Realtid

Mest män i toppen på familjekontrollerade företag: ”Långt ifrån vad man skulle önska”

Helena Robertsson, partner och ansvarig för EY Global Family Enterprise.
"Det som imponerar mest på mig är dessa företags uthållighet och förmåga att decennium efter decennium utkonkurrera de som inte är uppbackade av starka familjer som ägare. De tar mindre stryk i motgångstider och har förmåga att utvecklas och vara innovativa", säger Helena Robertsson, partner och ansvarig för EY Global Family Enterprise.
Anders Frick
Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023

Enbart 6 procent av de familjekontrollerade företagen har en kvinna på vd-posten. Samtidigt är Norden ledande när det gäller kvinnlig styrelserepresentation. Det visar en ny kartläggning från EY.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2015 har revisions- och konsultbolaget EY årligen tagit fram sitt Family Business Index, och i år visar det att världens 500 största familjeföretag mellan 2021 och 2023 ökade omsättningen med 10 procent – trots tuffa tider.

– Dessa bolags tillväxt är snabbare och starkare än genomsnittet och den globala ekonomiska tillväxten. Även i global turbulens så visar dessa bolag alltså på bättre stabilitet och tillväxt än genomsnittet, säger Helena Robertsson, partner och ansvarig för EY Global Family Enterprise, till Realtid.

Norden har totalt 18 företag i årets globala index. Danmark har sju företag i indexet vilket är flest. Danmark har även det högst rankade nordiska bolaget, vilket är AP Møller/Maersk Group på plats 19. Sverige har fyra företag på listan och högst upp är Wallenbergfamiljens Investor som klättrat många placeringar jämfört med senaste indexet.

– Det som imponerar mest på mig är dessa företags uthållighet och förmåga att decennium efter decennium utkonkurrera de som inte är uppbackade av starka familjer som ägare. De tar mindre stryk i motgångstider och har förmåga att utvecklas och vara innovativa, säger Helena Robertsson.

Vilka är familjeföretagens främsta styrkor, som du ser det?
– Förmåga att anpassa sig till nya förutsättningar i omvärlden, långsiktigt tänkande och konsekventa satsning på innovation. Detta gäller också i högsta grad för svenskt näringsliv. Det går inte att underskatta dessa familjers betydelse för vårt näringsliv, i synnerhet i tider av turbulens och osäkerhet, säger hon.

Indexet visar också att endast 6 procent av företagen som har en kvinna som vd, och att kvinnor globalt sett bara innehar 23 procent av alla styrelseposter. För Sverige ligger den siffran något högre, med 43 procent kvinnor på styrelseposterna.

– Faktum är dock att familjekontrollerade företag är något bättre än genomsnittet. Men 6 procent kvinnliga vd:ar för de 500 största familjeföretagen är ju enormt långt ifrån vad man skulle önska. Här kan jag med stolthet lyfta fram att siffran från Norden är mycket bättre än det globala genomsnittet, med 25 procent kvinnliga vd:ar. Nordiska familjekontrollerade företag är också ledande när det gäller kvinnlig styrelserepresentation, med 38 procent att jämföra med det globala genomsnittet på 23 procent. Jag är också optimistisk för framtiden och ser att när nästa generation tar vid så är det fler och fler kvinnor i ägarfamiljerna som tar framstående positioner i de bolag som familjen kontrollerar, säger Helena Robertsson.

EY är också med och stödjer Center for Family Enterprise, CFE, som är ett forskningscenter för familjeföretag på Handelshögskolan i Stockholm, genom erfarenhetsutbyte och gemensamma aktiviteter. Ett flertal nordiska ägarfamiljer och SEB gått in med pengar i satsningen. 

ANNONS

Genom CFE ges ett utökat fokus på just svenska ägarfamiljer. Handels har också kunnat rekrytera professor Mattias Nordqvist, som är en framstående akademiker på området.

– De har satt igång flera intressanta forskningsprojekt inom ämnesområdet och kan nu också erbjuda akademiska kurser som specialiserar sig på familjekontrollerade företag. Jag tycker att det är fantastiskt glädjande att vi nu i Sverige har ett särskilt forskningscenter som fokuserar på ägarfamiljernas betydelse för näringslivet, och ser fram emot att ta del av resultatet, säger Helena Robertsson.

EY Family Business Index 2023 (placeringen för 2021 in om parentes)

1.                         Investor AB – plats 55 (345)

2.                         H&M Hennes & Mauritz – plats 76 (73)

3.                         Axel Johnson AB – plats 221 (158)

4.                         Stena AB – plats 422 (422)

Här kan du kolla in hela indexet>>

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]