Realtid

Nord FK:s vd bekräftade en pant som aldrig fanns

När Charlotte Bergwall Nilsson signerar pantavtalet i augusti 2018 vet hon också om att Aspect Hospitalitys företrädare febrilt letar efter finansiering för att slutföra restaureringen av fastigheten.
När Charlotte Bergwall Nilsson signerar pantavtalet i augusti 2018 vet hon också om att Aspect Hospitalitys företrädare febrilt letar efter finansiering för att slutföra restaureringen av fastigheten.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 16 mars 2021Publicerad: 16 mars 2021

Så här gick det till när obligationsinvesterares säkerheter försvann.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid har tidigare skrivit om hur värdepappersbolagets vd Charlotte Bergwall Nilsson och dåvarande ordförande Staffan Beckett övertalade kunder – obligationsinnehavarna Dombraviken och MBB – att dra tillbaka krav om att få tillbaka sina investerade pengar

Den initiala investeringen om totalt 2,4 miljoner kronor gjordes i samband med en obligationsemission om totalt 62,5 miljoner kronor som Nord FK arrangerade 2016.

Lånet gick till OP2 Holding – ett företag inom Octego-sfären – som i sin tur skulle använda pengarna till förvärv och investeringar.  

Men återbetalningsdagen kom och gick utan att pengarna betalades tillbaka och ett drygt år senare bestämde sig Dombraviken och MBB för att ansöka om ett betalningsföreläggande gentemot OP2 Holding.

Men bland annat genom att förmedla hot om stämning från OP2 Holdings sida, förmådde Charlotte Bergwall Nilsson och Staffan Beckett investerarna att dra tillbaka kravet.

I det sammanhanget fick obligationsinnehavarna löften om säkerheter för sina fordringar – en pant i en fastighet känd som Danvikens hospital vid Saltsjökvarn i Nacka som är en imponerande, q-märkt byggnad från 1700-talet med en uthyrningsbar area på cirka 1 600 kvm. Fastigheten värderades vid tillfället till cirka 80 miljoner kronor.

Den 16 augusti 2018 signerade bland andra Charlotte Bergwall Nilsson ett avtal av vilket det framgår att obligationsinnehavarna utlovas inomläget 60-65 miljoner kronor. Det innebär att om fastigheten skulle säljas för 65 miljoner kronor skulle Dombraviken och MBB få tillbaka sina pengar.

Av avtalet framgår också att Nord FK ska vara panthållare.

ANNONS

Bakom kulisserna

Men bakom kulisserna pågår aktiviteter som obligationsinvesterarna inte har en aning om.

Det bolag som äger fastigheten, Aspect Hospitality 2016:1, befinner sig inom samma sfär som OP2 Holding – Octego-gruppen. Mellan sfärens bolag skeppas det pengar hit och dit. Och en konkursförvaltare ska senare konstatera att Aspect Hospitality – som har stora behov av pengar för att finansiera ombyggnationen av fastigheten Danvikens hospital – har lånat ut ”betydande medel” till koncernbolag och andra närstående företag.

Samtidigt söker Aspect Hospitalitys företrädare febrilt efter finansiering för att hålla skutan flytande. Hösten 2018 lyckas de också ordna med ett banklån från Sörmlands sparbank som blir ”bottenlångivare” och som samtidigt erhåller ett pantbrev på drygt 58 miljoner kronor.

I januari 2019 kommer Aspect Hospitality överens om att ett bolag inom Serafimgruppen ska tillhandahålla en kreditlina på tiotals miljoner. Även Serafim-bolaget får pantbrev.

Slutligen uppgår Sörmlands sparbanks och Serafims utlåning till 80,5 kronor. Och båda kreditgivare sitter på pantbrev som säkerhet.

Ingenting av detta känner obligationsinnehavarna Dombraviken och MBB till. De känner sig trygga med att säkerheten – fastigheten Danvikens hospital – står där den står, och att panten finns i tryggt förvar hos Nord FK.

Vad skulle de annars tro? Så sent som 11 december 2018 garanterade nämligen Charlotte Bergwall Nilsson att Nord FK sitter på panterna genom att i ett nytt avtal försäkra:

ANNONS

”undertecknad panthållare är härmed underrättad om och godkänner detta avtal om återbetalning av obligationslån och bekräftar härmed att säkerheten kvarstår till förmån för MBB Holding AB och Dombraviken AB”.

Nord FK tar över

Trots de nya lånemiljonerna från såväl Sörmlands sparbank som Serafimgruppen lyckas Aspect Hospitality aldrig färdigställa ombyggnaden av Danvikens hospital.

I oktober 2019 köper Nord Fondkommissions eget nystartade företag, Usave Fastigheter, bolaget – enligt uppgifter till Realtid för 1 krona och i samförstånd med bolagets företrädare.  

Det kan jämföras med 22 miljoner kronor som Aspect Hospitality värderades till i januari samma år när bolaget bytte ägare inom Octegokoncernen.

I december begär Nord FK:s företrädare Aspect Hospitality i konkurs.

Försäljningen

När den vackra, med vid det här laget illa åtgångna 1700-talsbyggnaden Danvikens hospital, säljs vid exekutiv auktion hösten 2020 betalar köparen 70 miljoner kronor.

ANNONS

Det innebär att Dombraviken och MBB borde få tillbaka sina pengar – enligt avtal signerade av Nord FK:s vd sitter de ju med pant med inomläget 60-65 miljoner kronor.

Men vid det här laget står det klart att Nord FK aldrig suttit på någon pant – trots att vd Charlotte Bergwall Nilsson uttryckligen bekräftat att ”säkerheten kvarstår”.

De långivare som får tillbaka pengar i samband med försäljningen är därför bara Sörmlands sparbank och Serafim-bolaget.

Charlotte Bergwall Nilsson har inte återkommit med någon förklaring till hur hon kunde bekräfta att panten fanns. Men Nord FK har i samband med tidigare artiklar meddelat att: ”Vid samtliga tillfällen där Nord ingått olika avtal har säkerheter vid tidpunkt för påskrift överensstämt med Nords åtaganden.”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS