Realtid

Mytomspunnen familj öppnar för investeringar

Brenninkmeijer
Stephen Brenninkmeijer är en av dem som har varit involverad i familjeföretaget i många år. (Foto: Wikicommons/Impact Investor)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 11 apr. 2025

Familjen Brenninkmeijer har varit en sluten dynasti sedan 1800-talet. Nu vill man öka transparensen och locka till sig nya investerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Familjen Brenninkmeijer öppnar upp sitt 35 miljarder euro stora imperium för externa investerare i hopp om att dubbla tillgångarna.
  • Omställningen drivs av en yngre generation och behovet av att möta en ny marknad efter C&A:s tapp till e-handeln.
  • Man tar nu in externa pengar, samtidigt som familjen försöker balansera ökad insyn med sina traditionellt slutna värderingar.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Med rötter från 1841 och starka katolska värderingar har familjen Brenninkmeijer i sex generationer byggt upp ett av Europas mest förmögna familjeimperier. Traditionellt har familjen varit mycket diskret, enligt klassiskt europeiskt snitt.

Missa inte: Rika anti-Trumpare vallfärdar till Schweiz. Realtid

Nu väljer den tysk-nederländska familjen, som bland annat äger internationella klädjätten C&A, att öppna för mer insyn i imperiet som ska vara värt omkring 35 miljarder euro.

Målet? Att dubbla tillgångarna och bli en global investeringsjätte, skriver Bloomberg.

”Kulturskifte”

Dynastin, som styr sitt nät av tillgångar via schweiziska Cofra Holding, har i generationer hållit sig under radarn. Men i takt med att yngre familjemedlemmar tagit över rodret, gör man nu en helomvändning: transparens, externa investerare – och fler riskfyllda affärer.

C&A:s svaga resultat, där marknadsandelar har tappats till e-handeln, beskrivs som en väckarklocka för familjen som har insett att man måste modernisera sig. Nyligen var man tvungen att stänga en fabrik i Tyskland, skriver Fashion Network.

ANNONS

20 000 svenskar köpte olämplig finans-produkt

Finansinspektionen slår ner på en riktigt usel produkt för investeringar.

”Det handlar om ett kulturskifte. Från att vara slutna till att börja visa upp vad vi gör”, säger Jacco Maters, vd för familjens kapitalförvaltare Anthos FAM.

Cofra, som kontrollerar tillgångar inom fastigheter, private equity och kapitalförvaltning, siktar på att locka in miljardbelopp från stiftelser, pensionsfonder och andra långsiktiga aktörer från flera olika länder.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Förändringen pågår i familjen

Kapitalförvaltaren Anthos har redan landat sin första stora fondpartner och fått in pengar från bland annat en nederländsk kunglig närstående stiftelse. Private equity-armen Bregal har vuxit kraftigt efter att ha öppnat för externa pengar redan 2016.

Missa inte: Historiskt skifte: Unga Wallenbergare kliver in i företagseliten. Realtid

Men övergången är inte helt smärtfri. Vissa anställda har brottats med hur mycket de får avslöja externt – och många utomstående har haft dålig koll på vad Cofra faktiskt gör.

”Folk tror fortfarande att vi är ett litet familjekontor. Men det håller på att förändras”, säger Neil Slater, chef för fastighetsdelen Redevco.

ANNONS

Schweiz dilemma: Fri rörlighet eller stängda gränser?

Med en befolkning som växer rekordsnabbt ställs Schweiz inför ett svårt val: ”Resultatet av en framgångssaga.”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Johannes Stenlund
Johannes Stenlund

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

ANNONS
ANNONS