En framgångsrik rådgivningsfirma i Stockholm har visat sig använda dolda affärsmodeller och riskabla råd i syfte att lura staten på miljarder. ”Kan vara brottsligt”, varnar en branschjurist.
Miljarder på spel när känd firma blåser staten
Det handlar om Rekonstruktionsgruppen (RG) som nu har avslöjats planera konkurser där staten riskerar att förlora stora belopp i obetalda skatter. Detta enligt en granskning av Dagens Industri.
”Det här kan vara brottsligt och leda till fängelsestraff”, säger Hans Andersson, advokat och ordförande för branschorganisationen Rekonstruktör- & Konkursförvaltarkollegiet.
Missa inte: Bedragarnas nya offer: Företagets ekonomiansvariga. Realtid
Rekonstruktionsgruppen styrs av den ekobrottsdömde affärsmannen Mikael Kristensson och granskningen avslöjar att RG föreslagit upplägg där företag flyttar tillgångar till nya bolag innan de försätts i konkurs – något som potentiellt kan ses som oredlighet mot borgenärer.
En tidigare anställd hos RG berättar för DI att modellen kändes ”helt fel” och att det innebar en risk för både kunder och rådgivare.
Borg förnekar kopplingar till RG
Före detta finansminister Anders Borg har också hamnat i fokus. Borg har deltagit i seminarier och reklamvideor för RG, men hävdar nu att han inte har någon direkt koppling till företaget.
”Jag har ingen relation till bolaget på det sättet”, säger han i en intervju med Dagens Industri.
Borg har tidigare varnats för att associeras med företaget och exministern har begärt att reklamfilmer där han medverkar ska tas bort.
Läs även: Ekobrott kan ge lika hårda straff som organiserad brottslighet. Realtid
Staten riskerar miljardförluster
Under coronapandemin gav riksdagen företag möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar för att lindra likviditetsproblem. Totalt har anstånd på 135 miljarder kronor beviljats, men enligt Skatteverket kan 12–16 miljarder kronor gå förlorade.
RG:s affärsmodell utnyttjar dessa regler, något som kritiseras hårt.
”Man försöker lura en hårt prövad företagare med ett potentiellt brottsligt upplägg”, säger Andersson.
RG försvarar sig genom att hävda att deras metoder hjälper företag att överleva och fortsätta generera skatteintäkter. Samtidigt har flera kunder, som webbyrån Shiki, valt att tacka nej till RG:s erbjudanden.
Shikis vd Martin Linderot beskriver modellen som både oseriös och oetisk.
Läs även: FI tar krafttag mot bedrägerier – men räcker det? News55