Realtid

Nekad sjukskrivning gav positiva effekter

admin
admin
Uppdaterad: 13 dec. 2016Publicerad: 13 dec. 2016

Riksrevisionen har granskat effekterna av nekad sjukpenning för ett antal individer som var sjukskrivna. Undersökningen visar på ökade arbetsinkomster och att färre individer lämnade arbetslivet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksrevisionens arbetar bland annat med att granska hur effektivt olika socialförsäkringar fungerar. I en ny undersökning av sjukpenning, som är den första i sitt slag i Sverige, ingick drygt 5 000 personer som var sjukskrivna mellan 2009 och 2012,

Vissa av dessa blev fortsatt sjukskrivna och andra blev nekade sjukpenning. Individerna var i övrigt helt jämförbara.

Riksrevisionens granskning visar att nekandet av sjukpenning inte påverkade vård- och läkemedelskonsumtionen upp till tre år efteråt. Det gällde både för män och kvinnor, och oavsett hälsostatus och typ av jobb på arbetsmarknaden.

En annan effekt blev att arbetsinkomsterna ökade och sannolikheten att ha lämnat arbetslivet med sjuk- och aktivitetsersättning inom tre år minskade.

– Det här bör vara ny viktig kunskap för både Försäkringskassan och regeringen och är en viktig pusselbit i vår granskning av tillämpningen av sjukförsäkringen, säger riksrevisor Margareta Åberg.

Om man tittar på skillnader mellan könen så visar undersökningen att kvinnor minskade sin sjukfrånvaro mer än män efter att ha blivit nekade sjukpenning. Däremot ökade inte arbetsinkomsterna lika tydligt för kvinnor. Detta beror delvis på att kvinnor oftare arbetar deltid än män.

– Granskningen visar på riskerna med sjukskrivning. Att inte sjukskriva behöver inte påverka hälsan negativt, samtidigt som möjligheterna för arbete ökar både på kort och lång sikt, säger Pathric Hägglund, projektledare.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]