Realtid

"Ni är faktiskt miljardärer!"

Martin Lindgren
Uppdaterad: 29 mars 2011Publicerad: 29 mars 2011

Brummerledningen hade redovisat 11 miljoner i samlad förmögenhet 2006. Kammarrättens och skatteverkets bedömning: 1,9 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Merparten av styrelsen hos fondförvaltaren Brummer & Partners åker på en förmögenhetsskattesmäll på miljontals kronor.

Det står klart efter en färsk kammarrättsdom, som går på Skatteverkets linje beträffande självdeklarationerna för Patrik Brummer och några av de andra delägarna i Brummerfondbolagen för inkomståren 2006 och 2007.

För inkomståret 2006 hävdade Brummer och hans partners med hjälp av Ulf Tivéus på Skeppsbron Skatt att deras sammanlagda förmögenhet uppgick till 11 miljoner kronor.

Skatteverkets linje, som Kammarrättsdomen alltså gick på, är att deras förmögenhet i stället uppgick till 1.927.504.832 kronor. Skillnaden är alltså nästan två miljarder kronor.

För året efter kommer domen fram till en sammanlagd förmögenhet på något mindre: 1,5 miljarder kronor.

Skatteverkets processförare påpekar dock att man inte kan räkna förmögenhetsskatten som 1,5 procent av dessa båda miljardbelopp – i så fall hade det rört sig om drygt 50 miljoner kronor sammanlagt – eftersom en begränsningsregel finns. Den säger i princip att förmögenhetsskatten inte ska överstiga 60 procent av summan av en persons samlade kapital- och förvärvsinkomster under ett år.

Det Skatteverket har gjort för att komma fram till miljardbeloppen är att räkna in styrelseledamöternas tillgångar i bolaget i underlaget för den tidigare förmögenhetsskatten – en ökning som alltså handlar om flera hundra miljoner kronor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]