”Jag tror att det kommer att fungera framåt”, säger Finansinspektionens generaldirektör. Men medan Daniel Barr försvarar sin roll, krackelerar hans ledningsgrupp – och förtroendet för hela myndigheten vacklar.
Barr bryter tystnaden om miljardaffären


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Daniel Barr, nuvarande generaldirektör för Finansinspektionen, kritiseras för investeringar i Heimstaden Bostad som genomfördes under hans tidigare roll som chef på Pensionsmyndigheten – samma affär som FI har granskat.
- Trots att Barr försvarar sin position och hänvisar till juridisk distans mellan rollerna, pågår en omfattande personalflykt inom FI:s ledning.
- Eexperter ifrågasätter om FI kan bedriva trovärdig tillsyn under nuvarande ledarskap.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
När Finansinspektionen nyligen riktade skarp kritik mot Pensionsmyndighetens bristande riskkontroll i samband med miljardaffären i Heimstaden Bostad (börskurs Heimstaden) hamnade myndigheten i en närmast omöjlig situation.
Mannen som nu leder FI – Daniel Barr – var nämligen själv generaldirektör på Pensionsmyndigheten när de kritiserade investeringarna genomfördes.
Missa inte: Regeringens dubbla måttstockar med din pension. Realtid
Trots detta vidhåller Barr att han kan sitta kvar.
”Jag tror att det kommer att fungera framåt. Om man nu ska jämföra ledningsprövning kontra prövning av mig som chef så sker det av olika personer”, säger han till Finanswatch.
Barr tappar ledningsgruppen
Förtroendekrisen för FI:s högsta chef blir allt tydligare och bakom kulisserna har en omfattande personalflykt pågått.
Enligt Affärsvärlden har flera nyckelpersoner i Barrs närmaste krets lämnat myndigheten det senaste året.

Finansinspektionen manar till fortsatt försiktighet
Det kommer vara fortsatt dyrt att leva, skriver Finansinspektionen i sin nya bolånerapport.
Tre av nio personer i generaldirektörens ledningsgrupp är nu tillförordnade chefer.
Även säkerhetschefen Mikael Holmer, Barrs personliga assistent Jennie Westerberg och IT-chefen Mats Eklund har alla lämnat sina positioner.
Senaste nytt
Regeringen duckar besked
Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) har hittills undvikit att ge ett entydigt svar på frågan om Barr är fortsatt lämplig som FI-chef.
”Vi har förtroende för alla våra generaldirektörer till dess att något annat meddelas”, sa han till Dagens Industri för en vecka sedan.
Wykman beskriver samtidigt situationen som både ”ovanlig och krävande” och avslöjar att regeringen har diskuterat läget med FI:s ordförande Beatrice Ask.

Finansbranschen rasar: ”Olämpligt att Barr sitter kvar”
Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr sitter kvar på sin post trots allvarlig kritik från den egna myndigheten: ”Dubbelmoral.”
Självförsvar genom juridisk distans
När Barr försvarar varför han ska sitta kvar på sin post hänvisar FI:s generaldirektör till att beslut om honom som person är regeringens ansvar, inte hans eget.
Trots att han tar på sig ”fullt ansvar” för de kritiserade investeringarna i Heimstaden Bostad under sin tid på Pensionsmyndigheten, vill han inte svara på frågor om sin egen förmåga till riskbedömning.
”Den handlar om riskkontroll. Den är principbaserad lagstiftad lagstiftning som ska fyllas med innehåll. Där gjorde Pensionsmyndighetens jurister och de externa juristerna en bedömning och FI:s har gjort en helt annan bedömning”, säger Barr till Finanswatch.
Läs även: Så rundades systemet i börsens insiderhärva. Dagens PS
Riskerar hela FI:s trovärdighet
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, anser att Finansinspektionen kommer få svårt i sin tillsyn av marknadens aktörer under rådande omständigheter.
”Man skulle kunna tänka sig att regeringen kunnat hitta någon annan som är mer lämplig för det här uppdraget,” säger Lundin till Finanswatch.

FI:s expert oroas: ”Majoritet har för låg ekonomisk kunskap”
“De allra flesta unga, alltså majoriteten, når inte upp till en normal kunskapsnivå som forskarna har identifierat för att klara sig ute i samhället.”
Situationen drar paralleller till tidigare förtroendeproblem inom Riksrevisionen och riskerar att underminera FI:s viktiga tillsynsarbete i en tid när finansiell stabilitet är avgörande.
Dagens Industris Anna Eklund har tidigare sammanfattat läget: ”Vi behöver ett trovärdigt FI, som leds av en prickfri generaldirektör.”
Läs även: Regeringen: Bankernas vinster måste gå till säkerhet – inte bara aktieägare. Realtid