Realtid

Mysteriet med HQ:s tradingsmäll

administrator
administrator
Uppdaterad: 04 feb. 2010Publicerad: 04 feb. 2010

Diskussion har blossat upp om den egentliga orsaken till den tradingförlust på 49 miljoner kronor som aktiemäklarfirman drabbades av under fjärde kvartalet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera tänkbara förklaringar finns till tradingförlusten:

1.
Den officiella versionen enligt HQ:s vd Mikael König:

Det har att göra med att HQ som del i sin verksamhet agerar ”market maker”, det vill säga att tillhandahålla värdepapper åt investerare till vissa köp- och säljkurser, och att därmed tjäna pengar på att HQ köper värdepappret till lite lägre kurs och säljer det för lite mer. Det är den ”spreaden”; skillnaden mellan köp- och säljkurs, man tjänar.

Men som König förklarar tradingförlusten officiellt har möjligheterna för att tjäna pengar på market making försämrats, i takt med att stora datorbaserade marknadsaktörer som handlar efter komplexa modeller tillkommit och skär emellan spreadarna.

Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.

2.
Tradingavdelningen med sin chef Fredrik Crafoord i spetsen har helt enkelt gjort dåliga affärer:

Det berörs i läsarkommentarer till nyheten om HQ-förlusten på både Di.se och Realtid.se.

”Har Crafoord (som fortfarande finns med i bakgrunden) tagit vansinnesbets?”, skriver signaturen Sune på Realtid.se.

ANNONS

”Dags att byta ut den lallande tomten. Två kvartal på raken med uselt resultat i en marknad som är suverän att tjäna pengar i och ta in nya kunder/volymer. Hur är det möjligt att missa?”, frågar sig en läsare på Di.se och kan syfta på vd Mikael König eller Crafoord.

”Vilken duo. König med satsning mot retail och dumpad kärnverksamhet, tillsammmans med Craford som inte tradat positivt sedan Hedenhös. Har alla somnat in?”, säger signaturen Snömannen på Di.se.

”Tradingtorsk. Craford har varit ett svart hål i åratal men Q behåller honom. Någon som förstår?”, skriver signaturen Snömannen på Di.se och verkar syfta på HQ:s styrelseordförande Mats Qviberg som ”Q”.

”Inte förvånad. De som var duktiga på tradingen har slutat då de blev blåsta på sin bonus, kvar blev några som förlorat stort 2008 samt under 2009 som till sist fick lämna i förra veckan. Mr Crafoord har valt att behålla ’kompisar’ i stället för att satsa på dugligt folk, gäller vissa övriga avdelningar också! Kolla vem som leder strukt lådan, kolla vem som leder PE… konstigt att de får fortsätta hålla på…”, skriver signaturen ”det betalar sig nu” på Di.se.

Affärsvärlden refererar på sin skvallersida ”en brunchgäst på Zink”:

– Tradingförluster på 49 miljoner var mycket . Nu väntar räfst och rättarting. König lär styra upp tradingen i vår, säger personen och verkar mena att tradingavdelningens ledning kommer att sparkas.

3.
HQ har gjort en ”Carnegie”:

Det resonemanget har att göra med den tradingsmäll på 700 miljoner kronor som aktiemäklarfirman Carnegie drabbades av häromåret.

ANNONS

Från den gången var intrycket att Carnegies ledning med vd Stig Vilhelmsson i spetsen fattade det radikala beslutet att plötsligt avveckla tradingportföljen till vilka priser som helst. Det blev debatt om att handlarna hade övervärderat värdepapprena i tradingportföljen.

Handlarna med Aleksandar Adamovic i spetsen ansåg sig inte ha gjort något fel, och anklagade Carnegie-ledningen för inkompetens. I botten verkade ligga ett bråk om att handlarna ansåg sig få för lite i ersättning, medan Carnegie-ledningen blev skraj för att handlarna fick för stor makt.

