Åtta av de tio största konkurserna hittills i år i Sverige är kopplade till momskarusellbedrägerier. Sammanlagt omsatte dessa bolag drygt 20 miljarder kronor och har skulder till Skatteverket på 6,1 miljarder. Det kan nu Realtid avslöja.
Momskaruseller toppar konkursliga: "Bedrägerier är en ny basindustri i Sverige"
Mest läst i kategorin
I topp över konkurser ligger de tre bolagen Brightstar, IGT General Trade och Novacode. Brightstar omsatte 4,7 miljarder kronor innan konkursen, IGT General Trade 4,6 miljarder kronor och Novacode 3,2 miljarder kronor.
– Helt ärligt trodde jag att det inte kunde bli värre men i fredags anlände en bunt skattebeslut som jag begärt ut och då hittade jag även MobilTrade Sweden AB vars omsättning var 530 miljoner. Åtta av de tio omsättningsmässigt sett största konkurserna i år har alltså med momskaruseller att göra, säger Anders Björkenheim till Realtid.
Han är bedrägeripreventionsexpert och har gjort sammanställningen genom att kombinera skattebeslut från Skatteverket med information från kredit- och affärsupplysningsbolagen Creditsafe samt Bisnode.
I flera fall går det inte att utläsa omsättningen utifrån någon inlämnad årsredovisning utan istället har informationen inhämtats från skattebesluten. Så är det exempelvis med listans tvåa, IGT General Trade, vars senaste årsredovisning endast anger 12.000 kronor i omsättning.
– Skatteverket har dock andra åsikter och beräknar omsättningen till 4,6 miljarder kronor och har påfört dem ett skuldsaldo om 2,95 miljarder kronor. Det är ett rekord som jag tror kommer bli svårt att slå, säger Anders Björkenheim.
De enda två bolag på topplistan som inte har med momskaruseller att göra är konkursen i flygbolaget Norwegian, som omsatte drygt 900 miljoner kronor senaste verksamhetsåret, samt konkursen i Erlandsson Bygg, som omsatte 883 miljoner kronor och gick i konkurs i slutet av september.
– Den här typen av bedrägerier är extra skadliga eftersom det slår dubbelt mot skattebasen. Dels är det minst 4,5 miljarder kronor som just denna liga hittills har fått utbetalt från Skatteverket, dels översvämmas marknaden av momsfuskad prisdumpad elektronik som slår ut seriösa aktörer i en bransch som historiskt sett har präglats av små vinstmarginaler, säger Anders Björkenheim.
Det formella namnet för de olagliga momskarusellerna är Missing Trader Intra Community, MTIC, och fungerar i korthet på följande sätt:
1. Stora partier elektronik importeras från andra EU-länder till Sverige av ett svenskt bolag.
2. Importen från EU-länder är momsbefriad, men när importören säljer vidare varorna till ett annat svenskt bolag så ska priset även omfatta svensk moms – och den momsen ska importören betala in till Skatteverket.
3. Elektroniken säljs sedan vidare i flera led, samtidigt som det första bolaget försvinner – innan det har hunnit att betala in momsen till Skatteverket.
4. Det sista bolaget i kedjan exporterar sedan elektroniken till ett bolag i ett annat EU-land, vilket innebär att exportören kan begära tillbaka den svenska momsen från Skatteverket. Detta eftersom varor till företag i ett annat EU-land i regel är momsbefriade.
5. Därmed får det sista svenska bolaget i kedjan tillbaka lika mycket moms som det första svenska bolaget i kedjan borde ha betalat in, men aldrig gjorde.
Som säkerhetsexperten Peter Forsman på konsultbolaget Fidi uppgav för Realtid för några veckor sedan sker allting i händelsekedjan väldigt fort och i samförstånd mellan bolagen. I de flesta fall sker det dessutom utan att varorna på lagret flyttats en millimeter – affärerna har bara gått ut på att byta ägare för partiet av mobiltelefoner. Peter Forsman sa då till Realtid att denna typ av bedrägerier är de största som någonsin har upptäckts i Sverige, och omfattningen av denna systematiska stöld bara fortsätter att växa – något som Anders Björkenheim håller med om.
– Jag och Peter Forsman har följt denna härva i över två år nu, det har inte gått en vecka utan att nya bolag tillkommer. Det är absolut inte slut utan en högst pågående attack mot svenska staten, något som regeringen inte verkar vilja inse utan snarare sopar under mattan, säger Anders Björkenheim.
Något som gör det hela ännu värre är att samma vara ofta skickas runt i systemet flera gånger. En och samma vara kan ha importerats till – och exporterats från – Sverige många gånger, vilket betyder att Skatteverket för just den varan betalar tillbaka momsen lika många gånger.
– Vi har sett kiosker med miljardomsättningar samtidigt som Brightstar spelar förnärmad över att Skatteverket vågar säga att de är en del av ett gigantiskt bedrägeri. Jag anser att Brightstar skulle ha tänkt på innan de började köpa mobiltelefoner för miljarder från ett bolag, JoLuMar Chamon AB, som har c/o-adress i en frisörsalong och dessutom saknar revisor, säger Anders Björkenheim.
En förklaring till varför Sverige har blivit så utsatt för den här typen av bedrägerier är den höga momsen. Med en momssats på 25 procent blir vinsten för bedragarna som störst här. En annan förklaring är den avskaffade revisorsplikten.
– Bara två av bolagen på topplistan över konkurser hade revisorer, men därmed inte sagt att en återinförd revisorsplikt kan lösa alla problem. Däremot anser jag att ett bolag med miljardomsättning inte ska kunna vara utan revisor, säger Anders Björkenheim.
Enligt honom finns ingen snabblösning på problemet med miljarderna som försvinner ur statens kassakista.
– Nej, det finns ingen quick fix, men ett önskemål är ju givetvis att regeringen tar Ekobrottsmyndigheten på allvar och genomför de lagändringar som de efterfrågar. För som det är nu har istället en ny basindustri etablerats i Sverige, den stavas MTIC och ger horribla förluster för staten, säger Anders Björkenheim.
”Det finns ingen quick fix, men ett önskemål är ju givetvis att regeringen tar Ekobrottsmyndigheten på allvar och genomför de lagändringar som de efterfrågar. För som det är nu har istället en ny basindustri etablerats i Sverige, den stavas MTIC och ger horribla förluster för staten.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Vilka risker kan ditt företag undvika?
Anpassa försäkringen efter din bransch och få pris och skydd på nolltid.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Därför kan det löna sig att byta företagsabonnemang redan idag.
Här är lösningarna som gör skillnad på jobbet.