Realtid

Miljonböterna kan slå mot Klarnas börsintroduktion

En bild på börshuset i New York och en bild på Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski
Nästa år är det tänkt att Klarna ska introduceras på börsen i New York. Höger bild: Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski. (Foto: Peter Morgan/AP/TT/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 11 dec. 2024Publicerad: 11 dec. 2024

Finansinspektionen har utfärdat tunga böter på 500 miljoner kronor mot Klarna. Detta kan drabba betaljättens planerade börsintroduktion nästa år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Granskningen genomfördes mellan april 2021 och mars 2022 och är den första som Finansinspektionen (FI) gjort mot bolaget sedan Klarna fick banktillstånd 2017.

”Den undersökning som vi har gjort visar att Klarna har överträtt flera centrala regler i penningtvättslagen och överträdelserna har påverkat förutsättningarna för företagets förmåga att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism”, säger Malin Alpen, chef för verksamhetsområdet Betalningar på FI, till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Klarna släcker gråhandeln – tänder till på börsen. Realtid

Kritiska brister

I FI:s beslut framgår att Klarna saknat en allmän riskbedömning för hur deras produkter och tjänster kan utnyttjas för olagliga ändamål. Särskilt kritiska är bristerna kring företagets fakturatjänst, där rutiner för kundkännedom varit otillräckliga.

Trots omfattande kritik ser FI inte överträdelserna som så allvarliga att en varning eller återkallelse av banktillstånd är motiverad.

Däremot riskerar sanktionerna att påverka Klarnas börsintroduktion, som är planerad till 2025.

Läs även: Klarna vill starta aktiehandel – och konkurrera med Robinhood. Dagens PS

ANNONS

Påverkas negativt

Enligt Martin Nordh, vd för riskanalysföretaget Acuminor, kan det initiala börsvärdet påverkas negativt. Han betonar också vikten av att Klarna nu visar att bristerna åtgärdas.

”Risk finns att det initiala priset blir sämre”, säger Nordh och påpekar att även andra aktörer, såsom Swedbank (börskurs Swedbank), sett en negativ kursutveckling efter att ha fått vite utdelat.

Den här osäkerheten, tillsammans med kostnader för att rätta till de brister som FI har påpekat, kan minska Klarnas attraktionskraft på börsen – och leda till ett lägre börsvärde vid introduktionen, menar Nordh enligt Svenska Dagbladet.

Läs även: Bluffsajterna lurar både kunder och Klarna. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]