I jakt på bidragsfuskare ska arbetsgivare få ökat krav att rapportera sjukfrånvaro. Regeringens förslag kritiseras från företagarhåll.
Näringslivet sågar regeringen: "Minska regelkrånglet"
Regeringen vill skärpa kontrollen av både föräldrapenning och den tillfälliga föräldrapenningen för vård av barn och har beslutat att gå vidare med en lagrådsremiss.
”Vi måste stoppa bidragsfusket i våra välfärdssystem. En central del av det är fusket är felaktiga utbetalningar av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio.
”Småföretag får stå för notan”
Arbetsgivare kommer enligt förslaget att få lämna uppgifter till Skatteverket om vilka anställda som varit frånvarande på grund av föräldraledighet eller vård av barn.
Försäkringskassan ska sedan använda uppgifterna vid sina kontroller.
Men detta riskerar att resultera i ännu mera jobb för småföretagare och kritiseras från flera håll.
”I grund och botten är det bra att regeringen vidtar åtgärder mot bidragsfusk, men gång på gång är det småföretag som får stå för notan”, säger Benjamin Dousa, vd för organisationen Företagarna till Dagens Industri.
Ökar regelkrånglet
Även Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, är kritisk till regeringens förslag och anser att det blir ett trubbigt verktyg.
Hon menar att den automatiserade kontroll som regeringen eftersträvar blir svår att uppnå, eftersom deklarationsperioden sällan är densamma som den period medarbetaren är frånvarande.
”Regeringen borde fokusera på att minska regelkrånglet för arbetsgivare i stället för att öka det”, säger Bäck till TT.
Medges av finansministern
Enligt Sveriges Radio medger Elisabeth Svantesson att det kan bli en ökad pålaga – till en början.
”Men samtidigt är det ju så att även arbetsgivarna vill ju så klart att de här två miljarderna per år ska användas till annat än felaktiga utbetalningar av pengar”, säger hon.
Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2025.
Läs mer:
Mer pengar till myndigheter ska ”strypa” den kriminella ekonomin. Realtid
Svenskarna: Välfärdsbrotten hotar demokratin. Realtid
Regeringen in på bara skinnet på kriminaliteten. Realtid