Budet på Millicom har blåsts av, nya redovisningsregler kan öka skulder hos bostadsutvecklarna dramatiskt, slopade ränteavdrag kan ge prisfall på 30 procent, och Israels rikaste kvinna säljer sin bank Hapoalim. Detta är några av nyheterna i morgonsvepet onsdag den 23 januari.
Millicomaffär avblåst
Mest läst i kategorin
Inget bud på Millicom
Börs Liberty Latin America, Lilac, har avbrutit samtalen om ett uppköp av Millicom. Meddelandet kom kort efter börsens stängning i New York på tisdagskvällen. ”Bolaget är fortsatt fokuserat på tillväxtstrategin för att generera värde för ägarna och leverera marknadsledande produkter och tjänster till kunderna”, skriver Lilac i pressmeddelandet. Beskedet kommer efter att nyhetsbyrån Bloomberg tidigare rapporterat att Lilac lagt ett bud om cirka 68,5 miljarder kronor på Millicom. Budet skulle bestå av hälften kontanter och hälften aktier i Lilac. Enligt Bloombergs uppgifter insisterade Millicoms styrelse både på en högre prislapp och en högre kontantandel. Millicom har bekräftat att samtalen har avslutats. Millicom handelsstoppades i New York kort innan beskedet. Beskedet riskerar att skapa en kraftig kursnedgång i Millicom när börsen öppnar i Stockholm idag. Aktien har stigit kraftigt den senaste månaden till följd av Liberty Latin Americas intresse, skriver Dagens Industri.
Skulder kan öka stort hos JM, Oscar Properties, Tobin, Peab, SSM och Besqab
Redovisning Skulder i miljardklassen kan tvingas upp till ytan i de redan pressade bostadsutvecklarna. Det är en följd av Stockholmsbörsens ändrade regler, skriver Patricia Hedelius i Svenska Dagbladet. Beslutet om vilka bolag som nybildade Nämnden för svensk redovisningstillsyn granskar tas först i februari, enligt nämndens ordförande Annika Poutiainen. Fler noterade bostadsutvecklare struntar i att redovisa de totala skulderna i bostadsprojekt där byggbolag har bildat en bostadsrättsförening. Det ska inte längre gå att plocka ut stora vinster i förväg ur bostadsrättsprojekt, utan att det syns i koncernredovisningen. ”Tidigare direktivet, IFRIC 15, följdes egentligen enbart av Skanska och NCC/Bonava, men övriga bostadsutvecklare valde att bortse från kravet. Nu har frågan skärpts sedan direktivet IFRS 15 infördes under 2018”, säger Peter Malmqvist, redovisningsexpert och Aktiespararnas analyschef. Han bedömer att JM, Oscar Properties, Tobin, PEAB, SSM och Besqab behöver justera sina räkenskaper i 2018 årsredovisning. Däremot inte Skanska, Bonava, Wallenstam och Alm, enligt Peter Malmqvist. JM är den bostadsutvecklare som i absoluta tal på pappret ser ut att åka på den största skuldsmällen i sina räkenskaper. JM har skulder på nästan 9 miljarder kronor som ligger utanför balansräkningen, men som bolaget enligt det nya direktivet kan tvingas att ta upp. Projektet vid Skuru i Nacka är ett typiskt exempel på ett projekt vars skulder bör tas upp i koncernen då bostadsrättsföreningen inte är självständig från Oscar Properties, enligt Peter Malmqvist.
Slopade ränteavdrag kan ge prisfall på 30 procent
Bostad Robert Boije chefsekonom på SBAB skriver i en debattartikel i DN att argumenten för att reducera ränteavdragen av finansiella skäl är svaga. Det är helt centralt att analysera konsekvenserna. Det kan leda till bostadsprisfall, förmögenhetsomfördelning och att lånat kapital inte ges samma skattemässiga förutsättningar. Enligt en vanlig beräkningsregel (user-cost-of-housing) inom forskningen kan bostadspriserna falla med 1 procent för varje procentenhet som ränteavdragen reduceras. Helt slopade ränteavdrag skulle teoretiskt kunna leda till ett bostadsprisfall om 30 procent. I praktiken beror dock effekten på hur bostadsutbudet ändras på sikt och på om hushållen uppfattar förändringen som bestående eller inte. Det beror även på om den sker isolerat eller i ett paket med kompenserande åtgärder. Boije påminner om skatteomläggningen i början på 1990-talet som ledde till att bostadspriserna föll med 15 procent.
Nordeas vice ordförande välkomnar Gardell
Davos När Christer Gardell och Cevian går in i bolag ökar trycket och därmed ofta takten i förbättringsarbetet. Det säger Nordeas vice ordförande Lars G Nordström till Dagens Industri.”Han har synpunkter på Nordea som egentligen alla delar”, säger Nordström om Gardell. ”Jag gillar Christer Gardell. De inhopp han gör i bolag har ofta inneburit att man gör det som redan tänkt göra lite snabbare och lite effektivare.” Han säger vidare att intäktsutvecklingen inte varit så stark som man hade kunnat önska och att det funnits en svag kundnöjdhet, i varje fall i Sverige. Han poängterar att tyst period råder inför Nordeas rapport som kommer den 6 februari.
Sony flyttar från London
Brexit Den japanska elektronikjätten Sony vill undvika tullrelaterade effekter som kan följa när britterna lämnar EU skriver DI, om Sonys flytt från London i mars. Flytten, innebär inte att personal eller verksamhet rent fysiskt flyttar från London till Nederländerna. ”Den enda förändringen vi gör är att vi ändrar den registrerade platsen för företaget”, säger talespersonen Takashi Iida.
