Skillnader i regleringen mellan olika länder kostar de finansiella institutionerna mellan fem och tio procent av deras årliga omsättning. Det visar en rapport från IFAC.
Notan för olika reglering: 780 miljarder US-dollar
Skillnader mellan regelverk i olika jurisdiktioner kostar det globala näringslivet 780 miljarder US-dollar om året. Det hävdar revisionsbranschens internationella organisation International Federation of Accountants (IFAC), enligt en artikel i den amerikanska branschtidningen Accounting Today.
IFAC vill ta upp kampen mot den bristande samordningen av finansiell reglering över världen, skriver tidningen. Ett steg är den aktuella undersökningen som IFAC låtit göra i samarbete med “Business at OECD”.
En enkät riktades till 250 compliance-ansvariga på stora globala finansiella institutioner. Resultatet offentliggjordes tidigare i veckan och visar att skillnader i regleringen mellan olika jurisdiktioner kostar de finansiella institutionerna mellan fem och tio procent av deras årliga omsättning.
51 procent av de svarande säger dessutom att resurser styrs över från riskhantering på grund av kostnader som är relaterade till skillnaderna i regelverk.
Undersökningen uppskattar att notan för skillnader i reglering mellan olika jurisdiktioner landar på total 780 miljarder US-dollar.
De små organisationerna, med en omsättning under 100 miljoner US-dollar löper dubbelt så hög risk att erfarna “signifikanta kostnader” på grund av skillnader i regelverk.
Finansiell rapportering och revisionsregler hör enligt IFAC till de regelverk som är mest lika världen över, medan konkurrenslagstiftning är det område där de finansiella företagen upplever störst skillnader. Däremellan finns bolagsstyrning och marknadsreglering, allt utifrån hur respondenterna svarade.
– Det är tydligt att reformer som införts sedan finanskrisen har resulterat i en fragmentering som slukar värdefulla resurser, och desutom resurser som annars skulle ha gått till att minska risken för nästa kris, säger IFAC:s vd Fayezul Choudhury i ett uttalande.