Den förlusttyngda fintech-utvecklaren Cinnober kan bli uppköpt eller delas upp i två bolag, erfar tidningen Forbes. Cinnober-aktien stiger på uppgifterna.
Medieuppgifter: Cinnober kan köpas upp
Mest läst i kategorin
Forbes har bland annat varit i kontakt med en svensk källa som uppger att ett ”uppköpsscenario är ganska troligt”.
Det kan vidare, enligt källan, bli aktuellt med en budsituation eller att bolaget delas upp. Cinnober-aktien, som är noterad på First North, var vid lunchtid på fredagen upp med över 4 procent på uppgifterna.
Aktien har handlats för mellan 50 och 60 kronor sedan i maj år. Det är nästan en halvering, jämfört med toppnoteringen på 96 kronor i maj 2017.
Cinnober – som säljer börs- och clearingteknik till börser och banker runt om i världen – har haft ett kämpigt år och redovisat stora minusresultet. Tillväxtinvesteringar har angetts som främsta orsak, men man har även haft intjäningsproblem i sina brittiska dotterbolag Minium och Simplitum.
I augusti avgick Cinnobers vd Veronica Augustsson efter fem år på posten.Totalt hade hon då arbetat i 16 år på bolaget där hon började som programmerare år 2002. Men oenigheter med bolagets ordförande och storägare Nils Robert Persson föranledde hennes avgång.
– Jag och ordförande har inte haft samma syn på hur bolaget ska drivas framåt under en tid, och det går inte driva ett bolag framåt när man inte är överens om vad som är framåt, sa Veronica Augustsson i en intervju med Realtid.se i mitten på augusti i år.
Hon efterträddes av Peter Lenardos i augusti som fram tills dess var bolagets CFO. I sitt vd-ord i den senaste kvartalsrapporten uttrycker han ett stort missnöje med fortsatta minusresultat.
”Vår finansiella prestation under det andra kvartalet 2018 var återigen en besvikelse utifrån ett omsättningsutvecklings- och EBITDA-perspektiv”, skriver han.
Bolaget redovisade ett rörelseresultat (EBIT), alltså vinst för räntor och skatter, på -41,3 miljoner kronor (-28,9), för det andra kvartalet 2018, jämfört med motsvarande period 2017. Även tntäkterna sjönk till 87,6 miljoner (91,8).
Peter Lenardos var ändå tydlig med att målet om att vända till lönsamhet under 2019 ligger fast, och betonade att det också skulle ske utan ytterligare kapitaltillskott.
”positiv marknadsförändring i juni då nya produkter började att bidra till omsättningstillväxt, och effektivitetsåtgärder minskade vår kostnadsbas. Vi har också stärkt våra ansträngningar mot att uppnå lönsamhet under 2019.”
Forbes källor menar att det är en viktig utgångspunkt, eftersom det inte skulle se bra ut för det First North-noterade bolaget om det tog in mer kapital.
Detta sedan Cinnober under 2017 landade en finansiering på 180 miljoner kronor. Hela kapitalet användes för att starta upp och etablera det brittiska dotterbolaget Minium som säljer klientclearing-system till banker i London.
– Vi hade inte satsat om vi inte trott på ett teknikskifte. Vi har byggt upp vår verksamhet inom clearing och börsteknik i 20 år och ser att även banker nu väljer externa system. Många aktörer har gamla system och global integration med stor komplexitet. De som agerar nu får stora kund- och konkurrensfördelar i framtiden, sa dåvarande vd:n Veronica Augustsson i en intervju med Realtid.se i slutet av mars i år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.