Förnekar att handelssamtal ställts in
Handel President Trumps administration har avvisat ett erbjudande från två kinesiska vice-ministrar, Wang Shouwen och Liao Min, om att resa till USA denna vecka för förberedande handelssamtal. Detta på grund av bristen på framsteg i två nyckelproblem som markerar svårigheterna som Washington och Beijing kommer at ha för att nå en lösning innan tidsfristen går ut den 1 mars. Amerikanerna anser att det inte gjorts några framsteg vad gäller ”påtvingade” teknologi transfereringar och potentiellt långtgående strukturella reformer i Kinas ekonomi. De två problemen kan leda till att samtalen spårar ur och leda till mer oro för de finansiella marknaderna. Om ingen överenskommelse har nåtts 1 mars har president Trump sagt att han kommer att mer än dubbla de strafftullarna, vilka tas ut på mer än hälften av kinesisk import till USA, från 10 procent till 25 procent. Larry Kudlow, presidentens topp ekonomiske rådgivare sa på tisdageftermiddag att inga mellanmöten hade planerats in med de kinesiska delegaterna och han nekade till att något hade bokats av. ”USA förbereder fortfarande sitt möte mer herr Liu i slutet av månaden. Vi rör oss mot förhandlingar”, sa han till CNBC.24-årig svenska i epicentrum av makten i Davos
Davos Noura Berrouba sitter i styrelsen för det europeiska ungdomsparlamentet och är en av vice ordförande för årets ekonomiska världsekonomiska forum. Som medordförande för World Economic Forum har hon Microsofts vd Satya Nadella. Styrelsen för Europeiska ungdomsparlamentet skriver 1500 resolutioner per år om alltifrån drönare till säkerhetsfrågor och jordbruk, berättar Noura Berrouba för Dagens Industri.
Designat för valpropagande anser Harry Flam
Politik Regeringen har släppt sitt arbetslöshetsmål om att Sverige 2020 skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet, skriver DI. Sverige har istället halkat från plats 12 till plats 19, enligt Eurostat. Stefan Löfvens pressekreterare Ingela Nilsson förklarar att förutsättningarna har ändrats på grund av att regeringsbildningen dragit ut på tiden och den M-KD-budget som röstades igenom och innebär nedskärningar på arbetsmarknadspolitiken. Arbetslösheten i Sverige har gått ner men den har sjunkit ännu mer i övriga länder. I november låg Sverige på en 19:e plats med en arbetslöshet på 6,2 procent vilket kan jämföres med Tysklands 3,3 procent eller Tjeckiens 1,9 procent. Finanspolitiska rådets ordförande Harry Flam menar att målet varit designat för att fungera i valpropagandan snarare än i verkligheten. Politiken borde riktats mot de grupper som har det svårt på arbetsmarknaden. Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, pekar på att sysselsättningsgraden är högst i Europa, alltfler utrikes födda får jobb men att man misslyckats med tudelningen, skillnaden mellan inrikes och utrikes födda.
Israels rikaste kvinna säljer sin bank
Finans Enligt israeliska kriterier för en magnat så blir man inte mycket större än Shari Arison, skriver den israeliska tidningen Haaretz.Shari Arison är arvtagerskan till bland annat Carnival Cruise Line – en förmögenhet med ett uppskattat nettovärde om 5,4 miljarder dollar. 2017 rankades hon som den 374:e rikaste personen av tidskriften Forbes. Men Arison, 61 år, är också en av Israels minst inflytelserika finansmagnater. Hon har aldrig gjort något större avtryck på sin affärsgrupp vars största dotterbolag är Bank Hapoalim, den stora långivaren i Israel.Sedan Arison ärvt sin fars tillgångar för 15 år sedan har hon inte ökat värdet på dessa nämnvärt.Nu har hon börjat sälja av dem. Hon och Efrat Peled, vd:n för hennes investeringsbolag, som uppbär en lön om 2,7 miljoner dollar, har inte lyckats få ut det högsta värdet från försäljningarna. De två som gjorts hittills har varit till reapriser. Och utsikterna för Hapoalim ser inte ljusare ut. Den senaste besvikelsen var Salt of the Earth (Melach Haaaretz) försäljningen. Bolaget står för 80 procent av allt salt som säljs i Israel. Arison ville ha mellan 250 miljoner och 300 miljoner shekel för bolaget. Men förra veckan tackade hon ja till 160 miljoner shekel som erbjöds av riskkapitalbolaget Fortissimo. Det har blivit känt att hon vill avyttra sina tillgångar.Hapoalim utreds dock av amerikanska myndigheter som anklagar banken, och flera andra israeliska banker, för att hjälpa kunder att undvika amerikanska skatter.I november sålde Arison 4,3 procent av sina aktier till en grupp institutionella investerare. Då hade hon kvar 15,8 procent i banken. Hon sålde 5,7 procent under marknadspris. När hon inte hittade en strategisk köpare fick Arison tillstånd i september att sälja Hapoalims aktier på TASE, den israeliska börsen i Tel Aviv.Banken har stora problem. Den har redan spenderat 2 miljarder shekel i legala kostnader och reserver för kommande böter. Analytiker tror att banken nu kan tvingas spendera ytterligare 500 miljoner shekel i år eller nästa år. Efter det kan aktiekursen hämta sig igen. Men det är osäkert om Arison vill vänta så länge, skriver Haaretz.1 shekel är cirka 2,45 kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.