Realtid

Nordic Capital: "Stort misstag att vi inte investerade i Klarna"

Daniel Berglund är investerare på riskkapitalbolaget Nordic Capital som bland annat gjort betyande investeringar i betalbolagen Trustly och Bambora, men som missade Klarna-tåget. Foto: David Gustavsson
admin
admin
Uppdaterad: 27 sep. 2018Publicerad: 27 sep. 2018

Daniel Berglund – fintech-rådgivare på Nordic Capital och en av talarna på Fintech Stockholm på torsdagen – ångrar bittert att riskkapitalbolaget inte deltog i Klarnas runda 2011. "Det var ett stort misstag", säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På torsdagmorgonen drog den tredje upplagan av konferensen Fintech Stockholm igång på Berns. Arrangörer: sajten Breakit och magasinet Finansliv. I Berns stora salong är det nästan fullsatt och mer engagerad och uppsluppen stämning än i fjol.

Kanske beror det på talar-dragplåster som tidigare finansministern och numera fintech-investeraren Anders Borg och Collector-grundaren och finansprofilen Lena Apler. Elektronisk musik dånar ur högtalarna mellan talarna och applåderna smattrar mellan Berns anrika väggar.

Först upp på scen var nyhetssajtens Breakits medgrundare Olle Aronsson som gav en överblicksbild av svensk fintech.

Han konstaterade att bankerna fortsatt har en ganska avvaktande inställning till fintech. Samtidigt har mycket riskkapital, det senaste åren, investerats i plattformsbaserade blancolånsbolag som Lendify, Bynk och Savelend.

– Den som lyckas resa mycket kapital bör satsa på marknadsföring i dag. Man behöver jobba mycket med det för att kunna skala upp sina produkter. Det finns en rad framgångsrika exempel på det i USA och även Europa, där  Zalando varit bäst i klassen och slagit brett. Däremot har vi inte sett så mycket sådant i Sverige. Här hör man istället ofta att ”vi har en bra teknisk modell så vi behöver inte marknadsföra oss”.

En dålig strategi för de flesta, menar han. Tech handlar inte heller längre om att ”uppfinna nya, coola lösningar” – utan att koppla ihop befintlig teknik och expandera. 

– Det är dags att ta av sig kepsen, ta på sig kavajen och jaga riskkapital, konkluderade Olle Aronsson. 

100 miljarder i tech

ANNONS

På förmiddagen talade även Daniel Berglund, som ingår i riskkapitalbolaget Nordic Capital’s fintech-team. Riskkapitalbolaget är i dag Nordens största fintech-investerare och har satsat totalt 100 miljarder kronor på tech. Det har tagit större poster i bolag som Nordnet, Nordax, Trustly och Bambora de senaste åren. 

– Men vi ska inte tro att teknologi är en nordisk specialitet, utan de dominerande och vassaste aktörerna hittar vi i USA med ”Fang”-bolagen  och de asiatiska ”Bat”-jättarna , sa Daniel Berglund.

Nordiska techbolag har också svårt att utmana Sillicon Valley-giganterna. 2016 hade Fang-bolagen sammantaget större ekonomiska resurser (”economic power”) än alla nordiska techbolag tillsammans. 46 mot 40 miljarder dollar, mätt i ekonomiska resurser.

– Fang-bolagen har också såklart enorma datamängder, vilket försämrar oddsen för nordiska bolag och konkurrera med deras B2C-lösningar, sa Daniel Berglund. 

Skippar B2C

Så hur ska man då som riskkapitalist investera i nordiska tillväxtbranscher – men samtidigt begränsa riskerna? Jo, undvik för det första konsumentprodukter, B2C, enligt Daniel Berglund. De amerikanska aktörerna är allt för dominerande och avancerade på det området.

Leta istället efter bolag inom B2B, men även på prenumerations- och transaktions-området. Där är Norden i framkant, medan USA inte har en lika tydlig position. 

– Vi tittar också på operationella nyckeltal och mäter på ett vetenskapligt sätt produkterutveckling och investeringars effektivitet för expansion på nya marknader, sa Daniel Berglund och fortsatte:

ANNONS

– Sedan är vi besatta av kundnöjdhet. I dag vill vi inte bara veta huruvida användare är beredda att rekommendera en produkt, utan också se hur de nyttjar mjukvaror, hur ofta och hur relevanta de är för dem, samt hur många som behåller respektive överger en lösning. 

Hemmamarknader lockar

Nordic Capital är också främst intresserade av bolag som ingår i deras nätverk, vilket medför ett stort fokus på hemmamarknader, inte minst ”det fantastiska techklustret i Stockholm”. Där finns i dag tre bolag som värderas till över 1 miljard dollar: Klarna, Izettle och Trustly. 

Men Daniel Berglund ångrar bittert att han inte lyckades få med Nordic Capital på en Klarna-investering.

– Jag har missat Klarna, men även Izettle och det är stora misstag, sa Daniel Berglund och berättade att han och Klarna-grundarna gick i samma klass på Handels i Stockholm.

– De hade inget sommarjobb på någon glassig bank i London som jag, sa han och medgav indirekt att var lite skeptisk till blivande Klarna-grundarna under studieåren.

När Daniel Berglund sedan jobbade på Nordic Capital 2011 så gjorde Klarna en kapitalrunda med en värdering på 2 miljarder.

– Jag sa då till min chefer att ”vi borde köpa in oss i det här Klarna, som inte har några pengar, men växer som ’wild fire’ och har en stark retaillösning, som kommer slå stort i Norden och Tyskland”.

ANNONS

– Men det blev ändå nej för Nordic Capital ville inte investera i ett bolag som inte hade någon intjäning. Och när Klarna sedan gjorde sin tredje kapitalrunda så var de för stora, sa Daniel Berglund, och det gick inte att ta miste på besvikelsen i hans röst.

Unik lösning

Han är samtidigt väldigt nöjd med att Nordic Capital tidigt gick in i det svenska betalbolaget Trustly som i dag är ett av Europas snabbast växande företag.

Trustly’s framgång: att deras lösning möjliggör realtidsöverföringar även mellan länder, vilket är unikt, enligt Daniel Berglund. 

– Ingen har lyckats att skapa transnationell realtids-clearing lika bra och därför tjänar Truslty pengar, sa han.

Kortbetalningar är här för att stanna för lång tid. Men när det kommer till transnationell kontoöverföring kan Trustly på sikt ta 30 procent av marknaden globalt, tror Daniel Berglund. 

– Det är fortfarande väldigt dyrt att göra det med kort, så kortlösningar utmanas när det kommer till handel mellan olika länder.

Hyllar fortnox

ANNONS

ERP-leverantörer är också hett, enligt Daniel Berglund. Det är de B2B-baserade affärssystem som företag använder för till exempel redovisning, inköp, projekthantering och tillverkning.

Daniel Berglund beskriver svenska Fortnox, som erbjuder en molnplattform för automatiserad bokföring, som ”ett fantastiskt bolag” på området.

– Annars är det främst  som tyska SAP och amerikanska NetSuite som levererar vassa affärssystem, och de riktar sig främst mot storbolag.

– Så det vi nu letar efter är en aktör som erbjuder ERP-system som löser fakturering, bokföring och finansiering för medelstora företag.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS