Då Rysslands andel av den globala ekonomin är relativt liten spår Nordeas chefsanalytiker Johan Larsson att den eskalerande situationen i Ukraina får begränsade effekter.
Nordea: Inflationen förvärras sannolikt situationen ytterligare av eskaleringen i Ukraina
Mest läst i kategorin
Stigande räntenivåer och fallande aktiemarknader har präglat inledningen av 2022. Under inledningen på veckan föll börsen i samband med att Rysslands president Vladimir Putin valde att erkänna utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga. Börsen återhämtade sig inledningsvis där erkännandet gav marknaden besked om Putins intentioner vilket också dämpade osäkerheten något. Eskaleringen av situationen, i samband med att Ryssland nu inlett en fullskalig invasion av Ukraina, har idag fått börsen att falla på nytt. Enligt Johan Larsson, chefsanalytiker på Nordea, bör fokus ligga på hur den nuvarande situationen kan komma att påverka de globala tillväxtutsikterna och vinstutsikterna för de börsnoterade börsbolagen, där Europas exponering mot Ryssland är hanterbar och den ryska ekonomins andel av den globala ekonomin är relativt liten.
– Inledningsvis började året med ökad oro, en fallande aktiemarknad, och det hänger ihop med ihållande inflation samt att marknaden börjat prisa in eventuella ränteökningar. Oron har handlat om marknaden och hur den underliggande ekonomin kommer att kunna hantera räntehöjningarna. Om utvecklingen av inflationen och penningpolitiken stod i fokus i början av året så flyttas nu fokus på sitautionen i Ukraina, säger Johan Larsson till Realtid.
Han fortsätter:
– Med fokus på inflationen förvärras sannolikt situationen ytterligare av eskaleringen i Ukraina, med ett stigande olje- och gaspris, men på många håll är det svårt att se att de här prisuppgångarna kommer att hålla i sig. Inflationen kommer att sjunka igen på sikt och nu senast vi ser att räntan har fallit tillbaka något på grund av den oro vi ser. Aktiemarknaden verkar överlag reagera mer än räntemarknaden på det som händer. Sannolikt är det så att om tillväxten riskerar att dämpas kraftigt så kommer centralbankerna att vara mer försiktiga, säger han.
I sin februarianalys ger Johan Larsson lugnande besked och säger att man ska rida ut stormen, råd som han står fast vid efter Rysslands pågående invasion av Ukraina.
– Den senaste händelseutvecklingen är givetvis dramatiskt och går utöver det de flesta förväntat sig. Men samtidigt är det en utveckling som skett över tid och som nu eskalerat. Marknaden har haft tid på sig att anpassa sig och prisa in ett mer negativ scenario, och börsen har gått ner ordentligt.
Påverkan av Rysslands agerande har varit kännbart med ökande elpriser i Sverige och Europa. Enligt Johan Larsson är dock Rysslands ekonomi som andel av den globala relativt liten. Framförallt handlar handelsutbytet om gas och olja.
– Den ryska ekonomin, som andel av den globala ekonomin, är relativt liten och står för några procent. Det handlar främst om råvaror, särskilt råvaror med fokus på energitillgångar och gas. Även handeln mellan Europa och Ryssland är relativt begränsat och handlar mer om gas och olja. Vi har nu fått prov på vad högre energipriser kan innebär, med i synnerhet högre elpriser för hushållen. Men energikostnaderna som andel av den totala ekonomin i Europa är även den relativt små. Situationen i Ukraina kommer sannolikt inte föra med sig en ekonomisk katastrof och påverkan av situationen med Ryssland blir sannolikt begränsad.
– Överlag är exponeringen hos europeiska bolag ganska liten men det finns givetvis bolag som har en större exponering mot Ryssland. Handelsutbyten med Ryssland är begränsade.
Vinstutsikterna i stort sett oförändrade
Johan Larsson anser vidare att marknaden redan tagit höjd för eventuella räntehöjningar, högre energipriser men även ökad osäkerhet i samband med Rysslands agerande.
– Många har redan prisat sig in i termer av att situationen kommer att påverka ekonomin. Under de senaste två månaderna har börsen fallit rätt rejält utifrån den situationen under utvecklingen. Aktieandelen hos många förvaltare har minskat och kassanivåerna i stället kommit upp rätt ordentligt. Förvaltare har sett det förändrade sentimentet och många har valt att bygga lite kassa.
”Situationen i Ukraina bedömer vi inte kommer påverka vinstutsikterna i de börsnoterade bolagen i något större utsträckning, i alla fall inte på aggregerad nivå, men för enskilda bolag är givetvis situationen en annan.”
Investerarna har under senaste månaderna tagit ett riskpremium i form av en högre kompensation i samband med den ökande osäkerheten men kommer att åter fokusera på fundamenta när osäkerheten minskar och rättar till sig. Vinstutsikterna får anses vara mindre påverkade av den nuvarande situationen, men risken för ytterligare eskalering finns givetvis.
– Situationen i Ukraina bedömer vi inte kommer påverka vinstutsikterna i de börsnoterade bolagen i något större utsträckning, i alla fall inte på aggregerad nivå, men för enskilda bolag är givetvis situationen en annan, säger Johan Larsson.
– Det här har hänt under en längre tid och marknaden har haft möjlighet att pris in händelseutvecklingen under ett antal månader. De som säljer idag är framförallt de som måste sälja. Historiskt sett ser vi att oro kopplad till krig tenderar att vara rätt kortvarig. Men idag finns det samtidigt mer än en sak som oroar marknaden.
Tillgång till rysk olja och gas, med gaspriset som stuckit iväg på grund av att Ryssland strypt sina leveranser, har varit mycket i fokus i media. Enligt Johan Larsson så har agerandet främst handlat om att Ryssland strypt sina leveranser för att påverka prisförhandlingarna kring Nord Stream 2.
Vad kan vi räkna med för ekonomiska konsekvenser framöver om situationen fortsätter att eskaleras?
– Men det är också så att utsläppen vid förbränning av gas är hälften så stora jämfört med utsläppen av förbränning av olja, och Frankrike har redan sagt att man inte kan vara så beroende av rysk gas. Sannolikt kommer flera länder göra samma sak.
Han anser att Europa och världen är välrustade för att hantera olje- och gassituationen.
– Situationen med olja och gas på europeisk som på global nivå är hanterbar, säger han. På aggregerad nivå så ser vi inte att det får sådana konsekvenser, konsekvenser som kan matchas av den nuvarande börsnedgången, men självklart kommer det bli någon konsekvens. Det vi vet efter annekteringen av Krim är att sanktionerna dämpade Rysslands BNP med 0,5 -1,5 procent. Kommer det nu massiva sanktioner kan även det internt missnöje mot Putin växa.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.