Realtid

Nordic City Properties: Okänt förlikningsbelopp fyller på konkurskassan

Per Agerman
Uppdaterad: 01 okt. 2021Publicerad: 01 okt. 2021

Nordic City Properties konkursförvaltare uppger att merparten av tillgångarna såldes mer än ett år före konkursen. En nyss ingången förlikning ska dock ha gett vissa tillskott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 34 000 kronor är vad som återstår bland tillgångarna enligt konkursbouppteckningen i fastighetsbolaget Nordic City Properties. Samtidigt ligger skulderna på över en halv miljard kronor. Men konkursförvaltare Nils Åberg på Carler uppger att han säkrat kontanta medel i och med den förlikning som nyligen gjorts med huvudägaren NFF.

– Jag kan bekräfta att det ingåtts en förlikning mellan konkursboet och NFF som har bäring på överlåtelser som ägde rum i juni 2020. Jag vill inte medialt gå ut med de kommersiella detaljerna om förlikningen, men sammantaget har varit vår bedömning att en förlikning mot omedelbar kontant betalning –  på sätt som ingåtts – har varit det mest förmånliga för fordringsägarkollektivet, uppger Nils Åberg i en skriftlig kommentar.

Just de ekonomiska detaljerna är högintressanta för finansbolaget Apikals investerare som har fordringar på över 240 miljoner kronor på konkursboet. Apikal meddelade tidigare i veckan att bolaget motsätter sig förlikningen och utreder juridiska åtgärder.

Apikals lån till Nordic City Properties är lämnat mot säkerheter i samma bolags aktier. Enligt Nordic City Properties senast publicerade årsredovisning för perioden fram till 31 december 2019 fanns det tillgångar på 516 miljoner kronor i form av ”andelar i koncernföretag”. Samtidigt var dotterbolagsaktier pantsatta med 504 miljoner kronor.

Nordics årsredovisning för 2019 är signerad 10 juni 2020 och innehåller inga uppgifter om försäljningar i avsnittet ”väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut”. Men enligt konkursförvaltaren är alltså tillgångar sålda under juni 2020:

– Merparten av tillgångarna i form av aktier har avyttrats drygt ett år innan konkursen, medan andra aktieposter har avyttrats ännu längre tillbaka, skriver han i kommentaren till Realtid.

I praktiken verkar detta dock ha saknat betydelse för Apikals investerare då det redan fanns pantsättningar på tillgångarna i form av dotterbolagsaktier på över en halv miljard. Säkerhetsmassan för Apikal-lånet låg som bekant endast i en aktiepant i Nordic City Properties.

Nordics huvudägaren NFF uppger att man arbetar med de namnkunniga obeståndsadvokaterna Hans Renman och Hans Andersson för att hantera situationen. Enligt NFF har Apikal dessutom tackat nej till ett erbjudande om återbetalning.

ANNONS

– Vi har sedan lång tid tillbaka vidtagit nödvändiga åtgärder för att skydda seniora kreditgivares intressen, säger bolagsgruppens talesperson Hans Uhrus i en kommentar till Realtid och tillägger:

– Vi tycker det är mycket märkligt att Apikal väljer att offentligt kommunicera under pågående förhandlingar. Vi har inte för avsikt att vare sig föra förhandlingar offentligt eller kommentera kommersiella detaljer i ingångna förlikningar.

Realtid har varit i kontakt med Apikals vd Martin Fredriksson som har avstått från att lämna några ytterligare kommentarer.

Apikal, som delägs av Kvalitena, tar vare sig någon kredit- eller likviditetsrisk i konkursen. Det är istället investerarna i Apikals låneprodukter som tar kreditrisken och de kan inte heller kräva Apikal på pengar så länge som lånekunden inte återbetalar lånet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]