I HQ behöver det inte finnas någon sådan konflikt mellan ledning och traders, men det kan ändå vara så att ledningen fattat ett beslut att ”rensa i böckerna” och ta en engångsförlust genom att skriva ned värdet på de värdepapper i tradingportföljen där det behövs.

Eller som signaturen Sune skriver i en läsarkommentar på Realtid.se intill nyheten om HQ-förlusten: ”Har de äntligen tvingats markera derivatboken rätt?”

Realtid.se får tag på en tradingexpert:

– Jag reagerade på HQ:s tradingförlust, för jag trodde att de bara körde derivat-marketmaking, säger han.

– Och då borde man inte kunna åka på sådana här smällar, om det inte är à la Carnegies tradingskandal från 2007, det vill säga att man felvärderat sina positioner – på ett bedrägligt sätt eller inte.

– Om det nu är så – vilket jag inte har några belägg alls för – det är bara en högst personlig fundering, så är det nog smart att lägga locket på, och inte börja sparka folk och polisanmäla.

ANNONS

– Därav kanske HQ:s tysthet om tradingförlusten.

En källa hör av sig:

”Faktum är att vi är några som vet att det förekommit oegentligheter inom HQ trading.

Det var en signatur på DI (sent i fredags ) som skrev att nu har Crafoord ’skruvat sin sista volla’ samt att han hoppas att Q läser detta.

Inlägget togs bort bara minuter efter. Men faktum är att det under många år varit personer, bland annat Crafoord som manipulerat det de gjort.

Jag tror inte att Q är medveten om detta. Detta har varit vanligt och går så långt tillbaks då Enblad satt på tradingen…

Att så många kommenterar HQ beror på att de är fantastiskt duktiga på att trampa på folk som inte ställer upp på att hunsas när det kommer ersättningar.

Dessutom togs ett beslut i samband med årsrapporten 2008 att tradingen skulle läggas ned och att en hedge fond skulle startas, står nämnt i årsredovisningen.

ANNONS

Jag undrar hur mycket Q vet om vad som sker inom HQ och inom tradingen….

/anonym”

4. Ett felaktigt ”Sven Hagströmer-bet”:

Det kan i och för sig vara flera av varandra oberoende dåliga trades, men resonemanget handlar helt enkelt om att HQ aktivt tagit positioner med förhoppning om att någon viss aktie, flera aktier eller index ska gå åt ett visst håll, och sedan har det inte blivit så.

HQ:s huvudägare är investmentbolaget Öresund med Sven Hagströmer som styrelseordförande och huvudägare, och Hagströmer gick i höstas ut överraskande tydligt och var pessimistisk om börsen (länk 1, länk 2).

Kan han ha influerat HQ att ta tradingpositioner för att tjäna pengar på en börsnedgång som sedan inte kom under fjärde kvartalet?

Som en åhörare på HQ:s rapportpresentation i fredags uttryckte sig i fråga till vd Mikael König:

– Är det inte så att ni har trott på någonting, spekulerat åt ett håll, och så blev det tvärtom? undrade åhöraren.

ANNONS

– Vad består alltså förlusten av? Är det en myriad av småförluster som adderar till 50 miljoner, eller är det flera större smällar? sa åhöraren.

König svarade så här:

– Jag tror inte man kan gå in och dissekera hur en tradingportfölj har gått. Det är inte riktigt så vi arbetar, sa han.

– Men grundkraften, den drivande kraften…Anledningen är ju att det är nya förutsättningar.

– Sedan hur man de facto bedriver market making-verksamhet; hur man gör som market maker när jag tar på mig en position – hur jag hedgar mig, det är det du är inne på. Och det har jag ingen möjlighet att kunna beskriva i mer detalj.

Realtid.se har sökt HQ:s vd Mikael König för att fråga mer om tradingförlusten, och även Fredrik Crafoord som är chef för tradingavdelningen.

König hör av sig efter några dagar:

– Jag har legat i bingen i tre dagar och har varit djävligt dålig, säger han.

ANNONS

– Men nu är det bara att kamma till sig och gå till jobbet.

