Realtid

”Mycket tillväxt att ta del av i Indien nu”

Realtid.se
Uppdaterad: 18 feb. 2016Publicerad: 18 feb. 2016

Investerare buntar inte längre ihop BRIC-länderna. Just nu är de särskilt intresserade av Indien – som har goda bolagsvärderingar och gynnas av att inte vara en råvaruexportör. Men övriga tillväxtländer har det betydligt motigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillväxtmarknader genomgår en tuff period där volatiliteten tvingat många investerare att minska kapitalet i tillgångsklassen på senare tid.

Det har varit normalt med stora utflöden vilket noterats av flertalet undersökningar. Enligt Bank of Americas sammanställning nyligen drogs 24 miljarder dollar ur aktiefonder i region bara i år.

I Indien finns dock goda bolagsvärderingar nu och landet gynnas mycket väl av faktumet att det inte är en råvaruexportör, enligt Sai Tampi och Ross McSkimming, investeringsdirektörer på brittiska kapitalförvaltaren Standard Life.

– Råvarucykeln och där den befinner sig nu hjälper Indien, vilket säkert inte är fallet för många andra tillväxtländer, säger Tampi i en intervju.

Den indiska regeringen är företagar- och investerarvänlig och satsar mycket på bland annat infrastrukturinvesteringar.

En annan bra aspekt är möjligheten att vara diversifierad inom den indiska aktiemarknaden.

– Tittar man på beståndsdelarna i till exempel Kina, Brasilien eller Ryssland så domineras de ofta av en stor sektor, vare sig det är energi eller finans, medan Indien är ganska väldiversifierad på den fronten och kan vara en bra satsning ur ett aktie-marknadsperspektiv. Den domineras inte av en enda sektor vilket är ganska ovanligt för de flesta tillväxtmarknaderna. Det här är mer typiskt en utvecklad marknad, säger Tampi.

Många investeringsproffs är överens om att BRIC-konceptets tid är förbi när det gäller att exponera sig mot tillväxtländer. Fundamentan länderna emellan skiljer sig åt, aktiemarknaderna är olika och de upplever ofta inte tillväxt samtidigt. Jupiters Indien-förvaltare Avinash Vazirani sa för ett år sedan i en intervju med Realtid att han ”hade svårt att se vad de här länderna hade gemensamt”.

ANNONS

Det här gäller inte enbart BRIC-länderna utan investerare har i många fall tenderat att klumpa ihop samtliga och flytt vid tecken på volatilitet och bristande ekonomisk tillväxt. Trenden drabbar även den indiska marknaden och enligt Standard Life så väntas mindre utflöden fortsätta på kortare sikt. Men investerare börjar till viss del flytta sig bort från den homogena synen på alla tillväxtländer och titta mer individuellt.

– Investerare har urskillningslöst sett alla de här länderna som en grupp men jag tror inte att BRIC-ekonomierna till exempel gått bra samtidigt en enda gång. Nu börjar de skilja åt dem lite mer. Tidigare har de tjänat på Kina men det finns mycket tillväxt att ta del av i Indien nu. Men det är en långsiktig satsning och man måste kunna vänta tre till fem år att tjäna pengar, säger McSkimming.

Standard Life Investments ska nu etablera en fond med SICAV-struktur och erbjuda en mid cap-fond genom ett partnerskap de har med indiska kapitalförvaltaren HDFC.

Det är just i mellanstora bolag förvaltaren ser möjligheter framöver. Tanken är att få en större exponering mot den inhemska tillväxten vilket kan vara svårare genom stora, etablerade bolag.

– Vi ser att mellanstora bolag de senaste 13 åren presterat bättre och sektorn i sig är mer driven av inhemsk tillväxt och mindre påverkad av externa influenser. Jämfört med storbolag ägs de mer av inhemska investerare, säger Tampi.

Det är fortfarande det fundamental urvalet, stock picking som gäller även här, men ett tema som växt fram som dominant är konsumtion på grund av den växande medelklassen och en större disponibel inkomst.

Dessutom väntas inte ett eventuellt högre oljepris påverka den indiska marknaden allt för negativt.

– Landet har varit genom den perioden redan så jag tror inte det kommer kollapsa. Indien har redan gått igenom en period där oljepriset kostade 100 dollar per tunna, säger Tampi.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]