Börsens påfallande bristande IT-säkerhet, Årets advokatbyrå och handlingen i ett svenskt Billions. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.
Nasdaq tar för lätt på hotet om cyberattacker
Mest läst i kategorin
Förra veckan avslutades med att Stockholmsbörsens teknik havererade totalt. All handel på börsen stoppades – två gånger. Den andra gången stannade affärerna några minuter efter klockan 13.00 då handel hade återupptagits efter ett längre uppehåll.
Nasdaq gav då, klokt nog, upp ambitionen att köra en timmes extra öppet under fredagens halvdag. Istället satsade man på att öppna som vanligt igen efter helgen.
Realtid kunde i måndags avslöja att det fanns ett stort missnöje hos kunderna med hur Nasdaq hanterat sina tekniska problem. Nordnets kommunikationschef Johan Tidestad berättade att bolaget övervägde att kräva ekonomisk kompensation från Nasdaq.
Nordnet beslutade sig sedan dagen efter för att inte kräva kompensation av Nasdaq.
Senast i april drabbades börsen av ett annat stopp, den gången var det ett brandlarm som hade utlösts i en serverhall i Upplands Väsby. Det försenade handeln med fem timmar. Exakt vad problemet var den här gången är ännu inte klarlagt, eller i alla fall inte tydligt kommunicerat. En rätt kryptisk och inte helt förtroendeingivande förklaring var att det handlar om ”ett helt tekniskt systemproblem.”
Vad betyder det ens?
Så här säger Nasdaqs vd Lauri Rosendahl till Dagens Industri:
”Det är nog korrekt att det ligger inom oss. Vi vet inte den exakta slutgiltiga tekniska orsaken, men för tillfället tyder ingenting på något externt, till exempel som det har spekulerats i marknaden om någon cyberattack. Vi ser ingenting som tyder på något sådant”, säger Lauri Rosendahl.
Digital infrastruktur och IT-säkerhet är helt avgörande för samhället i stort. Detta gäller i allra högsta grad för finansbranschen. Om någon aktör av någon anledning skulle vilja ställa till problem för Sverige skulle ett mycket effektivt sätt vara att utföra cyberattacker mot börsen. Efter den senaste tidens allvarliga problem känns det osäkert om Nasdaq har tillräckligt hög nivå på sin egen IT-säkerhet. Har man verkligen det skydd som behövs, vet man hur man försvarar sig mot cyberattacker?
Jag blev inte lugnad av Lauri Rosendahs förklaring, snarare tvärtom.
En tydlig och offentlig redovisning om vad som gick snett senast och hur man ska undvika att det händer igen vore ett klokt första steg av Nasdaq.
Jag hoppas också att Finansinspektionen tar detta på stort allvar.
***
Oscar Properties uppgång och fall, med bolagets färgstarka personer, har allt som krävs för att bli en fantastisk tv-serie. Det är bara kalla in manusförfattarna till Fartblinda. Det är lyxliv, svek, politiker som byter sida, kopplingar till medieeliten. Rena rama Billions.
Realtids reporter Sara Johansson intervjuade finansmannen Mats Gabrielsson som nu valt att stoppa in pengar i det krisande bolaget.
Oscar Engelbert själv går in med 25 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av sin andel i emissionen.
Inte mycket med tanke på att han sålt aktier i det egna bolaget för 400 miljoner kronor de senaste två åren.
Räkna med mer dramatik.
Och en tv-serie på Cmore eller Netflix vad det lider.
***
Den 9 december nästa år modererar jag en panel om M&A på Årets Advokatbyrå. Det var riktigt kul förra året, det jag sett av planeringen blir det minst lika bra i år. Hoppas att vi ses där!
***
I morgondagens karriärintervju har Realtids reporter Miriam Istner-Byman träffat Carnegies förvaltare Mona Stenmark. Missa inte, den finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon.
***
Trevlig helg!
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.