Inget allvarligt hoppas vi?

– Nej, jag har tre barn och deras baciller brukar klämma sig fast.

Kan man fråga dig lite mer om vad tradingförlusten beror på?

– Oj! Som vi har sagt så är vissa perioder tuffare än andra.

– Det kan man även se historiskt.

– Nu har vi haft en period , och det sker ett ”skifte” här nu .

– Mycket är drivet av lagstiftning, förändringar, nya marknadsplatser, och att de nya marknadsplatserna slåss om likviditet .

ANNONS

– Det gör marknadsplatserna genom att erbjuda så små spreadar som möjligt.

– Så en kombination av minimala spreadar och kraftigt sjunkande kundvolymer, har radikalt ändrat förutsättningarna för trading och egenhandel, till förmån för nya aktörer som håller på med datorstyrd handel.

– Denna datorstyrda handel stod för en extremt stor andel av börshandeln under det senaste året.

Vissa uppgifter pekar på att denna datorstyrda handel kan ha stått för kring 25 procent av hela börshandeln i slutet på 2009.

– Så det är lite nya förutsättningar.

Hela HQ Bank har cirka 300 anställda, varav tradingavdelningen har 7-8 anställda.

Vad gör egentligen tradingavdelningen rent konkret?

– Jag vill inte gå in på hur de arbetar det här gänget.

ANNONS

– Jag konstaterar bara att sedan vi började med tradingen år 1994, så har det naturligtvis varit en oerhört lönsam affär för HQ och HQ:s aktieägare genom åren.

– Åren 1994-2007 så tjänade vi pengar varje år.

– Jag har inte i huvudet hur mycket, men det är avsevärda belopp.

– Nu är det tuffare, men 2008 och 2009 har varit väldigt speciella år.

– Det är både lite nya förutsättningar, och så har det varit en del kriser som du känner till.

– Så det känns som att det håller på att hända en del fundamentalt.

– Och det här är inget HQ-problem utan gäller hela branschen.

– Då får man ta sig en funderare på hur marknaden ser ut, och hur vi ska anpassa oss till det.

ANNONS

Hur menar du?

– Finansbranschen har alltid varit i en löpande förändring, så att bara för att något funkade igår så är det inte säkert att det fungerar i morgon.

– Vi måste alltid kritiskt granska oss själva och det vi gör, och anpassa oss om det behövs.

– Det är en del av vårt jobb.

Hur ska ni anpassa er?

– Vi får se på hur marknaden utvecklas, och vad som händer med den datorstyrda handeln, kundvolymerna, och nya alternativa börser som Burgundy och Turquoise.

– Man kan inte se på en enskild faktor, utan måste se helheten.

– Någon sa att den totala aktiehandeln på börsen minskade med 40 procent under 2009, och jag tror att slutkundernas handel har minskat ännu mer.

ANNONS

– Det här är svåra saker att mäta, men det innebär att vi har ett lite nytt läge.

Annars hör man ju talas om att allt fler privatpersoner har börjat daytradea?

– Ja, men du får skilja på privatpersoner och institutioner.

– Institutionernas handel har vad jag kan förstå minskat ganska ordentligt.

HQ:s resultat inom den övriga verksamheten har enligt König visat ”en enastående och fenomenal tillväxt”.

– Det är inte så att vi , men den institutionella handeln har gått ner dramatiskt.

– Det är många variabler att ta hänsyn till.

Går det att säga något exempel på exakt vad HQ:s tradingavdelning gör?

ANNONS

– Jag kan inte gå in på hur de arbetar.

– Jag kan bara konstatera att vi är missnöjda med 2009.

– Det är ett faktum.

– Och givetvis är det så att om inte marknadsförutsättningarna förbättras, måste vi fundera på vår strategi och hur vi arbetar.

Kommentar till de fyra alternativa förklaringarna till HQ:s tradingförlust som diskuteras?

