Realtid

Nätverka är som att dejta

Johan Såthe
Uppdaterad: 09 mars 2019Publicerad: 09 mars 2019

Denna vecka har Realtids chefredaktör Johan Såthe några riktigt insiktsfulla tips till alla som vill nätverka och kommunicera. Inte minst Birgitte Bonnesen och Casper von Koskull.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bankverksamhet handlar till stor del om att skapa förtroende; hos sina kunder, aktieägare och myndigheter. En bank är inte som vilket företag som helst. Kraschar en bank kan det få mycket allvarliga konsekvenser för enskilda människor och samhället i stort – i värsta fall för helt ett land.

Därför måste banker och dess ledare agera ansvarsfullt och förtroendeingivande, det får aldrig finnas en minsta tvekan om att en bank och dess ledning inte gör allt i sin makt för att följa de lagar och regler som verksamheten regleras av.

Den här veckan har både Swedbank och Nordeas tvingats att hantera anklagelser om att deras verksamheter har använts av kriminella aktörer för penningtvätt.

Även om fallen säkert skiljer sig mycket åt är det slående hur olika de två ledningarna har hanterat sin kriser.

Swedbank skriver själva på sin hemsida som sina värderingar: ”Vi ska agera som en rak, transparent, ärlig och pålitlig partner.”

Under veckan försökte vd Birgitte Bonnesen leva efter den egna devisen när hon tog initiativet att själva ringa upp Dagens Industri för att ge en intervju.

Hon konstaterar i intervjun att hon inte är nöjd med sin ”kommunikativa stil” och att hon alltid haft som ambition att vara ”öppen” och ”enkel” (två av ledorden i Swedbanks vision på hemsidan, reds anm).

Hon säger också att hon är ”extremt ödmjuk” inför att många uppfattar att hon och Swedbank har problem med sin kommunikation.

ANNONS

Det är bra för alla människor att vara ödmjuka. Men jag tror på ”show don´t tell”-stilen när det gäller ödmjukhet. En ödmjuk person är helt enkelt ödmjuk, att säga till en reporter att man visst är ödmjuk för att sedan på klassiskt makthavarsätt ducka skarpa frågor om penningtvätten är faktiskt inte ödmjukt.

Dagens Industri avslöjade i torsdags att Swedbank internt blockerat den sida hos Uppdrag Granskning där man kan lämna tips.

Anledning sägs vara att man värnar om banksekretessen. Självklart ska banksekretessen alltid värnas, men det är svårt att se vitsen med att blockera en tipssajt och i förlängningen försöka efterforska journalisters källor. Det vore mycket mer konstruktivt att i en transparent process se till att alla felaktiga affärer kommer ut i ljuset och korrigeras.

Om man inte agerar så blir naturligtvis misstanken att Swedbanks baltiska problem är svårare och djupare än vi någonsin anat. Med all respekt för att frågorna är komplexa och att det rör sig om extremt mycket pengar så finns det bara ett sätt för Swedbank att komma ur den här härvan: All skit och elände måste upp på bordet, hur jobbigt det än är. Hantera det, skaffa rutiner så det inte händer igen. Gå vidare.

Jämförelsen med Nordeas hantering av finska YLE:s granskning om penningtvätt faller inte ut till Swedbanks fördel.

Om vi lägger den eventuella skuldfrågan och omfattningen åt sidan: Nordeas vd Casper von Koskull skickade inte fram en papegoja med färdiga defensiva budskap utan var mer tillgänglig för journalister. Ett exempel finns här

***

Ett av de senare kapitlen i penningtvätt-följetongen handlar om Bill Browders anmälan mot Swedbank och Nordea.

ANNONS

***

Vill du tipsa Realtid om en nyhet, men liksom en del anställda på Swedbank är rädda att dina digitala spår ska kunna spåras? Skaffa protonmail och maila från den adressen till [email protected]. Använd din egen privata dator eller mobil för att kommunicera.

Vi skyddar alltid våra källors rätt till anonymitet.

***

En av veckans mest lästa artiklar handlade om utlandssvensken och professorn James Ohlson som varnar för illavarslande tecken i den amerikanska ekonomin.

***

Oviktigt vetande om Realtids krönikör Per Lindvall: En gång trodde Per att han mötte Ben Bernanke (före detta FED-chef) på en joggingtur på Södermalm i centrala Stockholm. Sant – eller kanske läge för Per att vara ledig i några dagar?

Du har väl inte missat Lindvalls krönika om att de nordiska bankskandalerna kan utvecklas till storpolitik?

ANNONS

***

Läge att skippa slipsen på jobbet? Klassiska investmentbanken Goldman Sachs släpper på klädkoden.

Klär sig Realtids redaktion bättre än de anställda på Goldman Sachs? Döm själv.

***
Jag intervjuade finansprofilen Anna Svahn om nätverkande i veckan. Vi var rörande överens om hur nätverkande fungerar – och inte! – fungerar. Att byta visitkort på ett ”nätverksmingel” är sällan en särskilt bra idé. Det är som med kärlek, man måste vara lite lagom svårfångad och intresserad. Finns det ömsesidigt intresse kan man gå vidare och göra allt mer saker tillsammans. Ett tips är då att göra saker som båda tycker är kul; bowla, gå på fotboll, se en konstutställning – eller nåt annat. Med tiden hamnar den personen då i ditt ”nätverk”. Att man byter visitkort på ett nätverksmingel betyder inte att ni har någon som helst vettig relation. Kanske det viktigaste tipset från Anna Svahn: Hör inte bara av dig när du behöver en tjänst. Gör istället en tjänst till andra utan ett förvänta dig en omedelbar gentjänst.

Läs ett utdrag ur Anna Svahns nya bok här.

***

Helgens höjdpunkt: Mellofinalen på plats på Friends med två taggade nioåriga tjejer.

***

ANNONS

Missa inte söndagens intressanta karriärintervju med Izettles CFO Maria Hedengren.

***

Trevlig helg!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS