Realtid

Nordisk fintech drar till sig mest riskkapital

Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 25 jan. 2017Publicerad: 25 jan. 2017

Framgångar för nordiska företag som erbjuder tekniska och internetbaserade lösningar för finansiella marknader lockar till sig fler investeringar än någon annan marknad för nystartade företag. Sverige ligger i täten men övriga nordiska länder utvecklas nu snabbt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordisk fintech tycks nu på allvar börja konkurrera med storheter som Storbritannien och Singapore, enligt rapporten FinTech in the Nordics, från Deloitte och Nordic Web. För två år sedan kopplades drygt 30 procent av Nordens riskkapital till fintech-företag, nu är andelen 80 procent.

Speciellt är också att investerarna inom fintech går in mycket tidigt i företagens utveckling, till skillnad från andra branscher där riskkapitalet gärna söker en viss mognad hos företagen.

– Vi märker en ökad tillit bland investerarna att fintech verkligen kan leverera på ett trovärdigt och uthålligt sätt. Brexit och annan internationell finansiell oro ökar också intresset för de nordiska marknaderna som helhet, säger Victor Kotnik, partner på revisions- och konsultföretaget Deloitte i ett pressmeddelande.

Bland de nordiska länderna pekas Sverige ut som ett framgångsland när det gäller investeringar i fintech. Sedan januari 2014 har 50 investeringar gjorts till ett värdeav 400 miljoner euro.

Att Sverige är så framgångsrikt förklaras med den goda tillgången till investeringar för start-ups, vår långa historia av tillgång till utbildning och teknik och svenska framgångssagor som King, Spotify och Klarna som fungerar som goda förebilder. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]