– Du behöver inte ens säga vilka de är. Jag kommer inte att kommentera dem, och går inte in på hur vår tradingavdelning arbetar.

Hur stora förluster kan det teoretiskt sett bli för er tradingavdelning?

– I vår övriga verksamhet är courtageintäkter, förvaltningsavgifter och räntenetto olika intäktskällor som kan prognosticeras med ganska hög trovärdighet och säkerhet.

ANNONS

– Men det är omöjligt att prognosticera tradingresultatet.

– Det resultatet beror på vad som händer i omvärlden, vilket inte kan förutspås.

Ni vet väl ändå hur stora förlusterna kan bli totalt sett? Kan det teoretiskt sett bli obegränsat?

– Det kan absolut inte bli obegränsat, och vår ambition är hela tiden att tjäna pengar.

Kan du säga en siffra för vad maxförlusten kan bli per dag eller så?

– Jag vet inte vart den här diskussionen går.

– Jag bara konstaterar att tradingen sedan 1994 har tjänat pengar varje kvartal fram till 2007.

– Nu har vi haft ett par tuffa år.

ANNONS

– Vi har en belagd ”track record”, men nu är det nya förutsättningar och det börjar se lite annorlunda ut.

– Vi har haft ett tufft år bakom oss, och om inte marknadsförutsättningarna ändras så får vi se över hur vi arbetar.

Enligt König är det inte HQ:s revisor Johan Dyrefors på KPMG som exempelvis har krävt nedskrivningar i HQ:s bokföring av tradinglagret eller så vilket föranlett tradingsmällen.

– Nej, så är det inte, säger König.

Eller är det Finansinspektionen som krävt att ni ”rensar i era böcker”?

– Absolut inte.

Så förlusten är föranledd av er själva?

– Det här blir en jättedålig story för mig, och du håller på att vrida och vända på det här.

ANNONS

– Men som jag sa så är det ett tufft marknadsklimat med sjunkande spreadar och minskad kundhandel.

– Det är fundamentala faktorer som är viktiga parametrar för att kunna bedriva en market making-verksamhet på ett bra sätt.

– Nu har det varit ett tufft klimat, men det finns perioder som är bättre och perioder som är sämre.

– Uppenbarligen har det här varit en period som passat HQ sämre.

Investmentbolaget Öresund är HQ:s huvudägare och äger cirka 25 procent av HQ som totalt är värt kring 3,5 miljarder kronor på börsen.

Realtid.se får tag på Öresunds styrelseordförande Sven Hagströmer:

”Detta är en fråga för Mats! Kan uttala sig både för HQ och Öresund!”, svarar Hagströmer.

Mats Qviberg är Öresunds vice styrelseordförande, och även HQ:s styrelseordförande. Realtid.se har sökt honom.

ANNONS

En fråga är om det pyr ett missnöje med tradingförlusten bland HQ:s övriga storägare. Realtid.se har sökt Sten Dybeck, Aktie-Ansvar Fonder, Herma Securities AB, Varenne AB och Johan Piehl som alla tillhörde HQ:s största ägare enligt HQ:s årsredovisning för 2008.

Realtid.se får tag på Sten Dybeck som bekräftar att han äger 4-5 procent av hela HQ, och att hans dotter sitter i HQ:s styrelse.

– Jag förutsätter att det kommer att vidtas åtgärder med anledning av tradingresultatet, säger Dybeck.

– Sedan är jag medveten om att det är svårare nuförtiden att få bra resultat från tradingen, på grund av ökade informations- och kommunikations-möjligheter på olika håll.

– Det har gjort att tradingen har blivit besvärligare idag.

– Men det hindrar inte att om man förlorar pengar på en sådan sak som trading, så måste man göra något åt det.

– Jag är säker på att HQ arbetar med det nu.

– Det vet jag att de gör.

ANNONS

Hur?

– Det vill jag inte gå in på, men de arbetar aktivt med att lösa problemet nu.

– Det är uppenbart väldigt sorgligt att HQ har ett bra underliggande resultat efter rådande omständigheter, och att det resultatet nu dras ner kraftigt av ett tradingminus.

