Den andra coronavågen ökar riskerna för de nordiska fastighetsbolagens kreditkvalitet, enligt ratinginstitutet Moody's.
Moody's: Hög risk i utestående fastighetsobligationer
Mest läst i kategorin
– Hittills har pandemins inverkan på våra nordiska fastighetsbolag knappt varitsynlig och deras operativa och finansiella utveckling har varit solid, skriver Maria Gillholm, vice president – Senior Credit Officer på Moody’s och författare till rapporten.
– Men den bilden förändras när vi går in i den andra vågen, med striktare åtgärder och ökad arbetslöshet.
Enligt Moody’s gick de flesta nordiska fastighetsbolagen in i den första pandemivågen med tillfredsställande likviditet, vilket är en av de mest centrala frågorna kring kreditbetygen. Flera har också refinansierat sina skulder under året. Men det finns hög risk i utestående fastighetsobligationer som behöver refinansieras de kommande två åren. Moody’s förväntar sig att Riksbanken kommer att tillhandahålla likviditet om det skulle behövas.
Den ekonomiska omgivningen beräknas vara svagare de närmaste 12-18 månaderna. Men de flesta nordiska fastighetsbolag gick in i krisen med en skuldsättning där de klarar en viss försämring. De har också ett antal verktyg att ta till för att bevara kreditstyrkan.
Men pandemin kommer att påskynda strukturförändringarna i sektorn och skapa både vinnare och förlorare, konstaterar Moodys. Exempelvis har övergången till onlinehandel snabbats på, vilket ökat efterfrågan på logistik- och lagerfastigheter, medan det blivit svårare för köpcentrum. Kontorsmarknaden är ännu så länge i balans, men mycket beror på hur arbetssätten kommer att utvecklas på längre sikt efter pandemin. Bostadstillgångar är bland de mest stabila.
Miljöfrågorna blir också allt viktigare även när det kommer till kreditgivningen, där emittenter kommer att skiljas från varandra. Gröna byggnader och gröna hyresavtal blir viktigare, eller till och med nödvändiga, när hyresgästerna också måste uppfylla sina klimatmål. Det kommer att leda till högre beläggningsgrad för certifierade byggnader, och troligen till högre hyresnivåer och mer stabila kassaflöden.