ABG Sundal Collier kniper förstaplatsen i IPO-listan, följda av Carnegie och Pareto.
Nischbankerna i topp för årets börsnoteringar
Mest läst i kategorin
ABG Sundal Collier hamnar överst i listan över bookrunners med störst deal value för börsnoteringar hittills i år. Övriga pallplatser knips av Carnegie och Pareto Securities. Detta inkluderar dock inte den senaste veckans noteringar.
Enligt en sammanställning från Dealogic hade det fram till den 4 november i år genomförts 67 nordiska börsintroduktioner med ett totalt värde på totalt 3700 miljoner USD. Av dessa stod ABG Sundal Collier för drygt 700 miljoner USD, motsvarande en marknadsandel på 20 procent.
Readly, Link Mobility och Nordic Paper är några av de totalt tolv transaktioner som ABG Sundal Collier har ansvarat för.
– Det har varit ett mycket starkt år för branschen och särskilt för oss då vi är den aktör som har tagit mest marknadsandelar, säger Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier.
Enligt honom så såg det tufft ut i början av året, men därefter har det lossnat – med starka siffror för branschen, så här långt.
– Penningpolitiska och finanspolitiska åtgärder har visat sig fungera och håller riskaptiten på marknaden uppe. Det är något som företag kunnat utnyttja för att ta in kapital. Sedan har vi en underliggande trend med bolag med fokus på tech och hållbarhet som har en stark tillväxt och som fått en extra skjuts under coronapandemin. Ett teknikskifte som många trodde skulle ta flera år gick på några månader. I den tillväxtfasen behövs kapital och då är börsen i många fall ett bra alternativ att vända sig till, säger Jonas Ström.
Bara i oktober genomförde ABG Sundal Collier nio IPO:er, med hjälp av digital teknik och digitala roadshows.
– Det hade rent praktiskt varit omöjligt att genomföra om vi skulle ha gjort alla roadshows i fysiskt format, så teknikskiftet påverkar både oss och våra kunder. Jag tycker att det tydligt visar att vi är snabba på att anpassa oss till rådande läge och att verkligen förstå kundernas behov. Som en oberoende investmentbank kan vi lättare anpassa oss än till exempel storbankerna. Det har gynnat oss särskilt i år när kraven på snabbhet och flexibilitet ökat, säger Jonas Ström.