Tydligen gick det dåligt även 2008?

– Ja, men det skulle förvåna mig mycket om det här upprepas och blir liknande tradingförluster i år.

– Jag är säker på att HQ nu har infört vissa ”limitar” som gör att det inte kan bli obegränsade förluster för tradingen i år.

– Det här kommer man säkert att rätta till.

Dybeck själv säger sig inte veta exakt hur tradingförlusterna uppstod.

ANNONS

– Jag är säker på att vi kommer att få veta det framöver, men nu är det viktiga att alla är medvetna om att åtgärder måste vidtas.

– Jag är säker på att vi kommer att få besked under 2010 hur HQ successivt ska rätta till det här.

Dybeck är exempelvis inte främmande för att HQ i någon form överlåter eller säljer av tradingavdelningen till avdelningens anställda.

Realtid.se får tag på Stefan Carlenius som är vd och aktieförvaltare i Aktie-Ansvar, och bekräftar att de fortfarande äger HQ-aktier.

Vad anser ni om HQ:s tradingförlust under fjärde kvartalet?

– Det blir fel att diskutera sådant via pressen, säger Carlenius.

– Men det jag kan säga är att som aktieägare blir man ledsen för alla minusposter och glad för alla plusposter.

Har ni försökt ta reda på mer om hur tradingförlusten uppstod? Blev ni chockade när ni fick höra talas om den?

ANNONS

– Du använder kraftiga ord.

– Vad är det för mening med att hålla på och bli chockad?

– I så fall finns det väl mycket annat man kan bli chockad över, såsom jordskalvet på Haiti.

– Man måste nyansera sina ord.

Carlenius säger sig inte veta mer om tradingförlusten än vad som stod i HQ:s resultatrapport.

Han indikerar att han alltid försöker ta reda på mer om det är siffror som sticker ut vare sig åt det positiva eller negativa hållet, men att hänsyn även måste tas till om det är avvikelser av engångskaraktär och om det finns en underliggande bra och fin trend rensat för eventuella engångsposter.

Carlenius ger alltså inte intryck över att vara särskilt upprörd över HQ:s tradingförlust.

– Och HQ:s aktiekurs har ju gått upp i år. Den ligger på plus 10 procent, vilket är mer än hur börsen som helhet har gått, sa Carlenius under samtalet tidigare i veckan.

ANNONS

Har du själv träffat Mikael König?

– Ja det har jag. Han är en duktig person.

Du har fortsatt förtroende för honom?

– Ja.

Uno Grevin företräder Herma Securities och svarar i telefon.

– Prata med vår jurist Christer Sandberg på Rosengrens advokatbyrå. Han kan svara på allt sådant där, säger Grevin.

Sandberg svarar i telefon.

– Jag har olika uppdrag för några av huvudägarna i HQ Bank, säger Sandberg.

ANNONS

Men han vill inte kommentera HQ:s tradingförlust.

– Jag kan inte se hur det skulle gagna mina klienter att jag uttalar mig i tidningen, säger Sandberg.

Kan man lämna ett meddelande att de är välkomna att höra av sig om de vill säga sin mening om HQ och dess tradingförlust?

– Är det så att de känner ett behov av att uttala sig för pressen, så vet de själva vilka som är bäst att kontakta.

– Jag är även bunden av sekretess, så jag avböjer och ger inga kommentarer.

Realtid.se får tag på investmentbolaget Varenne AB:s företrädare Tommy Jacobson:

”Varenne sålde alla sina aktier i HQ under Q3 förra året, och har således inga aktier i HQ. Av naturliga skäl har jag inte följt bolaget sedan dess och har inte läst rapporten mer än översiktligt”, meddelar han.

Varför sålde ni?

ANNONS

”Inga konstigheter, aktien hade haft en mkt stark utveckling under året och vi tyckte att fanns bättre aktier med bättre potential.”

