Realtid

McKinsey vill se mer onoterat hos AP-fonderna

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 27 mars 2019Publicerad: 27 mars 2019

Konsultföretaget McKinsey tycker att AP-fonderna ska få större möjligheter att investera i onoterade tillgångar. Det rapporterar Sak & Liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland annat föreslås att det ska bli möjligt att investera i onoterade krediter, i direktägande i andra tillgångar än fastigheter och att genomföra saminvesteringar i onoterade bolag tillsammans med externa fondförvaltare.

Läs Per Lindvalls krönika från 25 mars: ”Absurd strategi av AP-fonderna”

Läs Claes Folkmars krönika från 7 mars: Massiva nya flöden påverkar svensk finansmarknad

Enligt McKinsey begränsar dagens regelverk möjligheterna för AP-fonderna att investera i dessa typer av onoterade tillgångar.

— De nya placeringsreglerna bör även bidra till ökad tydlighet, till exempel kring definitioner av tillgångsslag, skriver McKinsey.

I rapporten föreslår McKinsey också att placeringsmöjligheterna för Sjunde AP-fonden ska utredas:

— Liksom för Första till Fjärde AP-fonderna så förändras det investeringsuniversum, de möjligheter och de risker som Sjunde AP-fonden står inför. Placeringsreglerna för Sjunde AP-fonden bör därför utredas, för att säkerställa att fonden har de bästa möjligheterna till att generera en hög riskjusterad avkastning, säger McKinsey i rapporten, och påpekar att Sjunde AP-fonden i dag inte kan investera i onoterade tillgångar som fastigheter och infrastruktur.

Andra rekommendationer från McKinsey är att samarbetet mellan AP-fonderna bör utvecklas.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]