst i kategorin
Realtids Per Lindvall frågar sig i en krönika från tidigare idag om den amerikanska centralbanken Feds injektioner av cash och andra stimulanser verkligen räcker. Svaret är ja, enligt Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltning på Erik Penser Bank:
– Det här ger ett ger ett lugn i marknaden. De förstår var det svider. De vet helt enkelt hur de ska operera patienten, säger Jonas Thulin.
Det som nu sker visar att Fed har lärt från finanskrisen, det vill säga att det gäller att stoppa krisen innan effekterna av den blir för stora.
– De gör “unlimited QE” (obegränsade kvantitativa lättnader, red:s anmärkning) och de köper ETF:er. Inget av det gjorde de under finanskrisen. De går i detalj in och säger vilka papper de köper. Att småföretag får låna x antal miljarder. Det är nästan svårt att hänga med i alla paket de kommer med. Man definierar upp istället för att använda de breda penseldragen som marknaden har svårt att förstå.
Fed är inte ensamma, 30 centralbanker sänkte räntan förra veckan. Man gör mer och det går snabbare än efter finanskrisen.
Kanske för att det är värre än finanskrisen?
– Det tror jag inte. Tittar man på spreadarna är det en fjärdedel så illa. Finanskrisen var lite abstrakt. Nu handlar det om nära och kära, eftersom det är mer mänskligt påtagligt tycker man att det kan bli större. Men efter finanskrisen gjorde USA en ”bailout” och Obama kom med American Recovery and Reinvestment Act. Det innebar paket på 787 miljarder dollar. Nu är det uppåt 2 biljoner dollar.
EU och de flesta länder i Europa har också genomfört en mängd stödpaket. Men i jämförelse med USA och Kina är det för lite och går för långsamt anser Jonas Thulin. Det får konsekvenser.
– I Kina ser vi en kraftig rekyl efter tre kvartal. I USA räknar man med att vara tillbaka på ett kvartal. I Europa räknar man med sex kvartal.
Men börserna i Stockholm går ändå upp nu? Borde det inte handla om en nedgång om man väntar sig en utdragen U-kurva?
– Stockholmsbörsen har mer med USA att göra än svenskt makro. Det som kommer att göra ont här är arbetslösheten och snittinkomsten hos gemene man. Det kommer att leda till ett ännu mer ojämlikt samhälle. De som har möjligheter att investera på börsen kommer att rida på vågen. De som inte har sparkapital kommer istället ännu längre efter. Det borde vara brännande frågor för vissa politiker.
Jonas Thulin tror att finansmarknadsminister Magdalena Andersson ”gör så gott hon kan”, men att det inte är lätt med tanke på det trögrörliga EU-samarbetet.
–Europa har inte samma stuns i svaren som USA har. Se på Riksbankens program med utlåning till bankerna till höga räntor utan garantier. Det är klart att det inte flyger.
Istället för att komma med förmaningar till banker och andra företag borde politikerna enligt Jonas Thulin ”rannsaka sig själva”.
– Man glömmer lite grann att det är en global konkurrens om kapital. Nu förlorar Sverige och Europa. Anledningen till att utländska ägare inte köper den svenska kronan är att vi inte har den pragmatism som investerarna kräver.
Jag brukar lyssna på podden Macro Voices med hedgefondförvalteran Erik Townsend. När jag lyssnade i helgen trodde han att vi inte har sett början till nedgången än. Botten kommer inte förrän i slutet av maj-början av juni. Hur ser du på det?
– Vi ser också ett större skifte i slutet av maj. Problemet är att statistiskt vet vi att om man missar studsarna kostar det dig extremt mycket i avkastning. Det är inte att rekommendera att pricka den exakta botten.
–Nu har vi lärt oss från Japan och Kina med flera ungefär hur illa datan kommer att bli här och så handlar vi på det. Intressant är att PMI:erna från idag bekräftar tapp i tillväxten i Europa, men det prisar vi inte på. Börsen går istället upp på grund av stimulanserna från Fed.