I förra veckan framkom att aktiemäklarfirman HQ Bank drabbats av förluster på 49 miljoner kronor i sin tradingavdelning. Firman och storägarna lägger locket på, och spekulationer bland utomstående har tagit fart om den verkliga orsaken till tradingsmällen.

HQ kom i fredags med sin resultatrapport för fjärde kvartalet.

Enligt rapporten blev firmans totala resultat 22 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2009, att jämföra med 107 miljoner för samma kvartal 2008.

Det motsvarar en vinst per aktie på 0,80 kronor (3,80).

Det står även i rapporten att ”tradingen har haft en negativ utveckling”, och påverkar resultatet med -49 miljoner kronor.

HQ:s vd Mikael König berör delvis tradingresultatet i sina kommentarar i rapporten:

”Förutsättningarna för att driva traditionell market making har förändrats dramatiskt på senare tid.

ANNONS

Minskade spreadar mellan sälj- och köpkurser, en kraftigt försämrad likviditet och en ökad andel datorstyrd handel har lett till sänkta

marginaler.”

Han betecknar tradingens resultat som ”långt ifrån tillfredsställande” och att den ”överskuggar den positiva utvecklingen inom andra delar av koncernen”.

Längre in i rapporten i avsnittet om HQ:s affärsområde Investment Banking där tradingen ingår, upprepas samma formuleringar om tradingen som i vd-kommentarerna.

Även på HQ:s efterföljande rapportpresentation hos Financialhearings.com, gavs vaga förklaringar till tradingförlusten.

– Tradingen har överskuggat den i övrigt fantastiska utvecklingen, framför allt under fjärde kvartalet, sa König där.

– Det här är en effekt av det som vi ser som rätt intressanta strukturella förändringar på marknaden, där nytt beteende har lett till detta.

– Vi har en tradingverksamhet som sticker ut negativt under fjärde kvartalet, sa HQ:s finanschef Mattias Arnelund på presentationen.

ANNONS

– Andelen datorstyrd handel har lett till minskade spreader, vilket i sin tur har varit en dålig förutsättning och inverkat negativt på tradingen, sa Arnelund.

König kom senare under presentationen in på att aktörernas beteende på finansmarknaderna förändras.

Ett nytt begrepp är ”algoritmhandel” som enligt König är ett globalt fenomen:

– Vi har alltså numera aktörer som är medlemmar på Stockholmsbörsen bland annat, som inte är här för att jobba mot kunder, och inte att vara med för att försöka facilitera likviditet i marknaden, utan bara är här för att koppla upp sina datorer mot Stockholmsbörsen och sitta och arbeta med exceptionellt komplexa matematiska modeller.

– Och det är väl säkert jättebra för dem, men det tillför ju inte så mycket likviditet.

– Problemet är bara att den här typen av handel har tagit en väldigt stor del av omsättningen på börsen.

– Detta har gjorts möjligt av att vi har ett antal nya marknadsplatser som en effekt av Mifid .

– Och de här marknadsplatserna försöker dra likviditet till sig, och det gör man genom att man säger att hos oss är kravet på spreaden som du måste ha mellan köp- och säljkurs väldigt litet.

ANNONS

– Det gör framför allt att traditionell market making-verksamhet har blivit väldigt mycket svårare, säger König.

– Det här är en del effekter av den nya lagstiftningen som kanske marknaden inte räknat med.

König kom senare även in på att det är tufft för HQ:s affärsområde Investment Banking där tradingen ingår.

– Det är tufft där ute just nu, sa König och menade att det gäller hela branschen.

Nya förutsättningar gäller, vilket enligt König gör att man måste fundera på hur man ska jobba och på vilka områden man kan skapa mervärde.

– Vi har haft ett tufft klimat där ute. Vi förlorade 50 miljoner i tradingen under fjärde kvartalet.

– Inga spreadar, ingen kundhandel: Då är det väldigt svårt att arbeta i det här segmentet.

ANNONS

– Det här tar vi till oss. Det här måste vi fundera på. Och vi måste anpassa oss helt enkelt. Så enkelt är det.

– Det är väl så att om man håller på med Ericsson och de riktigt stora papprena: Det finns inget värde för oss som aktör, varken ur ett market making-perspektiv eller analysperspektiv.

König flaggar istället för att HQ kan komma ”gå ner ett halvt snäpp” och byta inriktning till medelstora företag där mervärde kan tillföras, och där behovet av likviditet är större.

– Här ser jag att det finns en möjlighet för oss vinkla om det här; att dra nytta vår långvariga kompetens inom market making, det vill säga att tillhandahålla likviditet till marknaden.

Presentationens moderator,
aktieanalytikern Maths Liljedahl från Nordea, inledde sedan frågestunden med att undra vad som är att vänta av HQ:s tradingavdelning framöver.

– Jag måste självklart börja med tradingen, sa Liljedahl.

– Jag vet att det är stokastiskt. Det har varit en svår marknadssituation.

– Men min fråga är mer: Vad ska vi förvänta oss av tradingen framöver?

ANNONS

– Kommer ni att ta något nytt grepp inom det?

– Kommer ni att skala ner riskmandaten? Minska den delen av HQ?

– För det är ju uppenbart att HQ:s affärsområde Privat Banking går väldigt bra, medan affärsområdet Investment Banking är en besvikelse.

König svarade:

– Ja, men så är det.

– Det är klart att jag är mycket besviken över utvecklingen på tradingen.

– Sa jag inte det så…

– Som jag sa lever vi i en föränderlig värld, och det är inget nytt att saker och ting och förutsättningarna förändras.

ANNONS

– Att vara market maker, det vill säga att tillhandahålla likviditet, är en väldigt viktig egenskap för hela den finansiella marknaden.

– Men är det så att förutsättningarna och reglerna förändras, då måste man naturligtvis vara med och anpassa sig och skruva om sin affärsmodell.

– Och så kommer även vi att göra.

– Det tycker jag är en självklarhet.

– Det är inte så att vi tänker jobba i en affärsmodell som inte fungerar.

En åhörare ville fråga om market making-funktionen, att det är svårt att över huvud taget tjäna pengar på det, och att König flaggar för att affärsmodellen kan ändras.

– Betyder det att ni ska upphöra med denna verksamhet? undrade åhöraren.

– Det var inte det jag sa, utan vi lever i en föränderlig värld och om spelreglerna ändras måste vi naturligtvis se över vår affärsmodell, svarade König.

ANNONS

– Och som jag sa tycker jag att market making är en väldigt viktig del i hela det finansiella systemet, för det handlar faktiskt om att skapa likviditet. Det är viktigt.

– Men om reglerna ändras så måste vi anpassa oss.

– Mer kan jag inte riktigt säga. Det här är ju något som händer just nu. Det är en trend som är oerhört kraftig.

En annan åhörare undrade om det verkligen är så att tradingförlusten bara har med market makingen att göra.

– Är det inte så att ni har trott på någonting, spekulerat åt ett håll, och så blev det tvärtom? undrade den åhöraren.

– Vad består alltså förlusten av? Är det en myriad av småförluster som adderar till 50 miljoner, eller är det flera större smällar? sa åhöraren.

König svarade:

– Jag tror inte man kan gå in och dissekera hur en tradingportfölj har gått. Det är inte riktigt så vi arbetar, sa han..

ANNONS

– Men grundkraften, den drivande kraften…Anledningen är ju att det är nya förutsättningar.

– Sedan hur man de facto bedriver market making-verksamhet; hur man gör som market maker när jag tar på mig en position – hur jag hedgar mig, det är det du är inne på. Och det har jag ingen möjlighet att kunna beskriva i mer detalj.

Det verkar inte heller vara första gången som HQ drabbas av en tradingsmäll. I resultatrapporten för fjärde kvartalet står det att tradingresultatet på -49 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2009, har som jämförelsesiffra -56 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2008.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS