Mats Qviberg fick en dålig start när han köpte klädföretaget MQ:s konkursbo förra våren. Drygt 30 miljoner kronor försvann från konkursboet genom falska fakturor från Hongkong och Rumänien, och nu väntar en stämningsansökan mot den tidigare konkursförvaltaren.
MQ:s konkursbo plundrades på mångmiljoner
Mest läst i kategorin
Pandemin tvingade MQ att ansöka om konkurs i april 2020, men redan månaden efter köpte finansmannen Mats Qviberg drygt 80 procent av konkursboet, för 50 miljoner kronor. MQ var inget okänt bolag för honom, Mats Qviberg hade redan ett tolvprocentigt ägande i MQ genom Investment AB Öresund, dessutom satt hans dotter i styrelsen.
I tiden mellan överlåtelsen och avräkningen mellan den nya ägaren och konkursboet upptäcktes att ett antal bluffakturor hade betalats. Det handlar om fakturor på totalt 47 miljoner kronor, skriver GP.
Fakturorna till konkursboet kom från ekonomichefen och blev därför betalade – men det visade sig senare att ekonomichefen hade drabbats av ett dataintrång, vilket Market rapporterar.
Några av utbetalningarna stoppades av mottagande banker och några miljoner kronor har kommit tillbaka, men enligt nuvarande konkursförvaltare Marek Zdrojewski så saknas det i dagsläget fortfarande 33 miljoner kronor. Bedrägeriet ska utredas av polisen i Stockholm, men på grund av resursbrist pågår för närvarande inget utredningsarbete.
Marek Zdrojewski tog över efter att tingsrätten beslutade att byta ut den förre konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson från advokatbyrån Cirio, på grund av jäv. Enligt tingsrätten berodde jävigheten på att Andersson tidigare haft affärsförbindelser med MQ, bland annat genom att han var rådgivare åt MQ i samband med köpet av Joy år 2016.
Nu har Marek Zdrojewski stämt Lars-Henrik Andersson för oaktsamhet i sitt uppdrag och kräver att Andersson betalar 33 miljoner kronor till MQ:s konkursbo. Enligt GP planerar även Skatteverket och Kronofogdens särskilda tillsynsmyndighet TSM att stämma i samma ärende.
Advokaten Torgny Wetterberg är ombud för förre konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson och menar att Marek Zdrojewski är ute i ogjort väder:
– Kravet är ogrundat, och konkursförvaltaren har inte gjort sin hemläxa. Hade han gjort det så hade han förstått att han vänt sig till fel part. Han skulle ha vänt sig till den som har blivit utsatt för brottet, det vill säga köparen, säger advokat Torgny Wetterberg, ombud för förre konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson, till GP.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.