Realtid

Nordic Capital: “Oförändrat stark tilltro till Munters på lång sikt”

Munters har mer än dubblat sin omsättning och resultat sedan Nordic Capital köpte ut Munters från börsen för nio år sedan, uppger Andreas Näsvik, partner på Nordic Capital. Foto (montage): Nordic Capital/Munters. 
Munters har mer än dubblat sin omsättning och resultat sedan Nordic Capital köpte ut Munters från börsen för nio år sedan, uppger Andreas Näsvik, partner på Nordic Capital. Foto (montage): Nordic Capital/Munters. 
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 06 nov. 2019Publicerad: 06 nov. 2019

Munters har mer än dubblat försäljningen och vinsten sedan Nordic Capital gick in i bolaget för nio år sedan. Riskkapitalbolaget säger sig ha tilltro till Munters även efter försäljningen av över halva innehavet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nordic Capital säljer 21,8 procent i Munters och äger därefter 14,7 procent i  kyl- och fukthanteringsbolaget. Nordic Capital har åtagit sig att behålla sina resterande aktier i Munters under 90 dagar. 

Wallenbergsstiftelsernas FAM har samtidigt köpt 7 procent av Munters och äger därefter 21,1 procent av bolaget. 

– Munters har en stark marknadsposition på en globalt växande tillväxtmarknad och har utvecklats väldigt mycket sedan Nordic Capital genomförde utköpet 2010, säger Andreas Näsvik, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Munters, till Realtid.

Munters har mer än dubblat sin omsättning och resultat sedan Nordic Capital köpte ut Munters från börsen för nio år sedan, uppger Andreas Näsvik. 

– Munters har genomgått en omfattande transformation operativt såväl som via ett flertal tilläggsförvärv och avyttringar av icke strategiska tillgångar för att vara i den marknadsposition man har idag. På lång sikt är Nordic Capitals tilltro till Munters oförändrat stark, säger Andreas Näsvik. 

Sedan börsnoteringen 2017 av Munters har ett av affärsområdena inte utvecklats enligt plan, men sedan bolaget lanserade ett omfattande omstruktureringsprogram så ser Nordic Capital “ en starkt positiv utveckling”, uppger Andreas Näsvik. 

Munters aktiekurs har sjunkit med cirka 15 procent sedan börsnoteringen för drygt två år sedan. 

– Jag är väldigt positiv till att överhänget minskar i Munters och att FAM tar ett större ägande. Nu är det sannolikt en ”placing” kvar innan Nordic Capital är ute helt, säger Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli.

ANNONS

Coeli äger, såvitt Mattias Eriksson vet, inga aktier i Munters men däremot är han själv aktieägare i Munters.

– Bolaget är på rätt väg nu med ett smalare men betydligt mer lönsamt produktutbud. Nu handlar det främst om att sälja rätt produkter till rätt kunder på rätt marknader, säger Mattias Eriksson.  

– De förändringar som genomförs just nu är främst interna, för att decentralisera och förenkla organisationen. Det är relativt enkelt. Det hade varit värre om kunderna var missnöjda och produkterna inte var konkurrenskraftiga, men så är det inte, fortsätter han. 

Mattias Eriksson spår en ljus framtid för Munters aktiekurs: 

– Förutsatt att bolaget kan fortsätta växa försäljningen med omkring 5 procent per år, den organiska tillväxten var 8 procent de första nio månaderna i år, och successivt lyfta rörelsemarginalen mot målet på 14 procent, vilket är rimligt, bör aktien stå i åtminstone 70 kronor om tre år, tycker jag, säger Mattias Eriksson.

Munters aktiekurs sjunker 0,5 procent till strax under 46 kronor på onsdagsförmiddagen. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, ser det som positivt med FAM som en långsiktig ägare:

– Börsnoteringen av Munters var ju långt ifrån en succé. Det är viktigt för Nordic Capital att sköta den här exiten snyggt och det tycker jag att man gjort. Att man får en stark långsiktig ägare i form av FAM ser jag som väldigt positivt. 

ANNONS

Inför börsnoteringen gick bland annat FAM, Alecta, AMF och hedgefonden Carve in som delägare.

– Vi tycker att Munters är ett attraktivt bolag med god underliggande tillväxt, globalt ledande marknadspositioner och en stark organisation, säger Lars Wedenborn, vd för FAM i en kommentar.

Av Munters affärsområden är det framför allt Data Centers som har levererat betydligt sämre jämfört med vad som utlovades i samband med börsnoteringen.

– Data Centers har varit den stora besvikelsen. Det har varit mycket, mycket sämre än de utsikter vi diskuterade med bolaget i samband med börsnoteringen, sade Carves förvaltare Per Josefsson till Dagens Industri för drygt ett år sedan.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS