Realtid

MSA – så funkar det

Helene Rothstein
Helene Rothstein
Uppdaterad: 18 juni 2013Publicerad: 18 juni 2013

På Sveriges största advokatbyrå är 91 procent av supportpersonalen kvinnor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I delägarkollektivet utgör de endast 12 procent. Men detta skiljer sig åt mellan kontoren. Realtid.se har till exempel tidigare rapporterat om att Mannheimers Göteborgskontor helt saknade kvinnliga delägare.

Av firmans 77 delägare är 9 kvinnor.

I hela organisationen är de flesta kvinnor (58 procent).

Av de som är visstidsanställda är 100 procent kvinnor.

Nu sätter Mannheimer Swartling upp mål som formuleras enligt följande:

* Jämställdhet: öka andelen kvinnliga delägare

* Arbetsmetodik: möjliggöra för medarbetarna att skapa balans mellan yrkesliv och privatliv

Rent konkret ska Mannheimer Swartling kartlägga bakomliggande orsaker till att färre kvinnor än män blir delägare. Detta genom intervjuer och analyser.

ANNONS

Byrån ska även försöka att underlätta för medarbetarna att skapa balans mellan yrkes- och privatliv. Detta genom att analysera effektivare arbetsmetoder samt ”utbildning i stresshantering”.

Allt fler nyblivna pappor går på föräldraledighet. Resultatet i granskningen av den egna organisationen visar att de manliga juristerna tog ut nära dubbelt så många föräldradagar under 2011 jämfört med år 2006. I snitt 5,5 månader år 2011, jämfört med 3 månader år 2006. Nästa år kommer en ny jämställdhetspolicy att tas fram och då kommer dessa siffror att åter belysas.

I sin rapport skriver Mannheimer Swartling att det inte är så vanligt med fysiska arbetsskador. När de uppstår beror det på att medarbetare suttit för länge framför datorn.

”En större arbetsmiljörisk är istället psykiska och stressrelaterade sjukdomar. Klienternas behov av vår tillgänglighet leder ofta till hög och ojämn arbetsbelastning för våra medarbetare och i synnerhet för våra jurister. Frågan om balans mellan yrkes- och privatliv prioriterades också vid medarbetarkonsultationerna som en viktig fråga.

Frågan är prioriterad för byrån men det finns rum för förbättring. Byrån arbetar för att skapa flexibla arbetsmöjligheter genom tekniska lösningar men det krävs också vissa förändringar inom ramen för gott ledarskap samt förbättrade och effektiviserade arbetsmetoder.”

Mellan raderna i rapporten, som ligger ute på Mannheimer Swartlings hemsida står det att medan medarbetare känner sig allt mer stolta över sitt arbete vid byrån så finns det stort utrymme för ökad respekt internt: ”Respekt har ökat men här finns utrymme för förbättring. Byrån kommer t ex arbeta vidare med frågor som vikten av att medarbetare får ett personligt bemötande av chefer och ledare”.

Mannheimer Swartling betonar att deras vinstdelningssystem är rättvist: ”Till följd av true partnership-modellen och den incitamentstruktur som denna ger upphov till, föreligger inga löneskillnader mellan män och kvinnor inom varken delägarkollektivet eller biträdande jurist-kollektivet”.

Här kan du läsa hela rapporten.

ANNONS

Den skeva könsfördelningen uppmärksammas i byråns hållbarhetsarbete där även frågor som miljö och rådgivning diskuteras.

– Detta gör vi genom att utveckla den egna verksamheten och organisationen med fortsatt fokus på hållbarhet samt att fortsatt integrera hållbarhetsfrågor i vår rådgivning, säger vd Jan Dernestam.

Hela hållbarhetsrapporten kan du läsa här.

Värt att notera är att Realtid.se efterlyser kvinnor som trodde att de skulle bli delägare vid en advokatbyrå – men som inte blev det. Kontakta gärna undertecknad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS