Nordens IR-chefer anser att den största utmaningen de närmsta två åren är Mifid II bland annat oroar de sig över att färre analytiker kommer att finnas på marknaden. Detta framgår av Regis årliga IR-studie.
Mifid II oroar Nordens IR-chefer
Mest läst i kategorin
100 IR-chefer i Norden har intervjuats i Regis årliga IR-studie som har genomförts i samarbete med Realtid. Av IR-cheferna från storbolagen svarar 50 procent att regelverket Mifid II är den största utmaningen när det gäller hantering av IR under de närmsta två åren. Bland småbolagen svarar 20 procent av IR-cheferna samma sak.
Resurser nämns mer frekvent i intervjuerna med IR-cheferna i småbolagen som i många fall har en utmaning framför sig att attrahera fler investerare och analytiker.
Respondenterna är bland annat oroliga för att Mifid II – som infördes den 3 januari 2018 – kommer att leda till ett minskat antal analytiker som täcker bolagen. Bolagen kommer även ha svårt att finna och nå ut till rätt investerare, tror de intervjuade IR-cheferna. Det finns även oro för att bolagen kommer behöva göra förändringar bland annat i sina roadshows. Vidare menar IR-cheferna att fler och fler investerare önskar att träffas utanför de planerade roadshowerna efter att Mifid-reglerna implementerades.
Emmett Harrisson, IR-chef på den svenska industriföretaget Swedish Match, rankades av Regi som Sveriges näst bästa IR-chef under 2018. Han är förvånad över att så många IR-chefer tycker att Mifid II har varit den största utmaningen de närmsta åren.
– Regler är är regler. Vi måste följa dem även om de är utmanande eller inte, säger Emmett Harrisson.
– För oss har reglerna inneburit att vi har lite mer kontakt med köpsidans analytiker eftersom relationerna med mäklarna har ändrats mot tidigare. Det har även betytt att vi varit tvugna att ändra på våra planer något i våra roadshower.
Vad tycker du är den största utmaningen de närmsta två åren?
– Samma som det alltid har varit. Att fortsätta att tillhandahålla korrekt och tydlig information till marknaden. Mifid II har inte förändrat detta, säger Emmett Harrisson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.