Den prestationsbaserade ersättningen för private equity borde knytas ihop med klimatmålen för att sätta press på omställningen mot hållbarhet. Det säger Vikram Raju på Morgan Stanley Investment Management till Realtid.
Morgan Stanley: ”Prestationsbaserad ersättning borde knytas till klimatmålen”
Mest läst i kategorin
Jordbruk och cirkulär ekonomi är två områden som Morgan Stanley Investment Management fokuserar extra mycket på just nu. Det berättar hållbarhetsinvesteringschefen Vikram Raju för Realtid.
– Enbart jordbruket står för mer än 30 procent av växthusgasutsläppen och bidrar stort till den globala uppvärmningen. Den är även notoriskt ineffektiv på många sätt. Sektorn är mogen för smarta innovationer och vi överväger investeringar i allt från fruktöverdrag till smartare gödsel, säger Vikram Raju.
”Vår syn är att hållbarhetstrenden är oåterkallelig, eftersom det är affärsmässigt logiskt.”
Hans formella titel är Head of Impact Investing för Morgan Stanley Investment Management AIP Private Markets, och han sitter även i investeringskommittén. För tio år sedan, innan Morgan Stanley, arbetade han som klimatfondsansvarig på International Finance Corporation, som är en del av Världsbanken. Då var hållbarhetsinvesteringar inte särskilt populärt.
– Sedan dess har vinden vänt, till en början sakta, men sedan väldigt snabbt. Vår syn är att hållbarhetstrenden är oåterkallelig, eftersom det är affärsmässigt logiskt. En genuint hållbar affärsprocess leder till lägre kostnader, pålitligare försörjning, bättre prissättningskraft, och enorma marknadsöppningar som resulterar i en högre tillväxttakt, säger Vikram Raju.
Han förklarar att återvinning och cirkulär ekonomi är exempel på lösningar på några av de problem som uppkommit till följd av våra konsumentköpebeteenden.
– Tilltalande affärsmodeller har utvecklats, som exempelvis återvinning av mobiltelefoner eller återanvändning av idrottsskor. Den miljömässiga effekten av detta är rätt uppenbart, men det är också logiskt också ur ett kostnads- och lönsamhetsperspektiv. Dessutom gör tillgången till råmaterial från återvinning att man kan minska beroendet av komplicerade globala försörjningskedjor, säger Vikram Raju.
Han säger att investerare som inte vill bli lurade av hållbarhetsbluffar måste göra sin hemläxa, och ställa sig följande fyra frågor:
1) Vilken är den underliggande affärsmodellen? Är den tilltalande ur ett kommersiellt perspektiv? Om inte, så kommer den inte att vara livskraftig.
2) Är hållbarhet en inneboende del av affärsmodellens framgång eller är det en tillfällighet? Morgan Stanley Investment Management stöttar endast företag där finansiell tillväxt inte kan separeras från klimatpåverkan.
3) Hur mycket hållbarhet skapas? Ersätter en produkt en plastflaska eller sex? Mängden effekt per enhet pengar spelar roll. Detta är inte riktigt något som folk pratar mycket om, men borde göra det på grund av problemets skala.
4) Vilka incitament uppmanar investerarna att leverera angående dessa hållbarhetsmål. Morgan Stanley Investment Management menar att private equity-avgifter av olika slag borde knytas ihop med klimatmålen.
Hur ser du på framtiden för oljebranschen?
– Bortsett från koldioxideffekten är olja en ändlig resurs och alla företag med en syn på långsiktig överlevnad ser till att förnya sig och fortsätta vara relevanta som energibolag i framtiden. Alla som har en strategisk syn kommer att genomföra trovärdiga omställningar, säger han.
Hur mycket bryr sig Morgan Stanley Investment Managements kunder om hållbarhet?
– Institutionella investerare, särskilt i Skandinavien, har gjort omfattande åtaganden med hållbarhetsmålen i fokus. Det har inte varit enkelt och vi beundrar dem för deras övertygelse, säger Vikram Raju. Vår roll är att stödja investerare att översätta den visionen till verklighet genom kommersiella, trovärdiga och transformativa investeringar, säger Vikram Raju.
Fotnot: En aktör som redan kopplar mål till ersättning är Nordea. I bankens nya finansiella mål fram till 2025 har Nordea kopplat hållbarhetsmål för ersättningen till koncernledningen och andra ledande befattningshavare. Målen är relaterade till grön finansiering, implementering av hållbarhetsinitiativ och könsfördelning.